Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiata stalowa 6x6m - jaka konstrukcja/materialy

wally666

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

doroslem w koncu do decyzji o budowie wiaty. Po analizie wszystkich za i przeciw (konserwacja/wytrzymalosc) postanowilem wybudowac (a raczej zlecic budowe) wiaty o konstrukcji stalowej z dachem jednospadowym pokrytym blachodachowka. Jako, ze wiata ma swobodnie pomiescic 2 auta, stawiam na wymiar 6x6m, bez dodatkowego wsparcia po srodku wiaty tak, aby nie ograniczac jej funkcjonalnosci. W chwili obecnej na miejscu przyszlej budowy jet kostka brukowa ale zdaje sobie sprawe, ze musze uprzednio zabetonowac kotwy.

Zastanawiam sie nad konstrukcja jednospadowa oparta na 7 slupach (po 3 na boki i dodatkowo 1 z tylu), wspierajacych dach na 3ch kratownicach trojkatnych. Wstepnie boki beda otwarte ale w przyszlosci mozliwe ze zostana wypelnione deskowaniem lub placha trapezowa.

Pytania:

1. Czy ktos z szanownych ekspertow moglby mi pomoc w wizualizacji mojego pomyslu (jestem informatykiem a nie architektem),

2. jakie przekroje poszczegolnych elementow powinny poradzis sobie z warunkami atmosferycznymi w okolicach Warszawy,

3. co zrobic aby konstrukcja byla solidna i nie byla narazona na skrecanie lub porywy wiatru,

4. w jakiej odgleglosci od siebie skrecac laty aby blachodachowka nie wyginala sie a konstrukcja nie wymagala odsniezania w zimie.

Bardzo chetnie odpowiem na dodatkowe pytania.

Z gory dziekuje za pomoc

Wally666

• 1 month później...

Takich wiat jak opisałeś wykonałem już kilkanaście. Ja osobiście na słupy podporowe dałbym profil 80 lub 100 mm. 7 słupów to za mało jeżeli myślisz aby wzmocnić konstrukcję dachu trzema kratownicami. Mniemam, że dwie skrajne będą opierały się na trzech słupach a ta trzecia będzie wisiała w powietrzu??

Musisz dać 8 słupów, bo 6 metrów to duża odległość... Dach pod ciężarem śniegu może się załamać....

Ja bym zrobił tak:

o o o

o o

o o o

te kółka to słupy... Na to kratownice. Kratownice też trzeba połączyć , aby to wszystko się kupy trzymało...:) i tak jak mówiłem: na słupy proponuję profil o przekroju 80 lub 100 mm, śmiało wytrzyma. Kratownice z profila 60 na 40 mm.

Pozdrawiam jeśli coś wyciągniesz z tej mojej bazgraniny to się cieszę...

Nie no nie moge sobie wyobrazic jak to mozliwe, ze nie da sie zbudowac wiaty o szerokosci raptem 6-6.5m zeby nie robic w srodku dodatkowego wzmocnienia. Przykladowo, ta wiata ma wymiary 6m szerokosci, 10m dlugosci i 4m wysokosci. Kazda lepsza konstrukcja malej hail stalowej nie przewiduje dodatkowyc slupow... Jak to jest, czy chodzi o szerokosc profili bindy/kratownicy czy moze szerokosc slupow ?

77376027_1_1000x700_konstrukcja-stalowa-wiaty-na-kombajn-plock.jpg

• 3 months później...