karoka65 24.07.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Powtarzam: A mam ją w cenie zwykłej pompy 8kW,która przy -20st.C miała 5,6kW a potrzebowałem wtedy 3,5kW. Taa, Tobie jako wiodącemu sprzedawcy pomp ciepła, któryś z producentów oddał za pół ceny i bez kwitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Taa, Tobie jako wiodącemu sprzedawcy pomp ciepła, któryś z producentów oddał za pół ceny i bez kwitka Mi jako inwestorowi,który czekał na instalatora i tracił kupę czasu i kasy na zwłoce została ta pompa dana zamiast zamawianej 8kW. Edytowane 24 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Witam, Szukam kotła na ekogroszek z podajnikiem i możliwością palenia innymi paliwami. Ważne jest dla mnie, aby piec był w miarę mały i miał nowoczesny sterownik. Dobrze by było aby był łatwy w czyszczeniu. Dom ma 134 m2 powierzchni użytkowej bez garażu i kotłowni ( 6m2 ). Ocieplony - 15 styropian oraz wełna na dachu, okna trzy szyby. Prosił bym o propozycję konkretnego modelu. Z tego co czytałem to nie brać kotła z rusztem wodny.? Myślę o Defro model - komfort Eco 12 Kw oraz SAS SLIM. Proszę o podpowiedz, potem sobie jeszcze poczytam i podejmę decyzję. Kolego, nie wiem czy już nie straciłeś ochoty do napisania czegokolwiek ale jeśli chcesz wiedzieć dokładnie jakiej mocy źródła ciepła potrzebujesz znajdziesz kontakt do fachowca na mojej stronie. Po obliczeniach będziesz wiedział czy potrzebujesz kotła o mocy 7, 10 czy 12kW, jeśli będziesz na kocioł nadal zdecydowany. Ewentualnie rozejrzyj się po forum za czymś innym, biorąc poprawkę na posty podobnych bajkopisarzy do Artuo72. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.07.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Mi jako inwestorowi,który czekał na instalatora i tracił kupę czasu i kasy na zwłoce została ta pompa dana zamiast zamawianej 8kW. Aha, to teraz znowu twierdzisz że dostałeś ją w gratisie, hehe Ale jajca. To leczenie to zacznij od nóg bo na najwyższe partie jest już zdecydowanie za późno. Kończę tą dziwną dyskusję z Tobą bo szkoda mojego cennego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Kolego, nie wiem czy już nie straciłeś ochoty do napisania czegokolwiek ale jeśli chcesz wiedzieć dokładnie jakiej mocy źródła ciepła potrzebujesz znajdziesz kontakt do fachowca na mojej stronie. Po obliczeniach będziesz wiedział czy potrzebujesz kotła o mocy 7, 10 czy 12kW, jeśli będziesz na kocioł nadal zdecydowany. Ewentualnie rozejrzyj się po forum za czymś innym, biorąc poprawkę na posty podobnych bajkopisarzy do Artuo72. Pozdrawiam. O tyle dobrze,że nauczyłeś się dzięki mnie,że nie można dobierać i naciągać inwestorów dobieraniem kotłów na oko. Przynajmiej nie będziesz już łoił jeleni bo mocowo żaden twój kocioł do nowego domu nie podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.07.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 nie można za wami nadążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Aha, to teraz znowu twierdzisz że dostałeś ją w gratisie, hehe Ale jajca. To leczenie to zacznij od nóg bo na najwyższe partie jest już zdecydowanie za późno. Kończę tą dziwną dyskusję z Tobą bo szkoda mojego cennego czasu. Za 10 miesięcy czekania po wpłacie 100% za pompę i stracie kilku tys.zł za tracone zaliczki na poczet innych ekip coś się chyba należało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 24.07.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Witam, Szukam kotła na ekogroszek z podajnikiem i możliwością palenia innymi paliwami. Ważne jest dla mnie, aby piec był w miarę mały i miał nowoczesny sterownik. Dobrze by było aby był łatwy w czyszczeniu. Dom ma 134 m2 powierzchni użytkowej bez garażu i kotłowni ( 6m2 ). Ocieplony - 15 styropian oraz wełna na dachu, okna trzy szyby. Prosił bym o propozycję konkretnego modelu. Z tego co czytałem to nie brać kotła z rusztem wodny.? Myślę o Defro model - komfort Eco 12 Kw oraz SAS SLIM. Proszę o podpowiedz, potem sobie jeszcze poczytam i podejmę decyzję. To może ja coś napiszę (nie sprzedaję ani kotłów, ani wynalazków na prąd). Nowoczesny sterownik, powiadasz - szukaj sterowników adaptacyjnych. ECoal, Cobra, SPP, może parę innych, nie mam dokładnego rozeznania. Jest ich raptem kilka. Podobnie kotłów z tymi sterownikami też niewiele. Defro Komfort Eco oraz SAS Slim - obydwa mają sterownik "zwykłe" i należałoby nazwać*te kotły zmechanizowanymi, a nie automatycznymi. One same sobie podają paliwo, ale jak je spalać - to Ty będziesz musiał im powiedzieć, ustawiając eksperymentalnie magiczne parametry, o których nie chciałbyś w ogóle mieć pojęcia. Ruszt wodny omijaj. To fabryka sadzy. Dwa chyba najczęściej wałkowane na tym forum kotły ze sterownikiem eCoal to Ogniwo Eko Plus i RBR Ekouniwersal. Różnią je detale. RBR jest chyba ciut mniejszy, wymiennik poziomy więc czyszczenie od przodu, odprowadzenie spalin u góry. Ogniwo Eko Plus ma wymiennik pionowy, a więc czyszczenie od góry, odprowadzenie spalin z tyłu. Palnik Burner-S, w RBR standardowo palnik Ekoenergia. Oba łykają ekogroszek i miał. Oba nie mają rusztu wodnego. To prawda, że twój dom w największe mrozy będzie wciągał góra te 5-6kW (tu możesz z grubsza obadać jak jesteś ciekaw). Kotły podajnikowe przeważnie zaczynają się od 10kW, zwłaszcza te w/w. Fakt, że to nie będą najlepsze warunki pracy dla kotła, ale i tak poradzi on sobie o niebo lepiej niż kocioł zasypowy w podobnych warunkach, a koszt wstępny i potem ogrzewania per saldo wyjdzie nadal niższy niż gdyby kombinować alternatywy z udziałem prądu. PS. Z mniejszych kotłów jest jeszcze np. Skam-P Plus 7kW do którego można wstawić sterownik SPP. Edytowane 24 Lipca 2014 przez Juzef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.07.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 To może ja coś napiszę (nie sprzedaję ani kotłów, ani wynalazków na prąd). Jednak można kulturalnie... Występuj częściej w podobnych tematach bo artykuł z Twojej stopki powinien być przyklejony na górze działu Ogrzewanie,pomimo,że nie ma tam nic na temat ogrzewania prądem takim albo takim: http://czysteogrzewanie.pl/2014/05/nie-pakuj-smieciucha-do-nowego-domu/ A gaz ziemny powoli przestaje być tani lub inaczej,prąd nawet sieciowy powoli staje się tańszy niż gaz ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts