pillproof 24.07.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Możecie spojrzeć na mój dach, który jest w trakcie realizacji? Mam wątpliwości do: 1. Czy na ogniomurze wystarczy 5 cm styropianu, który nie jest przyklejony do muru tylko włożony pomiędzy listewki stelażowe do blachy? 2. W koszach położono skośne kontrłaty, które w większości stykają się z kontrłatami- nie powinno być tam przerwy? 3. Blacha koszowa może być tak łączona? Nie ma tam za małej przerwy w koszu (ok. 5 cm na stronę)? 4. Czy ocieplenie lukarny nie powinno wchodzić pomiędzy płyty/kontrłaty/łaty- czy może tak leżeć na drabince z łat? Czy wróblówkę też dawać po blachę? Łaty są dość nisko... 5. Blachodachóka nie jest za bardzo schowana przy okapie- nie powinna bardziej wystawać? 6. Papa kończy się 2 cm od początku płyt...(płyty+ papę robią inni dekarze niż ci od blachy) czy to jest ok? Wychodzi, ze skropliny polecą na pas podrynnowy, ale chyba je trzeba jakoś tam poprowadzić? Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez pillproof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 24.07.2014 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 25.07.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Ocieplenie lukarny powinno łączyć się z ociepleniem dachu. Kontry w koszu -duży błąd. Generalnie na odp...na odczepnego. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 25.07.2014 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 z tą lukarną to będę miała problem- na wysokości styropianu jest krokiew, więc ten styropian nie może już dojść do ocieplenia dachu. Cieśle chyba za mały odstęp zostawili a wcześniej tego nie zauważyłam... A pozostałe rzeczy są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 25.07.2014 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Zastanawia mnie jeszcze jedno... czy ta blacha przy okapie nie powinna być wyżej i pod nią wróblówka? Chyba trzeba wentylować również tą przestrzeń pod blachą a jak się tam ma dostać powietrze przy takim ułożeniu? Chyba, że źle myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 26.07.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Niby powinna, ale na takim etapie wątpie żeby majster chciał to zmienić. Blacha jest okej, tylko pierwsza łata powinna być niższa i być kratka. Mogę Cię pocieszyć, bo na 80% dachów jest zrobione tak jak u Ciebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 02.08.2014 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Niby powinna, ale na takim etapie wątpie żeby majster chciał to zmienić. Blacha jest okej, tylko pierwsza łata powinna być niższa i być kratka. Mogę Cię pocieszyć, bo na 80% dachów jest zrobione tak jak u Ciebie:) ehh.. no nie wiem czy to pocieszenie Ale czy przy takim okapie jest szansa na wlot powietrza do wentylacji pod blachą? I jeszcze nieszczęsna kalenica- mam płyty MFP i papę, płyty są dobite w odstępie ok 2-3 cm od kalenicy, papa nie jest jeszcze rozcięta (ocieplenie będzie prawdopodobnie do jętek). W części dachu zamontowali już gąsiory- bez taśmy. Dekarz sugeruje ponawiercanie (!) papy w kalenicy od doły w każdym polu... Z ziemi kalenica wygląda dość szczelnie- czy jest to możliwe, aby takie rozwiązanie było i szczelne i wyprowadzało powietrze spod połaci? Bo coś mi się wydaje, że w tym przypadku takie 2 w 1 niewiele pomoże. help! Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez pillproof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.08.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Można nawiercić. Taśma wtedy niezbędna. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 03.08.2014 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Można nawiercić. Taśma wtedy niezbędna. Jan Dziękuję Janie za odp. Te otwory mają mieś jakąś konkretną średnicę i co ile cm je porobić? Myślałam nad ociepleniem do jętek- czytałam, ze wtedy wystarczy zamiast otwierania kalenicy zrobić otwory w ścianach szczytowych- myślisz, że będzie to w tym przypadku dobre rozwiązanie? Tak wygląda kalenica u nas: W koszach dali uszczelkę trójkątną piankową- ona jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts