PrzedBorem 23.07.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Witam! Może Ktoś coś poradzi? Mam stary dom z bala ze strychem, który w założeniu nie będzie zamieszkały i nie jest ocieplony ( jedynie siano, które tam zostało jest materiałem izolującym:rolleyes:) . W izbie jest powała z 4 belami. Belki jak się mocno wysilę to jeszcze wytrzyszczę, reszty nie ma szans gdyż jest pomalowana super olejną farbą. Mówiąc krótko chodzi o pogodzenie estetyki z funkcjonalnością. Zastanawiam się czy można by pomiędzy belki włożyć watę szklaną (max 5cm ? lub coś innego a na to położyć dechy. Belka ma 18cm i zależy mi na jej częściowym wyeksponowaniu. Pozdrawiam i dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 23.07.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Witam, z punktu widzenia efektywnej termoizolacji, najlepszym rozwiązaniem byłoby ułożenie izolacji na stropie od strony nieużytkowanego stryszku. W ten sposób sufit pozostałby w swojej niezmienionej formie, a belki byłyby widoczne w całości. Natomiast przypadek ułożenia wełny wyłącznie pomiędzy belkami nie będzie do końca korzystny, z powodu mostków cieplnych (odkryte belki). Poza tym 5 cm wełny to niestety zdecydowanie za mało. W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji PozdrawiamPaweł Stefański____________________Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzedBorem 23.07.2014 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Dziękuje za odpowiedz i jeśli to nie problem to proszę o wyjaśnienie terminu "mostek cieplny" Jestem Żółtodziobem a więc jak będę mylić terminologię, proszę o wybaczenie:yes: Mówiąc krótko na belkach mi bardzo zależy ale te dechy ułożone w poprzek są nie do zdarcia tj. oczyszczenia, dlatego chyba przyszła idea żeby zrobić ala' podbiciówkę i watę pomiędzy stare a nowe założyć, tylko co i czy to ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 27.07.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Witam ponownie, Mostek cieplny to miejsce w obudowie zewnętrznej budynku, w którym obserwuje się obniżenie temperatury wewnętrznej powierzchni i wzrost gęstości strumienia cieplnego w stosunku do pozostałej części przegrody. Mostki termiczne dzieli się na: • liniowe o stałym przekroju poprzecznym na pewnej długości; występują w miejscach braku, pocienienia lub nieciągłości termoizolacji, np. wieńce ścian zewnętrznych, nadproża, słupy żelbetowe w ścianach z ceramiki budowlanej,• punktowe, np. miejsce przebicia warstwy termoizolacji przez łącznik o znacznie wyższej przewodności cieplnej niż sam materiał izolacji cieplnej. Mówiąc prościej mostek cieplny/termiczny to miejsce ucieczki ciepła w budynku. Tak jak pisałem wcześniej rozwiązanie, które Pan proponuje będzie niestety nie do końca efektywne. Może gdyby ocieplił Pan strop od strony stryszku i położył dodatkową warstwę desek bądź przykrył stare płytami gips-kartonowymi, rozwiązałoby problem? W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam,Paweł Stefański____________________Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts