Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zablokowane okno w pokoju dziecka - nie da się otworzyć na oścież- POMOCY!!

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie dotyczące zablokowanego okna.

Okno można tylko uchylić (klamka do góry). Nie da się go otworzyć (klamka w bok). Wygląda jakby nie poruszał się (i tym samym blokował) grzybek na dole okna po stronie klamki.

Dodam jeszcze, że klamka działa bez zarzutów, okno jest pojedyńcze i znajduje się we wnęce co utrudnia dostęp do boków okna.

Moje pytanie dotyczy tego w jaki sposób można 'otworzyć' okno, żeby dostać się do zblokowanego mechanizmu?

WD 40 w dużych ilościach, poczekać z 10-15 minut i na chama poruszanie klamka, nie przejmować się że trzeszczy , raz za razem z siła starać się przekręcić klamkę przy zamkniętym skrzydle

Nie żałować WD

klamka rusza się dobrze i nic nie trzeszczy, poza tym nie bardzo wiem gdzie gdzie miał bym lać WD - okno jest zblokowane na dole pod klamką i tylko uchyla się od góry. Poza tym całe okno jest we wnęce, na zdjęciach w poprzednich postach widać wszystkie miejsca do których mam swobodny dostęp.

I tak wezwij fachowca, bo sam nawet jeśl iotworzysz to kosztem znacznych uszkodzeń.

IVO zdefiniował najprawdopodobniejszą przyczynę - rozpiecie/zerwanie w okolicach dolnego naroznika - bo okucie dziala (Wgore od klamki) , ale dol jest zablokowany.

Tzn przyczyna jest jedna: okucia nie smarowane (widać na foto) + zapewnei nieregulowane. Zupelnie jakby nie robic przegladow w aucie..

nawet nie zdajecie sobie sprawy jak nie smarowanie okuć może się objawiać, czasem wrażenie jest jakby narożnik był "zerwany" a okazuje się że zapiekło się na amen z powodu rdzy i brudu. WD płucze i lekko smaruje i skoro udało ci się zrobić zdjęcia to tym bardziej uda ci się wprowadzić wężyk i popsiukać tam gdzie masz wszelkie elementy ruchome

Chyba że klamka rusza się normalnie adól dalej trzyma - wtedy na 99% zostały zerwane połączenia na ząbkach

Wydaje mi się że jest to okno na profilu Kommerlinga ( tak jak pisali koledzy z okuciem Winkhaus ) -mam takie same w starym mieszkaniu w bloku i po 15 latach otwierają się i zamykają przysłowiowym 1 palcem ( ale okucia i uszczelki smarowane co 2-3 lata ). Sorki ale bezobsługowo to tylko rdza wchodzi. :(

okna są rzeczywiście na profilach Winkhausa (tyle wiem na pewno) i rzeczywiście były mocno zaniedbane i zapuszczone. Dziś zrobiłem przegląd, czyszczenie, regulację i kurację WD-em.

Wracając do tematu zepsutego okna- to poczyniłem nową obserwację, mianowicie- okucie po prawej stronie (pod klamką) jest wybrzuszone - ciężko to dojrzeć przy tylko uchylonym oknie- (ale wymacałem).

Ogólnie , chyba czekam na specjalistę - może nie zedrze...

Napisz dla potomnych - jak on sie do tego okna dobieral, ze udalo mu sie otworzyc. Moze inni oszczedzą:)

Proszę zatem dla zstępnych relacja :

Zdjął osłonkę z zawiasa(u)- wybił w dół górny zawias, zdjął okno :) trochę trzeba się było poszarpać bo tam gdzie było zblokowane to grzybek trzymał, ale po stuknięciu młotkiem ustąpiło.... odkręcił osłonę okucia, założył ząbki na ząbki,poskładał, założył okno, wyregulował, zainkasował stawkę i poszedł.. ot i cała robota - może z 10 minut trwała ....