banzer0 23.07.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Witam. Mam pytanie dotyczące zablokowanego okna.Okno można tylko uchylić (klamka do góry). Nie da się go otworzyć (klamka w bok). Wygląda jakby nie poruszał się (i tym samym blokował) grzybek na dole okna po stronie klamki. Dodam jeszcze, że klamka działa bez zarzutów, okno jest pojedyńcze i znajduje się we wnęce co utrudnia dostęp do boków okna. Moje pytanie dotyczy tego w jaki sposób można 'otworzyć' okno, żeby dostać się do zblokowanego mechanizmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GdanskPL 23.07.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Sprawdź u góry czy nie ma takiego specjalnego uchwytu, który się podnosi aby móc 'położyć' okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 23.07.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Trzeba zdjąć skrzydło. Czyli ściągnąć osłonkę z górnego zawiasu, wybić w dół bolec i skrzydło odchylić maksymalnie. A później jakoś kombinować i próbować przesunąć grzybek aby "puścił" zaczep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.07.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Sprawdź u góry czy nie ma takiego specjalnego uchwytu, który się podnosi aby móc 'położyć' okno. To jest okno RU a nie U więc nie ma czego szukać banzer0 Czy jest dostęp do okna od zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banzer0 23.07.2014 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Uchwytu nie ma, dostępu z zewnątrz też nie ma 2 piętro w bloku tak wygląda okno: Poniżej lewa góra: Edytowane 23 Lipca 2014 przez banzer0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banzer0 23.07.2014 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 i prawa góra (nie chciało się zmieścić w poprzednim poście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.07.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 WD 40 w dużych ilościach, poczekać z 10-15 minut i na chama poruszanie klamka, nie przejmować się że trzeszczy , raz za razem z siła starać się przekręcić klamkę przy zamkniętym skrzydleNie żałować WD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banzer0 23.07.2014 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 WD 40 w dużych ilościach, poczekać z 10-15 minut i na chama poruszanie klamka, nie przejmować się że trzeszczy , raz za razem z siła starać się przekręcić klamkę przy zamkniętym skrzydle Nie żałować WD klamka rusza się dobrze i nic nie trzeszczy, poza tym nie bardzo wiem gdzie gdzie miał bym lać WD - okno jest zblokowane na dole pod klamką i tylko uchyla się od góry. Poza tym całe okno jest we wnęce, na zdjęciach w poprzednich postach widać wszystkie miejsca do których mam swobodny dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 23.07.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Prawdopodobnie zerwało się łączenie zasuwnicy z dolnym narożnikiem i sam tego nie naprawisz. Poszukaj firmy sprzedającej okna z okuciami Winkhaus, poproś o jakiegoś serwisanta, powiedz co podejrzewamy żeby był przygotowany na wymianę okuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.07.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 A może coś z klamką ? Miałem taki sam problem i po wymianie klamki wszystko działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.07.2014 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 I tak wezwij fachowca, bo sam nawet jeśl iotworzysz to kosztem znacznych uszkodzeń. IVO zdefiniował najprawdopodobniejszą przyczynę - rozpiecie/zerwanie w okolicach dolnego naroznika - bo okucie dziala (Wgore od klamki) , ale dol jest zablokowany.Tzn przyczyna jest jedna: okucia nie smarowane (widać na foto) + zapewnei nieregulowane. Zupelnie jakby nie robic przegladow w aucie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.07.2014 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 nawet nie zdajecie sobie sprawy jak nie smarowanie okuć może się objawiać, czasem wrażenie jest jakby narożnik był "zerwany" a okazuje się że zapiekło się na amen z powodu rdzy i brudu. WD płucze i lekko smaruje i skoro udało ci się zrobić zdjęcia to tym bardziej uda ci się wprowadzić wężyk i popsiukać tam gdzie masz wszelkie elementy ruchomeChyba że klamka rusza się normalnie adól dalej trzyma - wtedy na 99% zostały zerwane połączenia na ząbkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.07.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Wydaje mi się że jest to okno na profilu Kommerlinga ( tak jak pisali koledzy z okuciem Winkhaus ) -mam takie same w starym mieszkaniu w bloku i po 15 latach otwierają się i zamykają przysłowiowym 1 palcem ( ale okucia i uszczelki smarowane co 2-3 lata ). Sorki ale bezobsługowo to tylko rdza wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banzer0 24.07.2014 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 okna są rzeczywiście na profilach Winkhausa (tyle wiem na pewno) i rzeczywiście były mocno zaniedbane i zapuszczone. Dziś zrobiłem przegląd, czyszczenie, regulację i kurację WD-em. Wracając do tematu zepsutego okna- to poczyniłem nową obserwację, mianowicie- okucie po prawej stronie (pod klamką) jest wybrzuszone - ciężko to dojrzeć przy tylko uchylonym oknie- (ale wymacałem). Ogólnie , chyba czekam na specjalistę - może nie zedrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banzer0 25.07.2014 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Był fachowiec, zrobił, wyregulował - działa elegancko.. ale jak bym wiedział z której strony się dobrać do tego sam bym to zrobił i 7 dyszek bym przylisił... (spadniete ząbki były oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.07.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Napisz dla potomnych - jak on sie do tego okna dobieral, ze udalo mu sie otworzyc. Moze inni oszczedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banzer0 26.07.2014 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Napisz dla potomnych - jak on sie do tego okna dobieral, ze udalo mu sie otworzyc. Moze inni oszczedzą Proszę zatem dla zstępnych relacja : Zdjął osłonkę z zawiasa(u)- wybił w dół górny zawias, zdjął okno trochę trzeba się było poszarpać bo tam gdzie było zblokowane to grzybek trzymał, ale po stuknięciu młotkiem ustąpiło.... odkręcił osłonę okucia, założył ząbki na ząbki,poskładał, założył okno, wyregulował, zainkasował stawkę i poszedł.. ot i cała robota - może z 10 minut trwała .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 27.07.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 to i tak niewiele. Ciesz sie ze nie więcej cię skasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.07.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Nauczka na przyszłość - jakbyś zainwestował w WD lub inny płyn do konserwacji kilkanaście PLN i 5 min co 2-3 lata miałbyś 100 PLN w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts