Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolagen na blizny

gahan

Recommended Posts

Jakiś czas temu, rankiem, zauważyłam,że rośnie mi dziwny "guz" na czole, a dokładniej między brwiami, w centralnym miejscu. Narośl była twarda ( nie był to wrzód) , po kilku godzinach zaczerwieniła się, powiększyła się tak,że weszła "w pole widzenia" , a wieczorem wyskoczyły na żuchwie i koło ucha małe kulki węzłów chłonnych.

Lekarz przepisał antybiotyk, zastanawialiśmy się czy coś mnie po prostu w nocy nie ugryzło - typu pająk czy jakaś meszka. Po kilku dniach opuchły okolice oka, a guz zaczął zasychac i zrobił się gruby, na milimetr strup martwej tkanki , który po kilkunastu dniach zaczął się stopniowo odrywac.

Niestety została mi w tym miejscu spora, głęboka blizna, myślałam,że powoli zacznie znikac, ale widzę,że nic się nie dzieje. Zaczynam się martwic, bo blizna bardzo rzuca się w oczy i każdy myśli,że jestem po jakimś urazie.

Ktoś mi doradzał stosowanie kolagenu - ale nie mam pojęcia czy to coś pomoże, a niestety nie jest to tani specyfik.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów stosował kolagen na blizny ?

A może ktoś doradzi inne lekarstwo na tego rodzaju uszkodzenia?

• 2 weeks później...

Cześć,

Z naszych wynalazków jest maść z cebuli - cepan http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.php?products_id=2356

Podobno świetnie wspomaga też gojenie blizn krem ze śluzu ślimaka http://www.elicina.pl/dzialanie_eliciny.php

Jak zastosujesz, to zamelduj o efektach.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za udaną kurację :yes:

Skoro masz ubytek to raczej do dermatologa najpierw bym się wybrała.

Niestety zmieniło się i musisz uzyskać skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu by dostać skierowanie do dermatologa :bash:

Możesz jeszcze spróbować w dobrym salonie kosmetycznym, dziewczyny też znają się dobrze na skórze

to jakaś paranoja - poprawiając jedno - popsuli drugie - z kiłą też muszę do lekarza pierwszego kontaktu iść??? :mad:

A tak ogólnie to bardzo CI współczuję, moją bliznę chowałam jakiś czas, ale nie miałam jej na czole :(

z moich obserwacji wszelkie maści wymagają regularnego wielokrotnego w ciągu dnia smarowania i masowania. Nie wytrzymałam masowania mojej szramy cepamem. Wiem jednak, że przy regularnym stosowaniu może działać cuda i wyprowadza skórę nawet z ciężkich poparzeń. Efekty widziałam.

,Ślimaka, kiedyś stosowałam na ślady po głębokich krostach i jakoś nie widziałam specjalnej poprawy. Z czasem się zabliźniło ale to była bardzo młoda skóra.

Może przy takim ubytku wystarczy odżywiać skórę - jakiś dermosan, preparaty ze skrzypem....

jednak lekarz lub kosmetyczka lepsza