Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc - kawalerka i urządzenie pokoju

motofan13

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym prosić o pomoc przy urządzeniu pokoju w kawalerce. Powierzchnia pokoju to ok. 20 m2, wymiary jak w załączniku. Nie chcę burzyć ani budować żadnej ściany. Wysokość pomieszczenia jest standardowa (260 cm). Okno z pokoju wychodzi na północ i dodatkowo od góry przysłonięte jest balkonem sąsiadów.

Chciałbym, żeby w pokoju było miejsce na wygodne łóżko lub jakiś jego zamiennik, dodatkowo sofa, fotel, telewizor. szafa. Zależy mi też na praktyczności i pakowności.

Osobiście zastanawiałem się nad zabudowaniem całej "zygzakowatej" ściany szafą. W szafie zabudowałbym składane łóżko o wymiarach 140x200 cm, szuflady, kilka półek na książki szafa na ubrania, pawlacz. Nie wiem jednak, czy zbytnio nie przytłoczy to całego, w sumie dość niewielkiego, wnętrza. Wymyślony przeze mnie "projekt" szafy z łóżkiem zamieszczam także z załączniku.

Czy takie rozwiązanie będzie praktyczne? Może ktoś ma jakiś inny, ciekawszy pomysł?

Dodam tylko, że jak na razie mieszkam sam.

Pozdrawiam

Bartosz

pokoj.jpg

szafa.jpg

A może łóżko na niezbyt wysokiej antresoli(ok.100cm do sufitu żeby można było usiąść na materacu) a pod spodem wysuwane szafy(moduły na kółkach). Na wizualce antresola(i materac)ma 120cm szerokości. W załamaniu ścian jest podeścik o szerokości ok.60cm na takiej wysokości, żeby można było stać na nim i w miarę wygodnie "wgramolić" się na materac ;)Dodatkowo dwa schodki. W schodkach i podeściku oczywiście też schowki - otwierane od góry jak skrzynia lub szuflady, np. na pościel.

antresola-1A.jpg antresola-1B.jpg

Albo łożko wysuwane spod podestu(wysokość ok.40cm) a na podeście szafy. Łóżko/materac 120cm szerokości ale podest szerszy, żeby przed szafami było te ok. 80cm. Być może bezpieczniej byłoby dodatkowo zamontować barierkę przed szafami a wejście na podest zostawić przy regale. Pod regałem może być skrzynia/szuflada na pościel. Jak łóżko będzie wsunięte to podest może służyć za dodatkowe siedzisko.

podest-1A.jpg podest-1B.jpg

Witajcie!

No to teraz mam już zupełny mętlik :-) Antresola chyba niestety odpada bo nie wyobrażam sobie wchodzenia do łóżka po schodach/drabince czy czymkolwiek innym :-) Za to pomysł z wysuwanym łóżkiem jest świetny! Zdecydowanie musze jutro wszystko zwizualizować w mojej głowie :-)

A może do jutra pojawią się tu jakieś nowe, równie świetne pomysły :-)

Dziekuje i pozdrawiam! :-)

Przemyślałem całą sprawę i pomimo świetnych pomysłów chyba zostanę przy mojej pierwotnej wersji. Dzisiaj dokładnie przyjrzałem się mojemu pokoikowi i wychodzi na to, że łóżko wysunięte spod podestu zajęłoby (wraz z podestem) w zasadzie większą część pokoju, co niespecjalnie mi się podoba.

Macie może jakieś pomysły co do pozostałego "urządzenia" i przede wszystkim kolorystyki mebli, ścian i podłogi? Nie ukrywam, że marzy mi się fototapeta jak na przykład taka: http://livingstyle.pl/red-classic-car--21804795-21804795.html na ścianie naprzeciw drzwi :)

Pozdrawiam

Twój pomysł również jest bardzo dobry, więc zostanie przy nim nie jestem złym wyborem ;)

Mam tylko zastrzeżenia co do wyglądu tej zabudowy.

Na wklejonym przez Ciebie projekcie wydaje mi się ona taka PRLowska :rolleyes: Efekt ten chyba wywołują półki na środku. Dodatkowo jest to zabudowa schodkowa, co w moim odczuciu burzy ład i spokój

Mnie się bardziej podoba coś takiego:

http://images68.fotosik.pl/33/b2d7ad716cbb113egen.jpg

Kolorystyka tego mebla nieźle wpasowuje się w zaproponowaną tapetę,

ale wydaje mi się, że przytłoczy pomieszczenie, zwłaszcza, że pokój ma wystawę północą.

Chyba lepiej byłoby zastosować jaśniejszy wariant i dodać więcej białego (lub bladego szarego), a w akcentach ciemniejsza szarość (lub czerń) i bordo. Na książki znalazłabym miejsce gdzieś koło TV ;)

A jeśli taka zabudowa Cię nie przekonuje to pokusiłabym się o zrobienie półek na większej powierzchni (np. węższych, ale na całej wysokości), coś jak tu:

http://images70.fotosik.pl/32/424fc66681a30c32gen.jpg

Edytowane przez Florka08

A może alkowa za zasłoną albo panelami japońskimi? We wnęce materac na podeście(albo normalne łóżko) i szafa oraz płytkie szafki wiszące nad materacem - żadnego rozkładania czy wysuwania łóżka, żadnego wdrapywanie się na antresolę ;)

[ATTACH=CONFIG]272059[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272061[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272062[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272064[/ATTACH]

Wszystkie te pomysły są super, bardzo mi się podobają, jednak każdy z nich umożliwia zainstalowanie łóżka o szerokości masz 120 cm :/ Wolałbym szersze...

Pozdrawiam

Dwa załamania ściany w sumie daja prawie 140cm - 314,5mm +1017,5mm=1332 mm. Drzwi są chyba trochę odsunięte od zygzakowatej ściany więc można tam te 7cm dobudować albo nawet wstawić płytki regał(20-30cm głebokości) przy kawałku ściany 778,1mm, żeby pogłębić wnękę na łóżko/materac 140cm.

Zresztą pisałeś, że mieszkasz sam a materac 120cm to dla jednej osoby luksus. Dwie osoby też się zmieszczą - sprawdzone ;)

alkowa-2A.jpg

Dwa załamania ściany w sumie daja prawie 140cm - 314,5mm +1017,5mm=1332 mm. Drzwi są chyba trochę odsunięte od zygzakowatej ściany więc można tam te 7cm dobudować albo nawet wstawić płytki regał(20-30cm głebokości) przy kawałku ściany 778,1mm, żeby pogłębić wnękę na łóżko/materac 140cm.

Zresztą pisałeś, że mieszkasz sam a materac 120cm to dla jednej osoby luksus. Dwie osoby też się zmieszczą - sprawdzone ;)

Dzięki za pomysł.

Jakie kolory zabudowy i ścian moglibyście mi polecić? Na 90% podłoga zostanie taka jaka jest teraz (klasyczny dąb). Okna są białe, planuję też wymianę listew przypodłogowych na białe (ale nie z MDF tylko plastikowe).

Pozdrawiam! :)

• 3 months później...

Odnawiam temat :) motofan13, udało Ci się zrealizować jakieś pomysły?

Sama mam możliwość kupna małej kawalerki, chciałabym znaleźć w niej miejsce na łóżko i bardzo podoba mi się opcja z alkową :)

Czy ktoś może mi powiedzieć ile musi mieć taka alkowa miejsca, żeby normalnie z niej korzystać?

• 1 year później...