gebels16 25.07.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Witam mam takie pytanie przez jak długi mniej więcej okres czasu będę mógł się cieszyć moją elewacją zewnętrzną wykonaną z tynku mineralnego, która w tym roku skończy 9 lat. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 25.07.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Cieszyć się możesz jeszcze przez 1dzień -100 lat..... Zależy jak masz charakter. Jak rozumiem elewacja skończona 9 lat temu i dalej Cię to cieszy, więc zakładam, że jesteś wesołym człowiekiem Trochę słabo sformułowałeś pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 25.07.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Dobrze wykonana elewacja typu prawdziwy tynk mineralny powinna wytrzymać i dwie setki lat... z tym nie ma najmniejszego problemu... i tynk wapienny i cementowo wapienny czas trwałości mają dość dowolnie długi... Mogą się nieco przybrudzić, ale parametrów technicznych nie powinny stracić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gebels16 26.07.2014 03:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Ale wiecie że chodzi mi o tynk cienkowarstwowy typu baranek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.07.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 A co za różnica? Wszystko opiera się zasadniczo na tym samym: cement, wapno i wypełniacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gebels16 17.08.2014 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 I mam jeszcze jedno pytanie jaką farbą pomalować elewację farbą silikonową czy silikatową, mam w planie wybrać farbę firmy kabe. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.08.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 gebels: a co za różnica. Wybierz dobrą farbę, podejrzewam że pod spodem jako ocieplenie jest styro, co załatwia tzw. "oddychalność". Spójrz na jakość i trwałość koloru, zapamiętaj producenta i rodzaj farby by po kilku latach wiadomo było co trzeba zrobić w wypadku odnawiania koloru lub jakichś poprawek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.08.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 z tych dwóch to silikonowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gebels16 28.08.2014 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 A ja czytałem różne artykuły na temat tynków cienkowarstwowych, i tam doczytałem się że takowy tynk wytrzymuje ok 40 lat, czy to prawda, czy tynk mineralny jest trwalszy od pozostałych tynków cienkowarstwowych. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.08.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 zależy to od wielu czynników (nie wiem czy wytrzyma 40 lat) ale w porównaniu tynk mineralny malowany do tynku akrylowego / silikonowego, dłużej wytrzyma mineralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gebels16 28.08.2014 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Dodam tylko że mam tynk mineralny prosto na murze bez termoizolacji ponieważ ocieplenie mam w środku muru, a czytałem że im trwalsze podłoże tym trwalszy tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts