wally666 24.07.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Witam Serdecznie, doroslem w koncu do decyzji o budowie wiaty. Po analizie wszystkich za i przeciw (konserwacja/wytrzymalosc) postanowilem wybudowac (a raczej zlecic budowe) wiaty o konstrukcji stalowej z dachem jednospadowym pokrytym blachodachowka. Jako, ze wiata ma swobodnie pomiescic 2 auta, stawiam na wymiar 6x6m, bez dodatkowego wsparcia po srodku wiaty tak, aby nie ograniczac jej funkcjonalnosci. W chwili obecnej na miejscu przyszlej budowy jet kostka brukowa ale zdaje sobie sprawe, ze musze uprzednio zabetonowac kotwy. Zastanawiam sie nad konstrukcja jednospadowa oparta na 7 slupach (po 3 na boki i dodatkowo 1 z tylu), wspierajacych dach na 3ch kratownicach trojkatnych. Wstepnie boki beda otwarte ale w przyszlosci mozliwe ze zostana wypelnione deskowaniem lub placha trapezowa. Pytania:1. Czy ktos z szanownych ekspertow moglby mi pomoc w wizualizacji mojego pomyslu (jestem informatykiem a nie architektem),2. jakie przekroje poszczegolnych elementow powinny poradzis sobie z warunkami atmosferycznymi w okolicach Warszawy,3. co zrobic aby konstrukcja byla solidna i nie byla narazona na skrecanie lub porywy wiatru,4. w jakiej odgleglosci od siebie skrecac laty aby blachodachowka nie wyginala sie a konstrukcja nie wymagala odsniezania w zimie. Bardzo chetnie odpowiem na dodatkowe pytania. Z gory dziekuje za pomocWally666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.07.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Dodatkowych pytań chyba nie będzie. Taka wiata wymaga pozwolenia na budowę a do pozwolenia jak powszechnie wiadomo potrzebny jest projekt - tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania, a jak sypniesz dodtakowym groszem to i wizualke dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 25.07.2014 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Za porady w stylu kolegi jajmar serdecznie dziekuje ale chcialbym bardziej skupic sie na tresci zapytania pod katem technicznym. Po wnikliwej analizie wielu watkow o podobnej trasci jestem pewien ze dobrze trafilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 16.09.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Takich wiat jak opisałeś wykonałem już kilkanaście. Ja osobiście na słupy podporowe dałbym profil 80 lub 100 mm. 7 słupów to za mało jeżeli myślisz aby wzmocnić konstrukcję dachu trzema kratownicami. Mniemam, że dwie skrajne będą opierały się na trzech słupach a ta trzecia będzie wisiała w powietrzu?? Musisz dać 8 słupów, bo 6 metrów to duża odległość... Dach pod ciężarem śniegu może się załamać.... Ja bym zrobił tak: o o o o o o o o te kółka to słupy... Na to kratownice. Kratownice też trzeba połączyć , aby to wszystko się kupy trzymało... i tak jak mówiłem: na słupy proponuję profil o przekroju 80 lub 100 mm, śmiało wytrzyma. Kratownice z profila 60 na 40 mm. Pozdrawiam jeśli coś wyciągniesz z tej mojej bazgraniny to się cieszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 16.09.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 trochę mi się kółko, znaczy słup na rysunku w pełni profesjonalnym przesunął, ale wierzę że informatyk ma wystarczającą wyobraźnie, aby wyobrazić sobie o co mi chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 17.09.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Nie no nie moge sobie wyobrazic jak to mozliwe, ze nie da sie zbudowac wiaty o szerokosci raptem 6-6.5m zeby nie robic w srodku dodatkowego wzmocnienia. Przykladowo, ta wiata ma wymiary 6m szerokosci, 10m dlugosci i 4m wysokosci. Kazda lepsza konstrukcja malej hail stalowej nie przewiduje dodatkowyc slupow... Jak to jest, czy chodzi o szerokosc profili bindy/kratownicy czy moze szerokosc slupow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 18.09.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Przedstawiona na rysunku wiata ma dach dwuspadowy... Już rozumiem o co chodzi... Jeśli planujesz zbudować taką jak na rysunku tylko, że z dachem jednospadowym to jak najbardziej masz rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexnet 21.12.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Witam; wally666 Poradziłeś sobie z tematem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts