Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Slupy betonowe a sciana pasywna U=0,10W/(m2K)

Recommended Posts

Witam,

w projekcie domu nie mam slupow zewnetrznych (z wyjatkiem dwoch wewnetrznych podpierajacych w srodku strop nad parterem).

Przed wylaniem plyty fundamentowej mialem wizyte kierbuda i inzyniera nadzoru budowlanego(obydwaj z uprawnieniami projektowymi konstrukcyjnymi) i uslyszalem od nich ze: architekt- konstruktor pewnie zapomnial o slupach zewnetrznych naroznych wiec prosze wypuscic startery i zrobic slupy bo przy tej kategorii szkod gorniczych(III) moga sie rozjechac sciany z betonu komorkowego :jawdrop:

Dom ma zaprojektowana sciane 2W o U< 0,10 W/(m2K) (24 BK+ 30styro Grafit) a taki slup zelbetowy jest niepotrzebnym mostkiem termicznym.

Nad scianami parteru mam zaprojektowany wieniec zelbetowy, plyta fundamentowa ma gr 30cm i zazbrojona jest wiencami fi12 oraz podwojna siatka fi 8 wiec raczej pancerna.

Nie mialem okazji jeszcze rozmawiac z kierbudem bo przy odbiorze byla moja zona.

-Czy 4 slupy betonowe sa takim powaznym mostkiem w ogolnym rozrachunku?

-Poniewaz startery na wszelki wypadek mam wypuszczone to moze uzyc jakiegos styrobetonu zeby zrobic te slupy?

-Czy jest jakies cieple systemowe rozwiazanie na szalowanie slupow?

-Czy olac i zrobic zgodnie z projektem?

Edytowane przez Brunoxp

• 4 weeks później...