pan_kowski 24.07.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Witam, Szukam kotła na ekogroszek z podajnikiem i możliwością palenia innymi paliwami. Ważne jest dla mnie, aby piec był w miarę mały i miał nowoczesny sterownik.Dobrze by było aby był łatwy w czyszczeniu. Dom ma 134 m2 powierzchni użytkowej bez garażu i kotłowni ( 6m2 ).Ocieplony - 15 styropian oraz wełna na dachu, okna trzy szyby. Prosił bym o propozycję konkretnego modelu. Z tego co czytałem to nie brać kotła z rusztem wodny.? Myślę o Defro model - komfort Eco 12 Kworaz SAS SLIM. Proszę o podpowiedz, potem sobie jeszcze poczytam i podejmę decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Potrzebujesz źródła ciepła o mocy max.5kW i to tylko w największe mrozy.Poczytaj o tym co się dzieje z kominem,ze spalaniem,z kotłem jak kocioł będzie pracował znacznie poniżej swojej mocy nominalnej a w tym przypadku tak będzie. Poza tym,nie istnieje coś takiego jak nowoczesne kotły na węgiel,wszystko to jest spuścizna z lat PRL-u. Edytowane 24 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan_kowski 24.07.2014 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Super dzięki za odpowiedź! Czy są takie? Jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Super dzięki za odpowiedź! Czy są takie? Jakiej firmy? Problem a może całe szczęście,że nie ma bo do nowych domów ekogroszek się nie nadaje Sprzedawcy będą ci wciskać sporo przewymiarowane kotły dobierając moc "na oko" bo wiedzą,że nieświadomy inwestor łyknie. Chcąc posiadać mocno przewymiarowany kocioł i żeby pracował z największą sprawnością trzeba zastosować bufor a to dodatkowy koszt,o tym nikt Ci ze sprzedawców nie napisze. Druga sprawa co zrobić z kotłem jak bufor będzie naładowany ? Wygasić kocioł czy zostawić go niech ciepło idzie w komin ? Zrób OZC czyli audyt energetyczny domu i taki dokument daj sprzedawcy kotła,zobaczysz jego zdziwienie na twarzy Edytowane 24 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan_kowski 24.07.2014 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 To co zrobić, aby było ciepło i tanio. Nie mamy gazu na działce. 5 kW wystarczy na mrozy - 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) To co zrobić, aby było ciepło i tanio. Nie mamy gazu na działce. 5 kW wystarczy na mrozy - 20. Mi wystarcza 3,5kW przy -20st.C,masz trochę większy dom,słabiej izolowany to sądzę,że 5kW styknie spokojnie. Ja mam gaz przy działce ale nie zdecydowałem się na niego z uwagi,że był drogi i wolałem grzać prądem Skończyło się na prądzie ale z wyższą sprawnością Zrób OZC,jak zrobisz to dowiesz się ile Twój dom zużyje energii na ogrzewanie i jaka moc grzewcza jest potrzebna,żeby uzupełnić straty energii,mając takie dane,czyli czarno na białym o swoich rachunkach za ogrzewanie dobiera się źródło ciepła. Jednostka zużycia energii to kWh,ceny kWh są znane,ceny źródeł ciepła też są znane także wedle uznania wybierasz. Nie masz gazu to masz do wyboru prąd,albo taki z sieci przy najtańszej inwestycji(3,5tys.zł z bojlerem) w źródło ciepła albo taki z wyższą sprawnością ale drożej w inwestycji(20tys.zł z zasobnikiem 300l) za to przy rachunkach takich samych jak nie niższych niż przy węglu. Co wybierzesz to zależy od zapotrzebowania domu na ciepło i co Ci będzie wygodniej. Albo tanio przed a drożej po albo drożej przed a tanio po. Edytowane 24 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 24.07.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Mi wystarcza 3,5kW przy -20st.C,masz trochę większy dom,słabiej izolowany to sądzę,że 5kW styknie spokojnie. Ja mam gaz przy działce ale nie zdecydowałem się na niego z uwagi,że był drogi i wolałem grzać prądem Skończyło się na prądzie ale z wyższą sprawnością Zrób OZC,jak zrobisz to dowiesz się ile Twój dom zużyje energii na ogrzewanie i jaka moc grzewcza jest potrzebna,żeby uzupełnić straty energii,mając takie dane,czyli czarno na białym o swoich rachunkach za ogrzewanie dobiera się źródło ciepła. To źle sądzisz z tymi 5kW. Dobrze sądzisz ze musi zrobić OZC. Bo mu wyjdzie ok 6-7 kW z CWU (bliżej 7)a nie 5 kW. A to jakieś drobne 20-40% więcej. Tyleś postów o PC i OZC spłodził a sie tak szybko do podawania kW i zalet PC wyrywasz nie znając minimum podstawowego jak cm styropianu w posadzce, cm wełny w dachu, ilości m2 okien, ile okien dachowy, systemu wentylacji, szacunków CWU. I akurat w jego przypadku pewnie piec na ekogroszek z 60% sezonu grzewczego pochodzi z mocą większa niż minimalna. Co nie zmienia faktu zalet prądu ale nie czystego na Boga nawet przy jedynej inwestycji za 3500zl! bo koleś tam z 15000 kW pociągnie za 45 gr i ma spore i realne szanse przebić czystym prądem 6000 rachunek, a ekogrochem to za 3000 opali. Jak chce PC PW to minimum 9kw a może po OZC z zapasem 11kw a cena to bliżej 25 tys będzie a nie 20 tys. Bądźmy realistami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.07.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 pompy nie dobiera sie z zapasem, jak już to w drugą stronę na 90-95% zapotrzebowania, reszte grzałką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Co nie zmienia faktu zalet prądu ale nie czystego na Boga nawet przy jedynej inwestycji za 3500zl! bo koleś tam z 15000 kW pociągnie za 45 gr i ma spore i realne szanse przebić czystym prądem 6000 rachunek, a ekogrochem to za 3000 opali. Jak chce PC PW to minimum 9kw a może po OZC z zapasem 11kw a cena to bliżej 25 tys będzie a nie 20 tys. Bądźmy realistami. Dlatego też są to czysto teoretyczne rozważania,o czym zresztą pisałem i dopiero po OZC można określić co i jak. A może wyjdzie 40kWh/m2/rok i 5000kWh za c.o ? a cena prądu w II taryfie jest już poniżej 0,3zł/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 pompy nie dobiera sie z zapasem, jak już to w drugą stronę na 90-95% zapotrzebowania, reszte grzałką Tak ? A pamiętasz co pisał największy spamer na forum< tak pleciuga Arturo. Miał ogrzać swój dom świeczką, później była farelka a skończyło się na pompie ciepła 9kW i kominku w salonie To napisz mi może jak to jest z tym nieprzewymiarowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Dlatego też są to czysto teoretyczne rozważania,o czym zresztą pisałem i dopiero po OZC można określić co i jak. A może wyjdzie 40kWh/m2/rok i 5000kWh za c.o ? a cena prądu w II taryfie jest już poniżej 0,3zł/kWh. Arturek, tylko tylko czysto teoretycznie możesz człowieka w gówno wsadzić. "A może", bardzo profesjonalnie. Teraz wiem dlaczego ta Twoja pompowa firma tak szybko się skończyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Aha, i nie troluj kolejnego wątku gdzie człowiek pyta o coś o czym zielonego pojęcia nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Tak ? A pamiętasz co pisał największy spamer na forum< tak pleciuga Arturo. Miał ogrzać swój dom świeczką, później była farelka a skończyło się na pompie ciepła 9kW i kominku w salonie To napisz mi może jak to jest z tym nieprzewymiarowaniem ? 300% no i co z tego ? Z niczym innym jak tylko z większą kasą za pompę się to wiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Arturek, tylko tylko czysto teoretycznie możesz człowieka w gówno wsadzić. "A może", bardzo profesjonalnie. To mówi sprzedawca sciemniacz,który dobiera=wciska jeleniom swoje kotły na "oko" i byle by broń Boże nie dociekali ile faktycznie potrzebują mocy. Dla ciebie zielony inwestor to najlepszy klient,jemu możesz kazdy swój badziew wcisnąć bo się nie zorientuje. Ile dobrałeś kotłów wg OZC ? Niejednego już tak na gówno wsadziłeś a że zieloni to nie mają pojęcia i płacą i płaczą. Ja wyjaśniam,co z czym się je i to inwestor ma wybierać świadomie a nie ty mu wciskasz ciemnotę. Edytowane 24 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 300% no i co z tego ? Z niczym innym jak tylko z większą kasą za pompę się to wiąże. A kocioł może mieć za 300% mniejszą kwotę niż Twoja chińska zabawka, nie będzie musiał w salonie smrodzić kominkiem, kocioł będzie miał dopasowany prawie na styk mocą a za to co zapłaci mniej porównując z Twoją pompką nakupi sobie węgla pewnie na 10 czy 15 lat i z tego wychodzi że zaoszczędzi na tyle lat darmowego ogrzewania To jest oszczędność realna nie te Twoje bzdety na których niby coś zaoszczędziłeś a jak się okazuje to nic nie oszczędziłeś bo też je wybudowałeś. FORUMOWY PLACIUGA !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 To mówi sprzedawca sciemniacz,który dobiera=wciska jeleniom swoje kotły na "oko" i byle by broń Boże nie dociekali ile faktycznie potrzebują mocy. Dla ciebie zielony inwestor to najlepszy klient,jemu możesz kazdy swój badziew wcisnąć bo się nie zorientuje. Ile dobrałeś kotłów wg OZC ? Niejednego już tak na gówno wsadziłeś a że zieloni to nie mają pojęcia i płacą i płaczą. Ja wyjaśniam,co z czym się je i to inwestor ma wybierać świadomie a nie ty mu wciskasz ciemnotę. Pieniaczu, zobacz na moją stronę i zapłacz nad swoją głupotą. Nie ma żadnego problemu żeby każdy sobie zrobił OZC, robiłem to na oko i tak mi lepiej wychodziło niż Tobie. Ty po prostu musisz się leczyć. Pokaż ich, tych których ja w gówno wpędziłem ? Jest ich tu trochę nawet na forum, także pokaż mi tych którzy narzekają. Ja Tobie mogę takich wpisów zacytować całą masę gdzie ludzie proszą Cię o to żebyś przestał spamować. Żeby o czymś pisać, wypadałoby coś o tym wiedzieć a Ty tylko klepiesz jak taka papla jedno i to samo w kółko. FORUMOWY PLECIUGA !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 A kocioł może mieć za 300% mniejszą kwotę niż Twoja chińska zabawka Czy wiesz,że tym sposobem zrobiłeś z siebie nieuka ? Ile jest 16tys.zł - 300% ? Zaraz podeślę Ci rachunek to przelejesz mi kasę z róznicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ty matołek, to ja Cię zapytam jak Ty fachman zajeb..ty ze swoim kalkulatorkiem to OZC sobie zrobiłeś ?Taki z Ciebie fachura teoretyk że wpieprzyłeś 300% przewymiarowaną pompkę.Mamy fachmanów na forum, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ty matołek, to ja Cię zapytam jak Ty fachman zajeb..ty ze swoim kalkulatorkiem to OZC sobie zrobiłeś ? Taki z Ciebie fachura teoretyk że wpieprzyłeś 300% przewymiarowaną pompkę. Mamy fachmanów na forum, hehe Powtarzam: 300% no i co z tego ? Z niczym innym jak tylko z większą kasą za pompę się to wiąże. A mam ją w cenie zwykłej pompy 8kW,która przy -20st.C miała 5,6kW a potrzebowałem wtedy 3,5kW. No i nici z twoich mundrości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Kurde, teraz znowu 16-cie. Człowieku wytrzeźwiej bo już się gubisz co post. 15, 20, 30 teraz 16 tysięcy To możesz rzucisz tą fakturą, czy może jej tak w ogóle nie masz, co ? Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts