jarson78 24.07.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 WitamJestem właśnie przed gruntowaniem i malowaniem ścian w moim nowym domu.Tynki mam kwarcowe a w niektórych pomieszczeniach mam obniżone sufity z płyt kartonowych a na tym oczywiście szpachla gipsowa.I teraz nie wiem co zrobić bo kogo bym nie pytał to każdy mówi co innego. A mianowicie, chciałem wymieszać grunt z farbą w proporcji 5l gruntu i 2 l farby białej aby mieć później lepiej mi się malowało. I teraz nie wiem czy tak można, bo jedni fachowcy mówią aby nie mieszać gruntu z niczym, inni aby go rozcieńczyć z wodą, a jeszcze inni aby dodać do niego farbę.Powiedzcie mi jak to najlepiej wykonać i dlaczego tak a nie inaczej.Z góry wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 24.07.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ten dylemat mam już na szczęście za sobą. Tak samo każdy mówił co innego, w końcu kupiłam najtańszą białą farbę, wymieszałam z gruntem pomalowałam i tyle. Nic się nie stało, nie odparzyło, nie ma prześwitów i innych cudów, ściana wchłonęła tyle ile chciała i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 25.07.2014 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Ten dylemat mam już na szczęście za sobą. Tak samo każdy mówił co innego, w końcu kupiłam najtańszą białą farbę, wymieszałam z gruntem pomalowałam i tyle. Nic się nie stało, nie odparzyło, nie ma prześwitów i innych cudów, ściana wchłonęła tyle ile chciała i jest ok. Dzięki za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze czym malowałaś pędzlem czy wałkiem bo to też chyba ważne?? Tu też każdy mówi inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 25.07.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Zaczęłam pędzlem - ławkowcem- ale ze względu na ilość ścian, sufitów i brak chęci latania po drabinie przeszłam na wałek. Wałek gęsty ale z krótkim włosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 25.07.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Jeszcze jedna ważna sprawa, uważaj na chlapanie, jeżeli już coś Ci się chlapnie na ścianę, od razu to zamaluj. Później ciężko tych zacieków się pozbyć.Owocnej pracy życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 25.07.2014 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 OK, wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 31.07.2014 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 A czy po gruntowaniu malować farbą podkładową czy od razu kolor??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 03.08.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Ja profilaktycznie malowałam raz na biało, potem kolor. Nie wiem jak by było bez podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.08.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 świeże tynki powinno się pomalować dobra farbą podkładową. Gruntowanie trzeba przeprowadzić w jednym przypadku: gdy podłoze jest słabe i obsypujące się. Można zagruntować gdy podłoże jest chłonne - pójdzie wtedy mniej farby. W innych przypadkach gruntowanie jest zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts