Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Istotne zmiany w projekcie a odbiór budynku

Recommended Posts

Witam.

PZP wymusił na mnie budowanie budynku dwukondygnacyjnego. Ja sie uparłem na parterówkę i taka powstała. Kwestia rozbija się o brak schodów które w projekcie zostały rozrysowane, natomiast nie zostały wybudowane. Są schody strychowe, które jak podejrzewam nie spełniają funkcji schodów "normalnych". Co mi grozi, jeżeli zgłoszę zakończenie robót budowlanych w PINB i będę miał kontrolę. Po pierwsze, muszę ich wpuścić?:) Po drugie, mogą mi walnąć jakąś karą (bądź kierownikowi?). Tłumaczenie np. że schody będą drewniane i zostaną wykonane w późniejszym etapie będzie miało jakiekolwiek znaczenie (strop drewniany więc możliwość dostawienia jest zawsze)?

Z góry dziękuję za pomoc,

pozdrawiam

Dawid

Jeszcze oknami się różni, ale mam dogadane z projektantem że podpisze iż zmiany nieistotne. (Zamiast w ścianie szczytowej jednego okna zrobię dwa okna dachowe dla niepoznaki z zewnątrz). Okna na parterze też będą inne niż w projekcie (trzy sztuki).

Dziękuję za zainteresowanie tematem, pozdrawiam

Dawid

A kierownik się podpisze pod tym odbiorem jak piętra nie ma? Jak się podpisze to znaczy że zna rynek i wie że u was nie chodzą na odbiory. Wtedy wszystko ukryjesz

U mnie w bielsku kontrolują z jakies 1% domów jednorodzinnych, a np już w wadowicach około 50%

Jak przyjdą to ci domu nie odbiorą dopóki nie bedzie tak jak w projekcie. Schody muszą byc - to jedna z ważniejszych rzeczy przy odbiorze

Edytowane przez turalyon

Istotne zmiany, to istotne zmiany - wymagają zmiany PnB. Liczba zmian kondygnacji do takich należy.

I tak - PINB musisz wpuścić. I mogą nie dopuścić do użytkowania, bo realizacja niezgodna jest z projektem. Mogą też pociągnąć do odpowiedzialności kierownika budowy za poświadczenie nieprawdy. Kary raczej nie dadzą - mogą za to nakazać doprowadzić budynek do stanu zgodnego z projektem. Wszystko mogą, ale wcale nie muszą...

ps. bez schodów budynek nie nadaje się do użytkowania... oczywiście wg PINB