Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena dachu- realizacja w trakcie

pillproof

Recommended Posts

Możecie spojrzeć na mój dach, który jest w trakcie realizacji?

Mam wątpliwości do:

1. Czy na ogniomurze wystarczy 5 cm styropianu, który nie jest przyklejony do muru tylko włożony pomiędzy listewki stelażowe do blachy?

20140723_183456.jpg

2. W koszach położono skośne kontrłaty, które w większości stykają się z kontrłatami- nie powinno być tam przerwy?

20140723_183650.jpg

3. Blacha koszowa może być tak łączona? Nie ma tam za małej przerwy w koszu (ok. 5 cm na stronę)?

20140724_210438.jpg

4. Czy ocieplenie lukarny nie powinno wchodzić pomiędzy płyty/kontrłaty/łaty- czy może tak leżeć na drabince z łat?

20140724_174713.jpg

Czy wróblówkę też dawać po blachę? Łaty są dość nisko...

5. Blachodachóka nie jest za bardzo schowana przy okapie- nie powinna bardziej wystawać?

20140724_210447.jpg

6. Papa kończy się 2 cm od początku płyt...(płyty+ papę robią inni dekarze niż ci od blachy) czy to jest ok? Wychodzi, ze skropliny polecą na pas podrynnowy, ale chyba je trzeba jakoś tam poprowadzić?

Edytowane przez pillproof

Niby powinna, ale na takim etapie wątpie żeby majster chciał to zmienić. Blacha jest okej, tylko pierwsza łata powinna być niższa i być kratka. Mogę Cię pocieszyć, bo na 80% dachów jest zrobione tak jak u Ciebie:)

ehh.. no nie wiem czy to pocieszenie ;)

Ale czy przy takim okapie jest szansa na wlot powietrza do wentylacji pod blachą?

I jeszcze nieszczęsna kalenica- mam płyty MFP i papę, płyty są dobite w odstępie ok 2-3 cm od kalenicy, papa nie jest jeszcze rozcięta (ocieplenie będzie prawdopodobnie do jętek). W części dachu zamontowali już gąsiory- bez taśmy. Dekarz sugeruje ponawiercanie (!) papy w kalenicy od doły w każdym polu... Z ziemi kalenica wygląda dość szczelnie- czy jest to możliwe, aby takie rozwiązanie było i szczelne i wyprowadzało powietrze spod połaci? Bo coś mi się wydaje, że w tym przypadku takie 2 w 1 niewiele pomoże. help!

Edytowane przez pillproof

Można nawiercić. Taśma wtedy niezbędna. Jan

Dziękuję Janie za odp.

Te otwory mają mieś jakąś konkretną średnicę i co ile cm je porobić? Myślałam nad ociepleniem do jętek- czytałam, ze wtedy wystarczy zamiast otwierania kalenicy zrobić otwory w ścianach szczytowych- myślisz, że będzie to w tym przypadku dobre rozwiązanie?

Tak wygląda kalenica u nas:

20140723_183517.jpg

20140730_190210.jpg

W koszach dali uszczelkę trójkątną piankową- ona jest ok?