Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

micro-jr

Recommended Posts

Po prostu nie rozumiem tego ...

Przecież taki Meeting sądzę że też w czasie sezonu sądzę ze osiągnie COP z 2.5 (średnia) , ta najtańsza pompa od Panasonica (nie TCAP) wątpie że będzie miała z COP 3.0 (średnia).

To może ja odpowiem,. Ten Meeting to zapewne pompa gruntowa. Powietrzna jest sporo droższa, chyba około 10 tys. netto za samą pompę. Dałem sobie wycenić kotłownię z robocizną na Meetingu (powietrznym) i wyszło około 2 tys. zł taniej niż na renomowanej pompie. I w końcu wstawiłem grzałkę z buforem, cały system CO + CWU razem z podłogówką i sterowaniem kosztował mnie mniej niż 10 tys. zł.

A żeby było w temacie - kupiłem jakąś pompkę obiegową Grundfos, w przyszłym tygodniu zostanie podłączony bufor do podłogówki, opinie w kwietniu przyszłego roku ;)

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To może ja odpowiem,. Ten Meeting to zapewne pompa gruntowa. Powietrzna jest sporo droższa, chyba około 10 tys. netto za samą pompę. Dałem sobie wycenić kotłownię z robocizną na Meetingu (powietrznym) i wyszło około 2 tys. zł taniej niż na renomowanej pompie. I w końcu wstawiłem grzałkę z buforem, cały system CO + CWU razem z podłogówką i sterowaniem kosztował mnie mniej niż 10 tys. zł.

A żeby było w temacie - kupiłem jakąś pompkę obiegową Grundfos, w przyszłym tygodniu zostanie podłączony bufor do podłogówki, opinie w kwietniu przyszłego roku ;)

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-7kw-powietrze-woda-md20d-i4441567236.html

To ta pompa , na kompresorze Panasonica ...

Jak to jest , że chińczyk robi kompletną pompę , daje do niej kompresor Panasonica i sprzedaje ją za około 1000USD ?

A do pompki :)

Ja miałem w kotłowni pompy marki Keller (mam jeszcze bo po przeróbkach w kotłowni nie były mi już potrzbne , czyli marki własnej sieci "hurtowni instalatorskiej" , które te pompy robi Ferro ...

To są takie same pompy co Ferro , tylko tańsze bo nie płaci się za "markę" ...

Do kotłowni kupiłem tez pompę LFP a teraz dodatkowo taniutką energooszczedną pompę Diamonda ...

Gadałem z hydraulikiem i powiedział mi że obecnie Grudfos i jego "jakość" to już mit i legenda ...

Pompy energooszczędne Grundfosa padają na potęgę i jest mnóstwo na rynku pomp "refubrished" ...

Obecnie Grundfos to taki sam "mit" jak niezawodność Mercedesa ...

Ale za ten mit się płaci i to bardzo słono ...

I bardzo często za markę bardzo słono się płaci , mimo że jakością częśto niczym nie różni się od "taniej chińszczyzny" ...

Ludzie często przepłacają , bo zyją iluzją kupna czegoś "lepszego" a niestety często produkt mało znanej marki jak i znanego producenta powstaje w jednej fabryce ...

Tak jest np. w przemysle komputerowym ...

Podzespoły dla gigantów HP,Dell i jeszcze kilku dostarcza ... Foxconn i nakleja tylko znaczki :)

Edytowane przez kaszpir007

Gość TwojPan
Obym miał szczęście. Pompy powoli docierają. Jeszcze jednej brakuje.

I sterownika do cyrkulacji...

W środę odpalamy imprezę.

W następnym tygodniu rusza wylewki.

Nocną taryfę na te pompki szykuj,będą kosztowne.Może dokup ze dwie ,trzy,układ i tak jest już taki,że zimna woda zaleje kocioł,a ten nadrobi ekogroszkiem :)

Gość TwojPan
http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-7kw-powietrze-woda-md20d-i4441567236.html

Jak to jest , że chińczyk robi kompletną pompę , daje do niej kompresor Panasonica i sprzedaje ją za około 1000USD ?

A do pompki :)

Ja miałem w kotłowni pompy marki Keller (mam jeszcze bo po przeróbkach w kotłowni nie były mi już potrzbne , czyli marki własnej sieci "hurtowni instalatorskiej" , które te pompy robi Ferro ...

To są takie same pompy co Ferro , tylko tańsze bo nie płaci się za "markę" ...

Do kotłowni kupiłem tez pompę LFP a teraz dodatkowo taniutką energooszczedną pompę Diamonda ...

Gadałem z hydraulikiem i powiedział mi że obecnie Grudfos i jego "jakość" to już mit i legenda ...

Pompy energooszczędne Grundfosa padają na potęgę i jest mnóstwo na rynku pomp "refubrished" ...

Obecnie Grundfos to taki sam "mit" jak niezawodność Mercedesa ...

Ale za ten mit się płaci i to bardzo słono ...

I bardzo często za markę bardzo słono się płaci , mimo że jakością częśto niczym nie różni się od "taniej chińszczyzny" ...

Ludzie często przepłacają , bo zyją iluzją kupna czegoś "lepszego" a niestety często produkt mało znanej marki jak i znanego producenta powstaje w jednej fabryce ...

Tak jest np. w przemysle komputerowym ...

Podzespoły dla gigantów HP,Dell i jeszcze kilku dostarcza ... Foxconn i nakleja tylko znaczki :)

Nie do końca to mity.Korzystałeś z serwisu Della,Grundfosa?Dell ma najlepszy serwis na świecie,no w Polsce trochę gorzej.Za to się płaci.Śmigałem Hondą CRV 4lata,co rok przegląd. Kupiłem Audi Q5,dwa lata,ten sam kilometraż, bez przeglądu.Kumasz?

Kaszpir, przyjrzyj się dokładnie tej pompce;) Na prawdę nie ma nic za darmo. Zobacz, że moc 7kW jest podana dla temp +20st:eek: i COP z pewnością też. Te pompy nie podlegają żadnym kontrolom jakości, certyfikacjom, itp. Po prostu tani bubel, którym możesz zagrzać domek na działce lub może basen.

http://www.iv.pl/images/14015769198745896394.jpg

No jak to jest...? Powaznie pytasz?

Ile zarabia Chinczyk a ile Japonczyk, Koreanczyk, Belg, Szwed czy nawet Polak?

tworza sami czy sciagaja? Inwestuja czy kopiuja?

I dlaczego kompresor Panasonica?

Dlaczego nie jakis Chinski jak wszystko tak samo dobre?

Chińczyk ?

Średnia pensja w Chinach jest wyższa niż Polaka ...

Przez lata w Chinach nastapiły tak duże podwyżki płac , ze wiele firma także Chińskich zaczyna produkować swoje produkty poza Chinami , także w Polsce ...

Chińczycy to bardzo mądry naród ...

Przez lata nie pozwolili aby zachodnie firmy wykupiły za grosze ich przemysł a pozwoliły aby u nich firmy produkowały ...

A że jest to bardzo ambitny naród to niemalże każdy produkowany u nich produkt skopiowali i zaczęli później go sami produkować a często ten produkt był przez nich modyfikowany i poprawiany i poznawiony wad oryginału ...

W Chinach są firmy które produkują produkty dla wielu znanych marek. Te znane marki wybierają u nich z "katalogu" produkt a potem firma robi nadruk i jest ten produkt sprzedawany pod inną bardziej znaną marką.

Dlatego często można spotkać produkty identycznie wyglądające z logami różnych producentów ...

Co do produktów chińskich to niestety zbyt wiele producentów w imię oszczędności przerzuca produkcję produktów na zasadzie "outsourcingu" chińskim firmom. Na początku starają się sami coś projektować a jedynie w chinach wykonywać , a bardzo często kończy się na tym że wybierają produkt z "katalogu" chińskiego i jedynie z tej całej "marki" zostaje napis na produkcie ...

I tak postępuje duuuuuużo duuuużo wiele firm , od małych po olbrzymie ...

Także dużo "Polskich" firm , gdzie ludzie myślą że kupują "Polski" produkt :(

Nocną taryfę na te pompki szykuj,będą kosztowne.Może dokup ze dwie ,trzy,układ i tak jest już taki,że zimna woda zaleje kocioł,a ten nadrobi ekogroszkiem :)

Nie wiem jakie modele kupił pytający , ale ja mam u siebie 2 pompy.

Jedna LFP działająca na I biegu , która bierze chyba 22W a druga chińska elektroniczna która bierze chyba 5-7W ...

Czyli zużywa mi to 30W ...

A nawet jakby miał 4 pompy , to jedna ładująca działa tylko chwilę i się wyłącza , a pozostałe jak będę energooszczędne to łacznie mogą pobierać prądu mniej niż moje 2 :)

To dlaczego Polacy nie robia jak chinczycy? Tez ponoc madry narod i ekonomicznie uswiadomiony ( nie mniej czytajsc to fm :) ) A jak na dodatek pensje nizsze to powinni byc bezkonkurencyjni...

Ale dobrze ze wspomniano o kopiowaniu. ;)

Bo Polacy to idioci , a może nie Polacy a ludzie którzy rządzą Polską od 20-30 lat ,,,,

Ludzie którzy nas okradają , sprzedając fabryki za bezcen zachodnim koncernom ...

Nie patrzą w przyszłość a jedynie aby się nachapać i nakraść ile się da ...

W Chinach za korupcje i za działanie na szkodę Państwa i firmy można pójść na wiele lat do wiezienia lub dostać kulkę ...

U nas nikomu nic za to nie grozi , a jedynie można być ustawionym do końca życia ...

Dużo naszych "milionerów" to tacy ZŁODZIEJE któzy dorobili się na majątku państwowym ...

Chińczycy przez kilkadziesiąt lat z kraju bardzo biednego zrobili sie krajem bardzo bogatym a my jedziemy w drugą stronę ...

Z kraju "przemysłowego" robimy się krajem montowani , a nawet "podmontowani" bo po "nauce" z Chinami firmy wolę dany produkt podzielić na "moduły" i produkować w kilku fabrykach , tak aby nie dało się całego produktu skopiować w całości , tyle że powoduje to że produkt jest droższy niż produkowany w jednej fabryce ...

Mi jest smutno , bo starałem się kupować Polskie produkty , tylko coraz mniej jest typowo Polskich produktów ...

A przez własnego przemysłu nigdy nie będziemy bogaci ,, tyle że przez lata jesteśmy okradani przez wszystkie Partie ....

Nie wiem jakie modele kupił pytający , ale ja mam u siebie 2 pompy.

Jedna LFP działająca na I biegu , która bierze chyba 22W a druga chińska elektroniczna która bierze chyba 5-7W ...

Czyli zużywa mi to 30W ...

A nawet jakby miał 4 pompy , to jedna ładująca działa tylko chwilę i się wyłącza , a pozostałe jak będę energooszczędne to łacznie mogą pobierać prądu mniej niż moje 2 :)

Stanęło na grundfos`ach Alpha2 L:

Kalafy 15-40

Podłogowa 15-60

Cwu 15-40 + bypassem grawitacyjnym

Cyrkulacja grundfos UP 15-14b PM ze sterem CSC 1.4 EKO

jeszcze przy solarach ma być moduł Wilo z tego co się dowiedziałem.

Alpha2 mają być sterowane przez ecoal, więc nie będą chodziły non stop. Nie muszą też chodzić na maksymalnych obrotach, więc nie wiem skąd taka Panika u kolegi Twój Pan. Liczę, że same będą w stanie ograniczać obroty - ewentualnie ograniczę je ręcznie.

Gość TwojPan
Stanęło na grundfos`ach Alpha2 L:

Kalafy 15-40

Podłogowa 15-60

Cwu 15-40 + bypassem grawitacyjnym

Cyrkulacja grundfos UP 15-14b PM ze sterem CSC 1.4 EKO

jeszcze przy solarach ma być moduł Wilo z tego co się dowiedziałem.

Alpha2 mają być sterowane przez ecoal, więc nie będą chodziły non stop. Nie muszą też chodzić na maksymalnych obrotach, więc nie wiem skąd taka Panika u kolegi Twój Pan. Liczę, że same będą w stanie ograniczać obroty - ewentualnie ograniczę je ręcznie.

Ja tam nie panikuję,bo to nie moja kasa.

Kolego,pompy Alpha 2 muszą pracować non stop.Bardzo niepożądana jest ich praca cykliczna.Max to 2-3 zał w ciągu doby.Poczytaj specyfikację,najlepiej zadzwoń do Grundfosa.Pomijam fakt,że najbardziej oszczędny tryb w tej pompie czyli Autoadapt. potrzebuje 24h na że strojenie z układem.

Więc nie panikuj,jesteś kolejną ofiarą FM :)

BTW,a z tego co pamiętam symbol L oznacza pompę przeznaczoną do pracy w obiegu cyrkulacyjnym,do CO się nie nada.

A ecoal się nie nadaje,do sterowania cykliczną pracą pompy Alpha 2,chyba jak każdy ster,bo wynika to z charakterystyki pompy.O tym pisałem powyżej.Pompy Alpha 2 nie mogą działać zał/wył.

Edytowane przez TwojPan

No doba. AutoAdapt odpada, nadal mam jednak po prostu pracę w na potrzebnym biegu ewentualnie funkcję stałego ciśnienia.

Co ma tez sens, bo na niektórych pętlach będą termostaty, a na niektórych rotametry.

Swoją drogą, fajnie, że ktoś w końcu wypowiedział się na temat.

Żal, że po tygodniu...

Gość TwojPan
No doba. AutoAdapt odpada, nadal mam jednak po prostu pracę w na potrzebnym biegu ewentualnie funkcję stałego ciśnienia.

Co ma tez sens, bo na niektórych pętlach będą termostaty, a na niektórych rotametry.

Chłopie,ta pompa się spierd....jak będzie pracować w trybie zał/wył ,kumasz?Nie mam mowy o takiej pracy dla tej pompy,jak chcesz zatem sterować nią cyklicznie,co?????

Swoją drogą, fajnie, że ktoś w końcu wypowiedział się na temat.

Żal, że po tygodniu...

Zamiast czytać pierdoły na forum,gdzie są sami cwaniacy i naciągacze-trzeba było poczytać dokumentacje techniczne tych pomp albo zadzwonić na support Grundfosa.

Pisałem ci,olej cyrkulację i sterownie pompą CWU.Dwie pompy mniej,kasy w kieszeni więcej.Dla kotła na ekogroszek,oba te tryby wiążą się ze stratami,nie z zyskiem.Uwierz mi.Jeśli oczywiście chcesz.

A ecoala najlepiej szybko sprzedaj,z tak niewielkim zapotrzebowaniem na ciepło,potrzebny ci sterownik ,który poradzi sobie lepiej (oszczędniej ) z pracą na niskich mocach :)

Edytowane przez TwojPan