Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet merbau dobór chemii

aiki81

Recommended Posts

Witam serdecznie,

jestem w trakcie planowania remontu mieszkania. Na podłogę chciałem położyć parkiet merbau (mozaika przemysłowa ok120m2). Jako chemia zostały mi polecone takie oto produkty:

• grunt Artelit PB-230 +SU 2-sklad.
  • klej Artelit PB-890 9+1kg 2-sklad.
  • Fugenkitt losung szpachla
  • Prime Prime Intence podklad
  • Bona Mega 5L lakier polysk

Chciałem się zapytać obecnynch na forum ekspertów i użytkowników, czy są to produkty godne polecenia. Przy kilku tys. za drewno nie chciałbym dobrać złej chemii.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

Witam serdecznie,

jestem w trakcie planowania remontu mieszkania. Na podłogę chciałem położyć parkiet merbau (mozaika przemysłowa ok120m2). Jako chemia zostały mi polecone takie oto produkty:

• grunt Artelit PB-230 +SU 2-sklad.
  • klej Artelit PB-890 9+1kg 2-sklad.
  • Fugenkitt losung szpachla
  • Prime Prime Intence podklad
  • Bona Mega 5L lakier polysk

Chciałem się zapytać obecnynch na forum ekspertów i użytkowników, czy są to produkty godne polecenia. Przy kilku tys. za drewno nie chciałbym dobrać złej chemii.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

są bardzo dobre. Potrzebny teraz wysokiej klasy fachowiec.

Dzięki za odpowiedź.

Po konsultacji zmieniłem lakier na Bona wave. Mam nadzieję, że nie na gorsze :-)

Fachowiec jest, czy wysokiej klasy to się okaże. Tutaj moje kolejne pytanie. Co wybacza lepiej nidoskonałosci podłoża (mozaika, czy deska merbau).

Samo mieszkanie jest suche (klimatyzowane). Równosć podłogi będę mógł zmierzyć dopiero za kilka tygodni a materiały muszę niestety już teraz zamówić...

Edytowane przez aiki81

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
skoro decydujesz się na taką inwestycję jaką jest drewniana podłoga, to warto postawić na najwyższą jakość produktów. Stosowałem lakier Bona Wave ze względu na moje alergiczne dzieci i żonę. Jakości Bony możesz być pewny, mają profesjonalne produkty, co dla mnie ważne oferują całą serię do pielęgnacji, od podkładu, lakieru po środki do czyszczenia drewna, których także używamy w domu. Drewno nie rysuje się, nie ma żadnych przebarwień, zacieków itd.

są bardzo dobre. Potrzebny teraz wysokiej klasy fachowiec.

nie kupuj na tym etapie zadnej chemii. Parkieciarz po sprawdzeniu podłoza, oceni sytuację i dobierze odpowiednie materiały. Mozaika lepiej dopasowuje sie do podłoza i z mniejszą siłą na nie działa.