Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silka z popiołem w środku?!

Recommended Posts

Mam piękne ściany wybudowane, razem z działówkami. Cegła była kupowana częściowo w jednej hurtowni przez murarza (bo zabrakło coś z 90 silek), częściowo od kogoś, kto skończył budowę. Wszystkie jednak są z Żabinka i są rzekomo "pierwszej klasy", "żadne odpady". Wszystko już zapłacone, obejrzane przez kierbuda. Tymczasem oglądając ostatnio ściany z bliska (nudziłem się podczas kontroli wstawiania okien) zauważyłem dziwne ciemne punkciki w niektórych miejscach. Podeszedłem, zacząłem dłubać... W środku był popiół. Takie spalone drewno. Wyglądało to tak, jakby ktoś wstawiłw silkę kawałeczek drewna i podpalił. Po wydłubaniu (zero problemóe, sypało się aż miło) otrzymałem dziurę na jakieś pół centymetra głęboką i półtora szeroką. Dalej była warstewka cieniutka żółtego piasku, dalej zaś już normalna twarda silka.

To samo zauważyłem na wielu innych silkach. Gdziekolwiek są jakieś pęknięcia, podłubię - i widzę czarny punkcik z popiołem. Większość przeciętych silek jest bieluśka, ale w paru zauważyłem też czarne punkciki w środku.

Czym to grozi, Panie i Panowie? Oczywiście, dom się raczej nie zawali od jednej dziury w silce, ale poza tym? Czy to normalna cecha silki, czy wszyscy - od hurtowni, po skład budowlany, zrobili ze mnie, mówiąc brzudko, wała?

Załączam zdjęcia.

Zdjęcie-0026.jpg

Zdjęcie-0028.jpg

Zdjęcie-0029.jpg

Zdjęcie-0030.jpg

Niczym to nie grozi (choć kiedyś rozłupywano kamienie za pomoca polewanych wodą drewnianych klinów, zreszta nawet na Twoich pojawiły się rysy) , ale źle swiadczy o jakości z zakładzie produkcyjnym, albo.... ze to może jednak nie jest I klasa. Edytowane przez fotohobby