davidoff9 24.07.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Witam. PZP wymusił na mnie budowanie budynku dwukondygnacyjnego. Ja sie uparłem na parterówkę i taka powstała. Kwestia rozbija się o brak schodów które w projekcie zostały rozrysowane, natomiast nie zostały wybudowane. Są schody strychowe, które jak podejrzewam nie spełniają funkcji schodów "normalnych". Co mi grozi, jeżeli zgłoszę zakończenie robót budowlanych w PINB i będę miał kontrolę. Po pierwsze, muszę ich wpuścić? Po drugie, mogą mi walnąć jakąś karą (bądź kierownikowi?). Tłumaczenie np. że schody będą drewniane i zostaną wykonane w późniejszym etapie będzie miało jakiekolwiek znaczenie (strop drewniany więc możliwość dostawienia jest zawsze)? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.07.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Tylko schodami się ten budynek różni od projektu? A okna? Wyskości okapu kalenicy sa identyczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
davidoff9 24.07.2014 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Jeszcze oknami się różni, ale mam dogadane z projektantem że podpisze iż zmiany nieistotne. (Zamiast w ścianie szczytowej jednego okna zrobię dwa okna dachowe dla niepoznaki z zewnątrz). Okna na parterze też będą inne niż w projekcie (trzy sztuki). Dziękuję za zainteresowanie tematem, pozdrawiamDawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 24.07.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) A kierownik się podpisze pod tym odbiorem jak piętra nie ma? Jak się podpisze to znaczy że zna rynek i wie że u was nie chodzą na odbiory. Wtedy wszystko ukryjeszU mnie w bielsku kontrolują z jakies 1% domów jednorodzinnych, a np już w wadowicach około 50% Jak przyjdą to ci domu nie odbiorą dopóki nie bedzie tak jak w projekcie. Schody muszą byc - to jedna z ważniejszych rzeczy przy odbiorze Edytowane 24 Lipca 2014 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 24.07.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Istotne zmiany, to istotne zmiany - wymagają zmiany PnB. Liczba zmian kondygnacji do takich należy.I tak - PINB musisz wpuścić. I mogą nie dopuścić do użytkowania, bo realizacja niezgodna jest z projektem. Mogą też pociągnąć do odpowiedzialności kierownika budowy za poświadczenie nieprawdy. Kary raczej nie dadzą - mogą za to nakazać doprowadzić budynek do stanu zgodnego z projektem. Wszystko mogą, ale wcale nie muszą... ps. bez schodów budynek nie nadaje się do użytkowania... oczywiście wg PINB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts