Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowanie ścian

Recommended Posts

Witam

Jestem właśnie przed gruntowaniem i malowaniem ścian w moim nowym domu.

Tynki mam kwarcowe a w niektórych pomieszczeniach mam obniżone sufity z płyt kartonowych a na tym oczywiście szpachla gipsowa.

I teraz nie wiem co zrobić bo kogo bym nie pytał to każdy mówi co innego. A mianowicie, chciałem wymieszać grunt z farbą w proporcji 5l gruntu i 2 l farby białej aby mieć później lepiej mi się malowało. I teraz nie wiem czy tak można, bo jedni fachowcy mówią aby nie mieszać gruntu z niczym, inni aby go rozcieńczyć z wodą, a jeszcze inni aby dodać do niego farbę.

Powiedzcie mi jak to najlepiej wykonać i dlaczego tak a nie inaczej.

Z góry wielkie dzięki za pomoc

Ten dylemat mam już na szczęście za sobą. Tak samo każdy mówił co innego, w końcu kupiłam najtańszą białą farbę, wymieszałam z gruntem pomalowałam i tyle. Nic się nie stało, nie odparzyło, nie ma prześwitów i innych cudów, ściana wchłonęła tyle ile chciała i jest ok.

Ten dylemat mam już na szczęście za sobą. Tak samo każdy mówił co innego, w końcu kupiłam najtańszą białą farbę, wymieszałam z gruntem pomalowałam i tyle. Nic się nie stało, nie odparzyło, nie ma prześwitów i innych cudów, ściana wchłonęła tyle ile chciała i jest ok.

Dzięki za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze czym malowałaś pędzlem czy wałkiem bo to też chyba ważne?? Tu też każdy mówi inaczej.

świeże tynki powinno się pomalować dobra farbą podkładową. Gruntowanie trzeba przeprowadzić w jednym przypadku: gdy podłoze jest słabe i obsypujące się. Można zagruntować gdy podłoże jest chłonne - pójdzie wtedy mniej farby. W innych przypadkach gruntowanie jest zbędne.