Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na planie zgospodarowania działki dom jest ustawiony 6m od granicy z sąsiadem. Jednak okazało się że mam grunty o słabej nośności. Im blizej sasiada tym lepiej. Konstruktor zaproponował częściowe posadowienie na studniach, z tym że jesli postawię dom bliżej granicy to będzie mniej studni, a co za tym idzie mniejszy koszt. Czy muszę w związku z tym, prosić znowu o pozwolenie na budowę. Boję sie przedłużania procedur, a chciałbym już zacząć, i tak straciłem już 2 m-ce.

pzdr

angelo44

https://forum.murator.pl/topic/19207-dom-bli%C5%BCej-granicy/

Na planie zgospodarowania działki dom jest ustawiony 6m od granicy z sąsiadem. Jednak okazało się że mam grunty o słabej nośności. Im blizej sasiada tym lepiej. Konstruktor zaproponował częściowe posadowienie na studniach, z tym że jesli postawię dom bliżej granicy to będzie mniej studni, a co za tym idzie mniejszy koszt. Czy muszę w związku z tym, prosić znowu o pozwolenie na budowę. Boję sie przedłużania procedur, a chciałbym już zacząć, i tak straciłem już 2 m-ce.

pzdr

angelo44

Według nowych przepisów które weszły bodajże od 29 maja zmiana planu zagospodarowania działki (w twoim przypadku - zmiana miejsca posadowienia domu) jest odstepstwem istotnym i wymaga pełnej procedury. Troche się zgapiliście. Gdyby to było 3 tygodnie temu zdążylibyście po staremu łącznie z 2 tygodniowym terminem uprawomocnienia się decyzji Nadzoru Budowlanego.

Ja tez miałem dylemat tyczący tych przepisów, ale okazało się że moje zmiany są "nieistotne" z punku widzenia nowych przepisów.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/19207-dom-bli%C5%BCej-granicy/#findComment-327881

I do tej pory byś nie miał problemu.

Ale wedle nowego prawa.... problem niestety jest.

Kiedyś mając pozwolenie można było z domem "wędrować" po działce w granicach dopuszczalnych linii zabudowy. A obecnie jeden z punktów mówi to co wcześniej napisałem. Oczywiście najpewniej jest udać się po prostu do inspektoratu nadzoru budowlanego i tam spytać. Oni naprawdę nie gryzą a może cos podpowiedzą. powodzenia

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/19207-dom-bli%C5%BCej-granicy/#findComment-327923

"5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości, liczby kondygnacji i elewacji,

3) geometrii dachu (kąt nachylenia, wysokość kalenicy i układ połaci dachowych),

4) niezbędnych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniających użytkowanie obiektu zgodnie z przeznaczeniem,

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

To ten fragment dotyczący tego wątku, a konkretnie punkt 1.

Interesujący jest także punkt 2 - według niego możan się przyczepić do każdej zmiany wymiarów otworu okiennego czy też jego położenia. :-?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/19207-dom-bli%C5%BCej-granicy/#findComment-328109