Gość Arturo72 27.07.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Za 30 000 bym nie zrobił porzadnej gruntowej Pompy Ciepła. Aż sobie to przeliczylem dziś Tutaj moje "roztrząsanie" na temat porównań gruntowej do powietrznej bo gość takze miał dylemat co lepsze. http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&showtopic=24326&view=findpost&p=433725 Gruntowa jest nijak zasadna ekonomicznie,tym bardziej markowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 28.07.2014 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Problem się pojawia jak temperatura schodzi poniżej 30... Bo 20 nie jest żadnym ekstremum tylko zjawiskiem ktore po prostu wystąpi. Ta zimę mieliśmy ekstremalnie ciepła. Do końca grudnia nie było przymrozków. Nie ważne... Daje się wciągnąć w OT. Z mojego punktu widzenia, mógłbym ta Twoja pompa za 30k zastąpić solary za 10k i doplacac Za prad, ale uniezależnić się od kiepskiej pogody. Więcej zysku nie ma. Inne źródło ciepła być musi. P.s. hydraulika, wentylacja i solary będą mnie kosztować około 50 000. Gdzie 20 000 to koszt instalacji. Za 30 000 bym nie zrobił porzadnej gruntowej Pompy Ciepła. Aż sobie to przeliczylem dziś Witam,z ciekawości na co ci solary jak masz kociołek na eko? Z ekonomicznego punktu solary sie nie opłacają. Przynajmniej mi jak liczyłem.Mnie koszt ciepłej wody wynosi w letnie miesiące około 45zl. Zastanawiałem się nad pompą do Cwu lecz jak bym nie liczył nie opłaca się patrząc na koszt który teraz ponoszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.07.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Ciepło w domu będzie tylko grzałki się włączą ... chyba że kupisz coś lepszego(pompki na M lub na D) jak te chińskie zabawki pana ... ale cena też odpowiednia. Popatrz na to http://allegro.pl/pompa-ciepla-zubadan-mitsubishi-11-2-kw-raty-i4445819410.html Potem porównaj z tabelkami Jaśnie Oświeconego ... Nie ma nic za darmo - ktoś ściemnia ... PS - nie sprzedaje, nie montuje, nie naganiam - link wstawiłem do porównania , nie chce mi się kopiować ... No , nie , nie wierzyłem że dożyję takiego czegoś jak sprzedawca (ten co wymieniony w linku wyżej) poda PRAWDZIWE wyliczenia kosztów ogrzewania różnymi nośnikami energii , a się doczekałem ... I mimo że ta firma z linka sprzedaje pompy ( i to z wyższej półki) to pisze że ogrzanie domu "testowego" wychodzi najtaniej węglem ... Ale widać trzeba UCZCIWOŚCI i fachowego podejścia do sprawy a nie mydlenia oczu i oszukiwania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.07.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Arturo a czemu jak podajesz ceny to bierzesz pod uwagę najtańsze pompy Panasonica które wcale nie mają zbyt dobrych parametrów a jak już dochodzi do porównań COP i "wydajności" to oczywiście dane są z wersji T-CAP (droższej) ? Taki mały szczegół ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.07.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Arturo a czemu jak podajesz ceny to bierzesz pod uwagę najtańsze pompy Panasonica które wcale nie mają zbyt dobrych parametrów a jak już dochodzi do porównań COP i "wydajności" to oczywiście dane są z wersji T-CAP (droższej) ? Taki mały szczegół ? Tak jak zauważyłeś,Panas jest najtańszy wśród markowych pomp a nie jestem zwolennikiem przeplacania bezsensownie za coś co tańsza rzecz w pełni spełni. Co do typu to zależy to od obciążenia i podejścia inwestora do tego czy drożej na 100% czy taniej ale na 80% a każda marka ma flagowe produkty. Podstawą jest wiedza jakie mamy obciążenie a nie tylko na oko gdzie przeplaca się bezsensownie za przewymiarowane urzadzenie. Dla mnie graniczną kwotą za pompę było 20tys.zl i jakbym miał płacić więcej to grzalbym. .. prądem Edytowane 28 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.07.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Bzdury piszesz,Zubadan jest właśnie taką drogą zabawką dla naiwnych lub do durszlaków ponad 300m2 Po jaką cholerę potrzebna jest moc 10kW jak ktoś potrzebuje tylko 6,5kW ? Wiem,że Wy lubicie przepłacać za mocne kociołki ale niektórzy jednak myślą i potrafią liczyć Bzdury to Ty wypisujesz tu już od dawna. Pisałeś że u Ciebie trzeba będzie od 2 do 3kW, to dlaczego wstawiłeś pompę 9kW, jak to jest z tym Twoim liczeniem ? Błaźnisz się dalej, gubiąc w kłamstwach, manipulujesz cenami co stronę albo to w co innym wątku trolując podajesz inne ceny. Po cholerę Tobie była pompa 9kW ? czego się bałeś skoro tak potrafisz liczyć i drugich chcesz pouczać. Śmieszny jesteś człowieku, Ty na pewno nie potrafisz liczyć, tak z tego wszystkiego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.07.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Nie zmierzyłem swojego domu ostatniej zimy,to są dane z OZC gdzie parametry są dobierane do każdej strefy klimatycznej z osobna. Na Twojej działce rosły jeszcze pokrzywy a Ty już grzmiałeś po forum o tych 40kWh/m2/rok. Nie dawno pisałeś że jednak Ci to nie wyszło i jest raczej bliżej 50, jednak w stopce tego nie podajesz, motając się dalej jak piskorz w trawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.07.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 T Podstawą jest wiedza jakie mamy obciążenie a nie tylko na oko gdzie przeplaca się bezsensownie za przewymiarowane urzadzenie. Dla mnie graniczną kwotą za pompę było 20tys.zl i jakbym miał płacić więcej to grzalbym. .. prądem Czyli Twoja wiedza równa jest i była 0, bo bezsensownie przewymiarowałeś źródło ciepła o 300% a mi tu robisz jakieś wymówki czasem o 20 czy 50%. Co lepiej działa Twój kalkulator i wiedza czy moje "oko" Bajkopisarz. Aaa i dlaczego znowu 20 tysięcy ? U Ciebie to 0 powinno być skoro dostałeś pompkę za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Nie zmierzyłem swojego domu ostatniej zimy,to są dane z OZC gdzie parametry są dobierane do każdej strefy klimatycznej z osobna. Parametry do ozc dobierane są na podstawie sredniej z wieloletnich pomiarów meteo dla poszczegolnych lokalizacji. Ostatnia zima to nie nie była zima ze srednimi temperaturami wieloletnimi, a wyzszymi i w takim przypadku ozc nieco przeszacowuje, dla takiej zimy dokładnie obliczone ozc będzie przeszacowane. Ja bym nie liczył SCOP na podstawie obliczen ozc i pobranej energii bo taka zima jak ostatnia nie pozwala na takie obliczenia, tylko i wyłacznie ceipłomierz na wyjsciu i licznik energii na wejsciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.07.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Czyli Twoja wiedza równa jest i była 0, bo bezsensownie przewymiarowałeś źródło ciepła o 300% a mi tu robisz jakieś wymówki czasem o 20 czy 50%. Bajkopisarz. Aaa i dlaczego znowu 20 tysięcy ? U Ciebie to 0 powinno być skoro dostałeś pompkę za free 20tys.dla tego,że bardziej opłacało się grzac prądem,także bezobslugowo. Wiem,że dla ciebie ciemnogrod jest najbardziej pożądaną rzeczą bo jarzacy inwestor nawet nie pomyśli o syfie w nowym domu i nie miałbyś komu na siłę wciskać swoich kotłów a po drugie nie ma takich kotłów. A ciemnogrod dalej uważa że: -wungiel jest tani -że grzanie prądem jest drogie -że gaz ziemny jest dobry i tani -że podlogowka w sypialni się nie nadaje -że podlogowka to samo zło -że powietrzne pompy bez grzalki nie grzeja -że solary są spoko A ty ten ciemnogrod dalej poglebiasz -że Edytowane 28 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.07.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) A z drugiej strony ze skrajności w skrajność ... Jeśli pompy "droższe" od Panasonica (np. Zubadan) są tylko dla frajerów i łosi i bogaczy to czemu nie wejść w drugą skrajnośc np. Mettinga ... Metting 7KW na sprężarce Panasonica kosztuje mniej niż 5000zł z VAT23% więc duuuuużo mniej niż Panasonic ... Jeśli i tak Arturo podaje cenę i model najsłabszej pompy Panasonica , która ma dużo gorszy COP niż TCAP co po co przepłacać ? Jeśli sam Arturo mówi że jak będą mrozy to co najwyżej "trochę" pociągnie z grzałek ... Nie rozumię po co Arturo przepłacał i kupował TCAP , jeśli sam ma tak niskie zapotrzebowanie .. Przecież kilka tysięcy było by oszczędności ... Po co więc przepłacał ???? Szczerze mówiąc jeśli różnica w COP wynosiła by nawet 20-30% to sądzę że różnica w cenie zakupu ponad 10tys zł była by znaczącą "rekompensatą" ... Po co więc być jeleniem i frajerem i płacić za DROGĄ pompę jak można dużo taniej Edytowane 28 Lipca 2014 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 28.07.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 20tys.dla tego,że bardziej opłacało się grzac prądem,także bezobslugowo. Wiem,że dla ciebie ciemnogrod jest najbardziej pożądaną rzeczą bo jarzacy inwestor nawet nie pomyśli o syfie w nowym domu i nie miałbyś komu na siłę wciskać swoich kotłów a po drugie nie ma takich kotłów. A ciemnogrod dalej uważa że: -wungiel jest tani -że grzanie prądem jest drogie -że gaz ziemny jest dobry i tani -że podlogowka w sypialni się nie nadaje -że podlogowka to samo zło -że powietrzne pompy bez grzalki nie grzeja -że solary są spoko A ty ten ciemnogrod dalej poglebiasz -że Poziom TB już osiągnąłeś ... a ciepłomierza jak nie było tak nie ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.07.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Jak zwykle swoim forumowym bełkotem zmataczyłeś i mój post, nie odpowiadając dlaczego osoba tak światła i pouczająca innych przewymiarowała pompę o 300%, przeczytaj co napisałeś wyżej doradzając komuś innemu a co sam zrobiłeś i siebie.Dlaczego nie odpowiedziałeś na post Kaszpira i adKwapniewski.Matacz, krętacz, oszust, bajkopisarz i największy forumowy troll !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.07.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Poziom TB już osiągnąłeś ... a ciepłomierza jak nie było tak nie ma ... Za to krętactwa w każdym poście nie brakuje TB choć kultury trochę swoimi postami prezentuje a tu za chamówy co trochę ban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.07.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 A z drugiej strony ze skrajności w skrajność ... Jeśli pompy "droższe" od Panasonica (np. Zubadan) są tylko dla frajerów i łosi i bogaczy to czemu nie wejść w drugą skrajnośc np. Mettinga ... Metting 7KW na sprężarce Panasonica kosztuje mniej niż 5000zł z VAT23% więc duuuuużo mniej niż Panasonic ... Jeśli i tak Arturo podaje cenę i model najsłabszej pompy Panasonica , która ma dużo gorszy COP niż TCAP co po co przepłacać ? Jeśli sam Arturo mówi że jak będą mrozy to co najwyżej "trochę" pociągnie z grzałek ... Nie rozumię po co Arturo przepłacał i kupował TCAP , jeśli sam ma tak niskie zapotrzebowanie .. Przecież kilka tysięcy było by oszczędności ... Po co więc przepłacał ???? Szczerze mówiąc jeśli różnica w COP wynosiła by nawet 20-30% to sądzę że różnica w cenie zakupu ponad 10tys zł była by znaczącą "rekompensatą" ... Po co więc być jeleniem i frajerem i płacić za DROGĄ pompę jak można dużo taniej Bo Arturek pewnie dalej nagania jak robił to kiedyś na forum Za często te linki do firmy ze Szczecina Kaszpir rozumiesz, rata co miesiąc jak chciało się przyszpanować na osiedlu Teraz każdy napisany post na wagę złota i być pod mostem albo nie być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.07.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 od pewnego czasu, niezwykle merytorycznie dyskutujecie w temacie wątku, czyli; Jakie pompy do instalacji CO potraficie merytorycznie rozwalić każdy wątek tylko pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.07.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Bo Arturek pewnie dalej nagania jak robił to kiedyś na forum Za często te linki do firmy ze Szczecina Kaszpir rozumiesz, rata co miesiąc jak chciało się przyszpanować na osiedlu Teraz każdy napisany post na wagę złota i być pod mostem albo nie być Po prostu nie rozumiem tego ... Przecież taki Meeting sądzę że też w czasie sezonu sądzę ze osiągnie COP z 2.5 (średnia) , ta najtańsza pompa od Panasonica (nie TCAP) wątpie że będzie miała z COP 3.0 (średnia). Przy dobrze zaizolowanym domu jakie to będą "oszczędności" ??? 100-200-300zł na SEZON ??? Po co więc płacić ponad 10000 zł więcej za Panasonica aby potem w skali roku mieć te 300zł oszczędności ? Czyli trzeba by ponad 30lat aby różnica w cenie się zwróciła ? Gdzie tu sens ???? Sam Arturo mówi że aby nie "bać się grzałek" więc chyba problemu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.07.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Jeśli pompy "droższe" od Panasonica (np. Zubadan) są tylko dla frajerów i łosi i bogaczy to czemu nie wejść w drugą skrajnośc np. Mettinga ... Metting 7KW na sprężarce Panasonica kosztuje mniej niż 5000zł z VAT23% więc duuuuużo mniej niż Panasonic ... Jeśli i tak Arturo podaje cenę i model najsłabszej pompy Panasonica , która ma dużo gorszy COP niż TCAP co po co przepłacać ? Jeśli sam Arturo mówi że jak będą mrozy to co najwyżej "trochę" pociągnie z grzałek ... Nie rozumię po co Arturo przepłacał i kupował TCAP , jeśli sam ma tak niskie zapotrzebowanie .. Przecież kilka tysięcy było by oszczędności ... Po co więc przepłacał ???? Jak już brniemy w ten OT to Ci odpowiem... Po pierwsze to nieprawda, ze T-Cap ma najlepsze parametry wśród pomp Panasonica. T-Cap to jest taka linia jednostek stworzona bardziej do dużych i słabiej ocieplonych domów, można by powiedzieć w cudzysłowie, że do zadań specjalnych i generalnie technologicznie jest właśnie bardzo zbliżona do Zubadana. Faktem jest, że ma nieco lepsze parametry od jednostek 1-fazowej, ale za to nie co gorsze od zwykłych 3-fazowych. Są to jednak wartości dość kosmetyczne. Jeżeli chodzi o Artura to wiem, że on tą pompę kupił jakoś nazwijmy to "po znajomości" - w przeciwnym razie nie widzę sensu dla takiego zakupu w jego przypadku, bo u niego eksploatacyjnie taniej wychodziłaby słabsza jednostka, która ma możliwość głębszej modulacji. T-Cap jest w stanie zejść z mocą do ok 3,5kW, co jest często za dużo i w moim domu, wiec ja powiem szczerze, że dziś do swojego domu nie wziąłbym T-Cap'a a właśnie o 7tys. zł. tańszą zwykłą 3-fazową 9-tkę. Po prostu nie rozumiem tego ... Przecież taki Meeting sądzę że też w czasie sezonu sądzę ze osiągnie COP z 2.5 (średnia) , ta najtańsza pompa od Panasonica (nie TCAP) wątpie że będzie miała z COP 3.0 (średnia). Przy dobrze zaizolowanym domu jakie to będą "oszczędności" ??? 100-200-300zł na SEZON ??? Po co więc płacić ponad 10000 zł więcej za Panasonica aby potem w skali roku mieć te 300zł oszczędności ? Tutaj poniekąd, co do meritum masz rację - po prostu trzeba rozważyć kilka kwestii. Po pierwsze pogodzić się z tym, że płacąc taniej otrzymamy produkt niższej jakości, pozbawiony gwarancji, często wykorzystujący starszą technologię, itp. To będzie podobnie jak z zakupem samochodu, czy nawet kotła na ekogroszek. Widzisz sam zdecydowałeś się na SKAM'a ze średniej półki cenowej zamiast na produkt z aledrogo za 4 tysie, czy jakiegoś super kociołka za ponad 10tysi. Rożnica w spalaniu w wymienionych przypadkach tez pewnie zamknęłaby się w kwocie 300zł Jest wielu zadowolonych użytkowników meetinga, czyli generalnie można, ale ja zawsze mam wątpliwości co do zakupów tanich chińskich produktów, dlatego też nie mógł bym ich z czystym sumieniem polecić, tym bardziej że sam nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.07.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Po prostu nie rozumiem tego ... Przecież taki Meeting sądzę że też w czasie sezonu sądzę ze osiągnie COP z 2.5 (średnia) , ta najtańsza pompa od Panasonica (nie TCAP) wątpie że będzie miała z COP 3.0 (średnia). Przy dobrze zaizolowanym domu jakie to będą "oszczędności" ??? 100-200-300zł na SEZON ??? Po co więc płacić ponad 10000 zł więcej za Panasonica aby potem w skali roku mieć te 300zł oszczędności ? Czyli trzeba by ponad 30lat aby różnica w cenie się zwróciła ? Gdzie tu sens ???? Sam Arturo mówi że aby nie "bać się grzałek" więc chyba problemu nie ma Jak najbardziej meeting jest do rozważenia jeśli ktoś nie dysponuje większą kasą,sam rozważał em takie coś kilka lat temu,nawet chinke gruntową z odwiertami za 20tys.zl ale zawsze będzie to made in china a nie renomowany zachodni producent z 5 letnią gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.07.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Jak zwykle swoim forumowym bełkotem zmataczyłeś i mój post, nie odpowiadając dlaczego osoba tak światła i pouczająca innych przewymiarowała pompę o 300% Nie raz ci już tłumaczyłem: Za 10 miesięcy czekania po wpłacie 100% za pompę i stracie kilku tys.zł za tracone zaliczki na poczet innych ekip coś się chyba należało ? Wyższy model w cenie tego co zamówiłem,czyli Atlantic 8kW z mocą 5,6kW przy -20st.C.ktory jak widzisz był także przewymiarowany ale czemu to nie zrozumiesz . Zapewne teraz sprzedaje Atlantica pisząc o nim w superlatywach bo to także dobra pompa jest i przy okazji rozsądna cenowo... Edytowane 28 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts