Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stopień schodowy SPLIT

woytheck

Recommended Posts

Witam serdecznie. Stoję przed dylematem budowy w moim domu nowego wejścia (schodów).

Różnica poziomów do krawędzi dolnej drzwi od ziemi to około 50 cm.

Jedną z opcji jaką bierzemy pod uwagę to właśnie budowa wejścia ze stopni splitowych marki LIBET.

Fachowiec chce je położyć na wcześniej przygotowanej podsypce utwardzonej + suchy beton.

Moje pytanie jest następujące, czy ktoś z Was ma coś w tym temacie do powiedzenie? Czy takie schody są trwałe, na co zwrócić uwagę?

Wybraliśmy te schody z racji tego, iż nie chcemy robić wylewki + kafelki, tylko na gotowo bez kombinowania ładny "kamień".

Stopni będzie około 20 sztuk, na samej górze płyty tarasowe (jeszcze nie wybraliśmy).

Poniżej zdjęcie jak ów schody wyglądają

schody-1334586640.jpg

Witam serdecznie. Stoję przed dylematem budowy w moim domu nowego wejścia (schodów).

Różnica poziomów do krawędzi dolnej drzwi od ziemi to około 50 cm.

Jedną z opcji jaką bierzemy pod uwagę to właśnie budowa wejścia ze stopni splitowych marki LIBET.

Fachowiec chce je położyć na wcześniej przygotowanej podsypce utwardzonej + suchy beton.

Moje pytanie jest następujące, czy ktoś z Was ma coś w tym temacie do powiedzenie? Czy takie schody są trwałe, na co zwrócić uwagę?

Wybraliśmy te schody z racji tego, iż nie chcemy robić wylewki + kafelki, tylko na gotowo bez kombinowania ładny "kamień".

Stopni będzie około 20 sztuk, na samej górze płyty tarasowe (jeszcze nie wybraliśmy).

Poniżej zdjęcie jak ów schody wyglądają

[ATTACH=CONFIG]271510[/ATTACH]

Te schody na zdjęciach to co to dokładnie jest i jakiej firmy? Czy to jest na pewno Libet.?

Sam również kombinuje jak wykonać takie schody tylko ja mam do pokonania wysokość 90cm.

Pytałem wielu ludzi i różnych forach.

Najsensowniej jest wylać żelbetowe murki oporowe lub wykonać donice które będą stanowiły opór żeby schody z czasem się nie rozjechały.

Potem środek zasypujesz zagęszczonym piaskiem i układasz stopnie blokowe albo płyty betonowe jakie chcesz.