Surijel 24.07.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Witam, Czy mógłby mi ktoś doradzić jak najlepiej dokończyć instalację CO+CWU?W domu o pow 140 m2(parter+poddasze użytkowe) istnieje niedokończona instalacja CO (w domu są już tynki i wylewki).Z kotłowni ciepła woda trafia do dwóch rozdzielaczy: na parterze i na pietrze.Na piętrze do rozdzielacza podpięte są: 6 kaloryferów i jedna pętla podłogówki. Pętla ma w rozdzielaczu zawór rtl do ręcznej regulacji temperatury.Na parterze do rozdzielacza podpięte są: kilka pętli podłogówki oraz 2 kaloryfery. Na dolnym rozdzielaczu jest pompa i zawór mieszający.W kotłowni piec De dietrich MCR III z zasobnikiem 150. Grzejniki są przewymiarowane tak aby można było lepiej wykorzystać efekt kondensacji. Idealnie byłoby gdybym na ukończonej instalacji mógł ustawić osobno temperaturę strefy sypialni(pomieszczenia na pietrze),osobno temperaturę na parterze i ewentualnie osobno temperaturę podłogówki w łazience na pietrze.Proponowano mir rozwiązanie polegające na założenia sterownika, zaworów z siłownikami elektrycznymi oraz czujnikami temperatury w różnych pomieszczeniach. Niestety zaproponowane mi sterowniki nie komunikują się z tym piecem.Niebyt dobrze znam się na instalacjach CO ale w zaproponowanym mi rozwiązaniu sterownik reguluje temperaturę poprzez regulację mieszaniaciepłej i zimnej wody. Czy nie powinno być tak że po osiągnięciu odpowiedniej temperatury reguluje pracę pieca?Czy można takie coś uzyskać? Chodzi o to aby po uzyskaniu odpowiedniej temperatury piec mniej grzał, a nie układ bardziej mieszał.Zacząłem samemu rozgladać się za jakimś sensownym rozwiązaniem. Na razie znalazłem tylko elementy de dietricha c-mix oraz iSense.Wydaje mi się że na dolnym rozdzielaczu mógłbym podłączyć moduł c-mix. Podłączyć do niego pompę, zawory oraz regulator iSense.Nie wiem natomiast jak powinna wyglądać sytuacja w rozdzielaczu górnym.Jeśli chodzi o ręczne sterowanie rtlem na pętli podłogówki na piętrze to mi to nie przeszkadza ale muszę mieć tam jakiś czujnik temperatury żeby nie było sytuacji, że góra nie grzeje bo na dole się już nagrzało. Jak najlepiej rozwiązać taką instalację?Nie rozumiem też czy regulator iSense ma w sobie czujnik temperatury , czy potrzebuje go osobno? Jesli osobno to ma być podłączony do iSense czy do c-mixa? Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie. Równierz za wskazanie innych sterowników,itp. które współpracują z tym piecem. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek. 09.12.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Witam udało się jakoś zrobić tą instalacje mam taki sam piec z mieszaczem ale to się nie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts