Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

micro-jr

Recommended Posts

Gość Arturo72
To jest oferta brutto?

Z sondami, drazeniem, studniami, papierologia?

Ile ta pompa zre prądu zwlaszcza w ziemi jak musi pędzić na pełnych obrotach bo cala instalacja jest otwarta.

Brutto,a po co ci sądy,drążenie,studnie,jaka papierologia ? To są pompy ciepła p-w.

Masz na necie szczegółowe dane techniczne tych pomp gdzie jest pokazany pobór prądu przy poszczególnych temperaturach zasilania i zewnętrznych.

A prądu źre,tyle ile będzie potrzebował dom,podzielone przez COP,dla pewności przyjmij 2,5 raza mniej.

Moja zeziarła 1900kWh na ogrzewanie a na cwu niecałe 1400kWh za 12 mies.:)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Zapomniałeś pewnie napisać żeby z 8% VATem :) a montaż dodatkowo płatny.

Aaa, i znowu cena Ci się zmieniła, czy może też za darmo dostanie tak jak Ty ?

Zapytaj się o to tegoż użytkownika:

http://forum.muratordom.pl/member.php?141648-marcin-sto1

To on dostał te oferty z firmy chyba AJB bo pisał o dużej firmie ze Szczecina.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-7-kw-cop-4-46-i4434166367.html

Edytowane przez Arturo72

Zapomniałeś pewnie napisać żeby z 8% VATem :) a montaż dodatkowo płatny.

Aaa, i znowu cena Ci się zmieniła, czy może też za darmo dostanie tak jak Ty ?

przecież to są normalne ceny brutto za markową powietrzną pompę z montażem. dałbym wam namiar na firmę, od której dostałem sensowne cenowo oferty, ale będzie że reklama ;). tamta oferta była nawet lepsza, ale z zeszłego roku, a pompy chyba trochę zdrożały od tego czasu.

przecież to są normalne ceny brutto za markową powietrzną pompę z montażem.

Czyli jak pisałem 8%, tym ludzi bajerujecie :)

Jaki idiota ze Szczecina sprzeda pompę naiwniakowi ze śląska na 8% ?

Chyba Artur :)

Imrahil u Arturo co dnia, są droższe, tańsze albo rozdawane za darmo :)

Dobra panowie bajkopisarze, dzisiaj jest niedziela, Wy widać nawet w święta naganiacie, hehe

Gość Arturo72

Czy ty myślisz,że tylko idioci sprzedają kotły garażowe z jednego garażu RBR po całej Polsce ?

To nie jest kocioł spod młotka pana Józka,to jest Panasonic,nie wiem czy kojarzysz nazwę i sądzę,że przedstawicieli nie ma dwóch tylko kilkuset w każdym rejonie Polski:

http://www.panasonicproclub.com/ifinder/PL_pl/home/

Czy po TV Panasonica muszę jechać do Szczecina ?

Edytowane przez Arturo72

Czyli jak pisałem 8%, tym ludzi bajerujecie :)

Imrahil u Arturo co dnia, są droższe, tańsze albo rozdawane za darmo :)

Dobra panowie bajkopisarze, dzisiaj jest niedziela, Wy widać nawet w święta naganiacie, hehe

firma z Bielska-Białej, obsługują cały Śląsk, całe CO u nich kupiłem. kotły na groszek też sprzedają :)

Brutto,a po co ci sądy,drążenie,studnie,jaka papierologia ? To są pompy ciepła p-w.

Masz na necie szczegółowe dane techniczne tych pomp gdzie jest pokazany pobór prądu przy poszczególnych temperaturach zasilania i zewnętrznych.

A prądu źre,tyle ile będzie potrzebował dom,podzielone przez COP,dla pewności przyjmij 2,5 raza mniej.

Moja zeziarła 1900kWh na ogrzewanie a na cwu niecałe 1400kWh za 12 mies.:)

My nie mówimy o pompach głębokich? Jaka sprawność ma pompa P-W przy temperaturach:

-10

-15

-20

-25

Bo nie wiodze szans pompa 9kW przy +15 ogrzać dom jak w lutym będzie 2 tygodnie -25...

Jeszcze w pompę głęboką bym uwierzył, i trochę dziwilo mnie ze tak nisko ja wyceniacie.

Jedna studnia 30m to koszt około 3000 za wykop. Tych studni trzeba wykopać ze 4.

A w tym w ogóle niema jeszcze PC.

Myślałem nad płytkim Rehau ale to 10studni po 10m... Czyli 10000 na same studnie bez osprzętu.... A gdzie tu jeszcze PC...

Gość TwojPan

Bo nie wiodze szans pompa 9kW przy +15 ogrzać dom jak w lutym będzie 2 tygodnie -25...

Nie pleć bzdur.Pytanie jest ile zużyją energii i za ile.

Po twoich krokach typu solar +ekogroszek+cała masa pierdół w CO-mogło by się okazać,że po zakupie PC (PW),zostało by jeszcze na 2-3 miesiące rachunków za energię.

Gość Arturo72
My nie mówimy o pompach głębokich? Jaka sprawność ma pompa P-W przy temperaturach:

-10

-15

-20

-25

Jeszcze w pompę głęboką bym uwierzył, i trochę dziwilo mnie ze tak nisko ja wyceniacie.

Jedna studnia 30m to koszt około 3000 za wykop. Tych studni trzeba wykopać ze 4.

A w tym w ogóle niema jeszcze PC.

Myślałem nad płytkim Rehau ale to 10studni po 10m... Czyli 10000 na same studnie bez osprzętu.... A gdzie tu jeszcze PC...

Podstawowe pytanie,jakie masz obciążenie cieplne domu.

Śmieszne cieplowalasciwe wyliczyło ci na 6,5kW w twojej strefie czyli przy -18st.C,biorąc poprawkę na to bo będzie mniej ale niech będzie.

Zatem czemu sądzisz,że nie będzie w stanie dogrzać domu ?

Przed doborem zrób OZC bo bez tego to wrózenie z fusów.

Ile dni w swojej strefie masz pon.20st.C w ciągu całego sezonu ?

A jak na kilka dni wyjdzie,ze grzałka będzie wspomagać przez ok. godzinę lub dwie nie wystarczającą moc grzewczą to co się stanie ?

Jestem w tej samej strefie klimatycznej co Ty,przelicz średnio w okresie grzewczym niezbyt optymistyczny COP2,5 to będziesz miał odpowiedź.

Gruntowe przy dzisiejszych technologiach pomp powietrznych nie są zbytnio opłacalne i zasadne ekonomicznie.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

I do niczego nie namawiam,tylko do tego,żeby do ogrzewania podejść w racjonalny sposób z kalkulatorem w ręku i najlepiej jeszcze przed budową.

Bo patrzenie się na sąsiadów,handlowców czy innych doradców to nie tędy droga ;)

Nikt i nic nie zastąpi nam własnych wyliczeń i własnego rozumowania,byle logicznego :)

Jakie COP 2,5 przy -20? Na pompie P-W

Rozumie ze rodzinie mam powiedzieć przez te 2 tygodnie w roku, ze statystycznie to w domu jest ciepło, tylko przez te kilka dni mamy 15 stopni w domu...

Ciepło w domu będzie tylko grzałki się włączą ... chyba że kupisz coś lepszego(pompki na M lub na D) jak te chińskie zabawki pana ... ale cena też odpowiednia.

Popatrz na to http://allegro.pl/pompa-ciepla-zubadan-mitsubishi-11-2-kw-raty-i4445819410.html

Potem porównaj z tabelkami Jaśnie Oświeconego ... Nie ma nic za darmo - ktoś ściemnia ... ;)

PS - nie sprzedaje, nie montuje, nie naganiam - link wstawiłem do porównania , nie chce mi się kopiować ...

Gość Arturo72
Ciepło w domu będzie tylko grzałki się włączą ... chyba że kupisz coś lepszego(pompki na M lub na D) jak te chińskie zabawki pana ... ale cena też odpowiednia.

Popatrz na to http://allegro.pl/pompa-ciepla-zubadan-mitsubishi-11-2-kw-raty-i4445819410.html

Potem porównaj z tabelkami Jaśnie Oświeconego ... Nie ma nic za darmo - ktoś ściemnia ... ;)

PS - nie sprzedaje, nie montuje, nie naganiam - link wstawiłem do porównania , nie chce mi się kopiować ...

Bzdury piszesz,Zubadan jest właśnie taką drogą zabawką dla naiwnych lub do durszlaków ponad 300m2 ;)

Po jaką cholerę potrzebna jest moc 10kW jak ktoś potrzebuje tylko 6,5kW ?

Wiem,że Wy lubicie przepłacać za mocne kociołki ale niektórzy jednak myślą i potrafią liczyć ;)

Map ogrzewa niezbyt dobrze ocieplone 190m2 pompką Panasa T-CAP 9kW i niech ci powie czy mu się grzałka załączyła do wspomagania.

Z tego co wiem to raz czy dwa razy wszedł w drogą taryfę na 1 czy 2h czyli jego 9kW nie tylko nie grzało całą dobę ale grzało max.ok.12h na dobę czyli potrzebował nie 9kW tylko 9*12=108/24=4,5kW w najzimniejszym dniu jak musiał wejść w droższą taryfę.

A ty chcesz mu zapodać aż 11,2kW...

Macie swoje esterowniki,gdzie macie podawaną moc grzewczą jaką dom potrzebuje,i co ?

Liczyć Panowie liczyć bo gubicie się :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Jakie COP 2,5 przy -20? Na pompie P-W

Rozumie ze rodzinie mam powiedzieć przez te 2 tygodnie w roku, ze statystycznie to w domu jest ciepło, tylko przez te kilka dni mamy 15 stopni w domu...

Ok,niech Ci będzie przez 20dni non stop -20st.C i COP1,8 ale przez następne 20dni -5st.C i COP2,5 a przez następne 20dni 0stC i COP3 a przez następne 20dni +5st.C i COP 3,2.

Zatem jaki będzie średni COP za ten okres przy 20dniach z -20st.C ?

Myśleć Panowie,myśleć bo się gubicie :)

Tu masz dane dot.mojej pompy(mapa także),jeśli chodzi o copy,sropy i inne duperele:

cwu.JPG

TZ-tem.zewnątrzna

TWW-temp.zasilania

WG-dostępna moc grzewcza

PM-pobór prądu

Ja mam zapotrzebowanie domu na ciepło 40kWh/m2/rok czyli powinienem na ogrzewanie zużyć 40*125=5000kWh a zużyłem 1900kWh,z jakim COP-em to było ?

5000/1900=2,6 ?

A to był pierwszy sezon grzewczy gdzie wyłapałem mostki termiczne,czyli faktyczne zużycie energii było większe niż wyliczone w OZC.

Pompa w nazimniejsze dni(min.-18st.C) grzała 6-7h na dobe.

Edytowane przez Arturo72

Problem się pojawia jak temperatura schodzi poniżej 30...

Bo 20 nie jest żadnym ekstremum tylko zjawiskiem ktore po prostu wystąpi. Ta zimę mieliśmy ekstremalnie ciepła. Do końca grudnia nie było przymrozków.

Nie ważne... Daje się wciągnąć w OT.

Z mojego punktu widzenia, mógłbym ta Twoja pompa za 30k zastąpić solary za 10k i doplacac Za prad, ale uniezależnić się od kiepskiej pogody.

Więcej zysku nie ma. Inne źródło ciepła być musi.

P.s. hydraulika, wentylacja i solary będą mnie kosztować około 50 000. Gdzie 20 000 to koszt instalacji. Za 30 000 bym nie zrobił porzadnej gruntowej Pompy Ciepła. Aż sobie to przeliczylem dziś:)

Gość Arturo72
Problem się pojawia jak temperatura schodzi poniżej 30...

Szczególnie w Otwocku...tym na Antarktydzie ;)

P.s. hydraulika, wentylacja i solary będą mnie kosztować około 50 000. Gdzie 20 000 to koszt instalacji.

Nie mam więcej pytań ;)

Gość Arturo72
Arturo72,

A jak zmierzyłeś , że Twój dom potrzebował 40kWh/m2 w poprzednim sezonie grzewczym? Zima była wyjątkowo łagodna...

Nie zmierzyłem swojego domu ostatniej zimy,to są dane z OZC gdzie parametry są dobierane do każdej strefy klimatycznej z osobna.