Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyty kartonowo gipsowe, jak zamontować gdy nie ma miejsca na stelaż?

Recommended Posts

Witam,

chciałbym zamontować płyty gipsowo - kartonowe przy ścianie wokół drzwi (tak aby ładnie wszystko równo było).

Jest tam mało miejsca i żaden stelaż nie wejdzie, na co można je tam zamontować? czytałem o kleju gipsowym, ale czy np. zwykłe wkręty tez się będą trzymać? I czy nakładać na płyty tynk, czy można od razu gruntować i malować, bez tynkowania (ps. jak to uzyskuje wytrzymałość bez nakładania tynku, skoro na zewnątrz to zwykły karton?)

Witam,

chciałbym zamontować płyty gipsowo - kartonowe przy ścianie wokół drzwi (tak aby ładnie wszystko równo było).

Jest tam mało miejsca

To może wyrównać tynkiem a nie płytą ?

i żaden stelaż nie wejdzie, na co można je tam zamontować? czytałem o kleju gipsowym, ale czy np. zwykłe wkręty tez się będą trzymać?

Na stelażu montuje się ścianki działowe, tu raczej na klej, bez wkrętów. Do czego chcesz te wkręty wkręcić? Do cegly?

I czy nakładać na płyty tynk, czy można od razu gruntować i malować, bez tynkowania

żadnego tyku, tylko wyrównanie na łączeniach

(ps. jak to uzyskuje wytrzymałość bez nakładania tynku, skoro na zewnątrz to zwykły karton?)

ten karton można malować, tak ma być.

To może wyrównać tynkiem a nie płytą ?

Tynkiem próbowałem, ale wyszły mi fale - dlatego raczej wolałbym rozwiązanie prostsze:)

Na stelażu montuje się ścianki działowe, tu raczej na klej, bez wkrętów. Do czego chcesz te wkręty wkręcić? Do cegly?

Do bloczka silikatowego...