Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie powały w starym domu

PrzedBorem

Recommended Posts

Witam!

Może Ktoś coś poradzi?:bash:

Mam stary dom z bala ze strychem, który w założeniu nie będzie zamieszkały i nie jest ocieplony ( jedynie siano, które tam zostało jest materiałem izolującym:rolleyes:) . W izbie jest powała z 4 belami. Belki jak się mocno wysilę to jeszcze wytrzyszczę, reszty nie ma szans gdyż jest pomalowana super olejną farbą. Mówiąc krótko chodzi o pogodzenie estetyki z funkcjonalnością. Zastanawiam się czy można by pomiędzy belki włożyć watę szklaną (max 5cm ? lub coś innego a na to położyć dechy. Belka ma 18cm i zależy mi na jej częściowym wyeksponowaniu.

Pozdrawiam i dziękuje

Witam,

z punktu widzenia efektywnej termoizolacji, najlepszym rozwiązaniem byłoby ułożenie izolacji na stropie od strony nieużytkowanego stryszku. W ten sposób sufit pozostałby w swojej niezmienionej formie, a belki byłyby widoczne w całości. Natomiast przypadek ułożenia wełny wyłącznie pomiędzy belkami nie będzie do końca korzystny, z powodu mostków cieplnych (odkryte belki). Poza tym 5 cm wełny to niestety zdecydowanie za mało.

W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji

Pozdrawiam

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

Dziękuje za odpowiedz i jeśli to nie problem to proszę o wyjaśnienie terminu "mostek cieplny"

Jestem Żółtodziobem a więc jak będę mylić terminologię, proszę o wybaczenie:yes: Mówiąc krótko na belkach mi bardzo zależy ale te dechy ułożone w poprzek są nie do zdarcia tj. oczyszczenia, dlatego chyba przyszła idea żeby zrobić ala' podbiciówkę i watę pomiędzy stare a nowe założyć, tylko co i czy to ma sens ?:(

Witam ponownie,

Mostek cieplny to miejsce w obudowie zewnętrznej budynku, w którym obserwuje się obniżenie temperatury wewnętrznej powierzchni i wzrost gęstości strumienia cieplnego w stosunku do pozostałej części przegrody. Mostki termiczne dzieli się na:

• liniowe o stałym przekroju poprzecznym na pewnej długości; występują w miejscach braku, pocienienia lub nieciągłości termoizolacji, np. wieńce ścian zewnętrznych, nadproża, słupy żelbetowe w ścianach z ceramiki budowlanej,

• punktowe, np. miejsce przebicia warstwy termoizolacji przez łącznik o znacznie wyższej przewodności cieplnej niż sam materiał izolacji cieplnej.

Mówiąc prościej mostek cieplny/termiczny to miejsce ucieczki ciepła w budynku.

Tak jak pisałem wcześniej rozwiązanie, które Pan proponuje będzie niestety nie do końca efektywne. Może gdyby ocieplił Pan strop od strony stryszku i położył dodatkową warstwę desek bądź przykrył stare płytami gips-kartonowymi, rozwiązałoby problem?

W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER