Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

micro-jr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Chodzi o zużycie prądu? Czemu miałoby pójść aż tyle? Bo jest kilka pomp? Przecież nie muszą chodzić non stop. A tak zalaczy się, przemieli wodę w instalacji i się wyłączy.

Ręce opadają.

Zakładasz Alpha 2 25/60 i termostatyczny 3D,temat CO i CWU masz zamknięty.Jak chcesz mieć kontrolę nad temp. CWU ,bo przeszkadza ci to ,że będzie w temp.wody w kotle,to za cenę pompy do CWU i montażu można to zrobić inaczej,a taniej.

Cyrkulacja ,jeśli konieczna to ok.Czyli 2 pompy.To max.

Edytowane przez TwojPan

Stanęło na grundfos`ach alpha2 l.

Kalafy 15-40

Podłogowa 15-60

Cwu 15-40 + bypassem grawitacyjnym

Cyrkulacja grundfos 15-14b PM ze sterem CSC 1.4 EKO

W marcu Wam powiem jak to daje rade ;)

Dolicz to do ceny kotła, bo ciekawy jestem ile na prawdę kosztuje ten RBR - cennika nie sprawdzałem, ale tanio te nie będzie:no:

Gość TwojPan
Dolicz to do ceny kotła, bo ciekawy jestem ile na prawdę kosztuje ten RBR - cennika nie sprawdzałem, ale tanio te nie będzie:no:

Zakładami ,że nie posłucha dobrej rady i założy 4 pompy,śrubunki,rurki,zawory,śmieszny bajpas,montaż-to jakieś 4k płn,to tak spokojnie.Kocioł ,uzbrojenie itd ok 9k.Za 13k to h..

Gość TwojPan
No dobrych rad to on na pewno nie słucha, skoro do tak dobrze zaizolowanego domu założył kocioł węglowy i solary, to doradzać musiał mu majster Mietek ze wsi obok i to raczej po pijaku;)

Wiesz co rozumiem wszystko,ale to że ludzie do układu archaicznego z kotłem CO robią takie kosmiczne instalacje-nie pojmuję.Kupa kasy na montaż,sprzęt,a na koniec problemy z zimnym powrotem i niestabilną pracą kotła.Pomijam koszta pracy tylu pomp.

No cóż.

(...)Jak chcesz mieć kontrolę nad temp. CWU ,bo przeszkadza ci to ,że będzie w temp.wody w kotle,to za cenę pompy do CWU i montażu można to zrobić inaczej,a taniej.

Można...np. na wyjściu z bojlera mieszający zawór termostatyczny 35-60C :)

Ręce opadają.

Zakładasz Alpha 2 25/60 i termostatyczny 3D,temat CO i CWU masz zamknięty.Jak chcesz mieć kontrolę nad temp. CWU ,bo przeszkadza ci to ,że będzie w temp.wody w kotle,to za cenę pompy do CWU i montażu można to zrobić inaczej,a taniej.

Ty Novy się jednak wyjątkowo upierdliwie uparłeś. Narysuj to - tak jak to sobie wyobrażasz że zasili Ci podłogę 30 stopniami a grzejniki 45 stopniami. Po kolei jak według Ciebie ma to być w układzie umieszczone - kocioł, pompę, 3D, rozdzielacze podłogi i grzejników i powroty z rozdzielaczy do kotła ( wymieniłem w kolejności przypadkowej ). Wtedy Ci powiem dlaczego to nie będzie działać.

Gość Arturo72
Za cenę tego RBR'a i solarów miałbyś na prawdę dobrą pompę ciepła. Włączyłbyś ja i zapomniał o temacie, a tak popiół, czyszczenie, zakup węgla, wymiana glikolu, strach gdzieś wyjechać mając taka bombkę w domu, itp. Na prawdę gratuluję wyboru;)

Ciepła oferta na pompy od inwestora:

Dostałem wycenę na Panasonica z pewnej znanej firmy ze Szczecina i koszty mnie nieco przeraziły:

-P. Aquarea 9kW SDC 19300zł z montażem i materiałami+zasobnik ERMET 250 z montażem i zaworami 5300zł (RAZEM OK. 25tys)

-P.Aquarea 7kW SDC 17680 z montażem i materiałami+ zasobnik jak wyżej (RAZEM OK 23tys.)

Dziwi mnie taka ignorancja,nieświadomość,ciemność inwestorów w sprawie ogrzewania chcących i łapiących się na pranie mózgu przez sprzedawców ekosyfu,jeśli chodzi o komfortowe życie bez bycia niewolnikiem,palaczem we własnym domu.

Przecież kocioł RBR12kW+montaż+pompy obiegowe+solary jesłi chodzi o koszt inwestycji wyniosą o wiele więcej kasy niż np.w/w bezobsługowy system grzewczy.

Ba już sam kocioł+montaż+pompy i pierdoły w nowobudowanym domu wyjdzie drożej niż w.w pompa ciepła,nie wspominając o bezsensownym kominie.

Czyżby inwestorzy byliby tak zaćmieni ?

Z czego to wynika i co się na to składa ?

Solary są tylko w sklepach "nie dla idiotów"gdzie jak wyjdzie reklama TV 52 cale w promocji to od razu kupujemy bo na wiosce będzie "szynk",że jako pierwsi go mamy ;)

Czyżby podobnie było z kotłem z zasobnikiem ? Że na wiosce mają śmieciuchy a my mamy z podajnikiem jako pierwsi ?

Faktycznie "nie dla idiotów" ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ale arturo ma hehe. Posiada jeszcze kotłownie w której trzyma pompę i prysznic w którym cała rodzina się kąpie bezczelnie kłamiąc innych, że tylko korzystają z wanny :) i komin hehe z którego leci czarny dym hehe. W wyniku tego ma czarne parapety hehe.

Dobre ale z logiką jak to u ekogroszków bywa standartem,jest kiepsko :)

nie_pakuj_smieciucha-624x298.jpg

http://czysteogrzewanie.pl/2014/05/nie-pakuj-smieciucha-do-nowego-domu/

Edytowane przez Arturo72

Gość TwojPan
Też uważam, że nie należy pakować śmieciucha do nowego domu. Należy dodać, że kotły na ekogroszek nie są śmieciuchami.

Jak kogoś stać,pompa to zajefajny sprzęt..Za kilka lat ,za mniejszą kasę,kto wie.Choć i tak mam dylemat co do nowego domu.

Gość Arturo72
Jak kogoś stać,pompa to zajefajny sprzęt..Za kilka lat ,za mniejszą kasę,kto wie.Choć i tak mam dylemat co do nowego domu.

No nie przesadzaj,że 17-19tys.zł to jest dużo.

Założyciel wątku wyda na swój sprzęt do grzania o wiele więcej a dalej będzie bawił się w palacza i przerzucał tony węgla.

Poniżej oferta jaką dostał użytkownik dwa dni temu:

Czy może ktoś podpowiedzieć czy to dużo czy mało? (wydaje mi się że to pierwsze, spodziewałem się z 5tys mniej)

Dostałem wycenę na Panasonica z pewnej znanej firmy ze Szczecina i koszty mnie nieco przeraziły:

-P. Aquarea 9kW SDC 19300zł z montażem i materiałami...

-P.Aquarea 7kW SDC 17680 z montażem i materiałami...

A dodać do tego oszczędność na rezygnacji z postawienia komina to wchodzimy w cenę pompy porównywalną z ceną systemu na ekogroszek.

Edytowane przez Arturo72

No nie przesadzaj,że 17-19tys.zł to jest dużo.

Założyciel wątku wyda na swój sprzęt do grzania o wiele więcej a dalej będzie bawił się w palacza i przerzucał tony węgla.

Poniżej oferta jaką dostał użytkownik dwa dni temu:

Za chwile wyjdzie ze pompa kosztuje najtaniej.

Zawsze podajecie jakieś niskie ceny. A potem rozczarowanie.. Miejscowi instalatorzy podają cenę z kosmosu, nie ma nawet gwarancji ze zrobią to dobrze.

To jak z rekuperatorami..założenie, cena kosmiczna samej robocizny i jeszcze nie ma gwarancji ze będzie to dobrze działać Żyjecie chyba w jakimś równoległym lepszym świecie :).

Edytowane przez wuwok

Gość Arturo72
Za chwile wyjdzie ze pompa kosztuje najtaniej.

Zawsze podajecie jakieś niskie ceny. A potem rozczarowanie.. Miejscowi instalatorzy podają cenę z kosmosu, nie ma nawet gwarancji ze zrobią to dobrze.

To jak z rekuperatorami..założenie, cena kosmiczna samej robocizny i jeszcze nie ma gwarancji ze będzie to dobrze działać Żyjecie chyba w jakimś równoległym lepszym świecie :).

Masz wyżej przykład oferty na pompy,realnej a nie z sufitu.

To po pierwsze od negocjacji zależy jaka będzie ostateczna cena a po drugie zanim złoży się zapytanie to trzeba wiedzieć konkretnie czego się chce i w jakiej cenie można to osiągnąć a nie składa się zapytanie do pierwszego lepszego instalatora "panie chce pompę ciepła".

Składając takie zapytanie wiadomo,że ten ktoś spojrzy na nas jak na kompletnego laika,zielonego w temacie i to wykorzysta oferując najdroższe rozwiązania z nadzieją,ze jeleń łyknie bo nie ma pojęcia co ile kosztuje i czy dostanie w ofercie pompę odpowiadającą jego potrzebom.

Przykłady takich wycen dla jeleni są także na forum.

A gdybyś rzucił zapytanie "panie,obciążenie cieplne mam takie i takie,proszę o dobór i wycenę dwóch pomp,które w 100% i w 80% będą dysponowały odpowiednią do obciążenia mocą grzewczą,wiem,że na rynku podobe mocowo pompy są w cenach..." gadka i ceny byłyby zupełnie inne,bo wtedy nikt nie wciśnie Ci drogiej pompy z namiarem mocy grzewczej.

I tu się kłaniają wyliczenia OZC ale nie z cieplowlasciwe.pl bo te wyliczenia nie są w żaden sposób miarodajne.

Podobnie jest z rekuperatorami,jeleń,który nie ma pojęcia o WM z reku,który skłąda zapytanie w formie "panie che rekuperator" dostanie wycenę na reku za 10-12tys.zł+najdroższe kanały za następne 10-12tys.zł +robocizna 5tys.zł a do tego samego domu można mieć reku np.za 4tys.zł a kanały za 2tys.zł a robocizna to jest jeden dzień własnej roboty bo to jest proste jak lego.

Edytowane przez Arturo72