motofan13 25.07.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Witam! Chciałbym prosić o pomoc przy urządzeniu pokoju w kawalerce. Powierzchnia pokoju to ok. 20 m2, wymiary jak w załączniku. Nie chcę burzyć ani budować żadnej ściany. Wysokość pomieszczenia jest standardowa (260 cm). Okno z pokoju wychodzi na północ i dodatkowo od góry przysłonięte jest balkonem sąsiadów. Chciałbym, żeby w pokoju było miejsce na wygodne łóżko lub jakiś jego zamiennik, dodatkowo sofa, fotel, telewizor. szafa. Zależy mi też na praktyczności i pakowności. Osobiście zastanawiałem się nad zabudowaniem całej "zygzakowatej" ściany szafą. W szafie zabudowałbym składane łóżko o wymiarach 140x200 cm, szuflady, kilka półek na książki szafa na ubrania, pawlacz. Nie wiem jednak, czy zbytnio nie przytłoczy to całego, w sumie dość niewielkiego, wnętrza. Wymyślony przeze mnie "projekt" szafy z łóżkiem zamieszczam także z załączniku. Czy takie rozwiązanie będzie praktyczne? Może ktoś ma jakiś inny, ciekawszy pomysł? Dodam tylko, że jak na razie mieszkam sam. Pozdrawiam Bartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 25.07.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Myślę że to dobry pomysł z tym łóżkiem,sofa wtedy na ścianie z drzwiami a na przeciw tv,fotel pod oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 25.07.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 A może łóżko na niezbyt wysokiej antresoli(ok.100cm do sufitu żeby można było usiąść na materacu) a pod spodem wysuwane szafy(moduły na kółkach). Na wizualce antresola(i materac)ma 120cm szerokości. W załamaniu ścian jest podeścik o szerokości ok.60cm na takiej wysokości, żeby można było stać na nim i w miarę wygodnie "wgramolić" się na materac ;)Dodatkowo dwa schodki. W schodkach i podeściku oczywiście też schowki - otwierane od góry jak skrzynia lub szuflady, np. na pościel. Albo łożko wysuwane spod podestu(wysokość ok.40cm) a na podeście szafy. Łóżko/materac 120cm szerokości ale podest szerszy, żeby przed szafami było te ok. 80cm. Być może bezpieczniej byłoby dodatkowo zamontować barierkę przed szafami a wejście na podest zostawić przy regale. Pod regałem może być skrzynia/szuflada na pościel. Jak łóżko będzie wsunięte to podest może służyć za dodatkowe siedzisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florka08 25.07.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Pomysł Alicyji z wysuwanym łóżkiem jest bardzo dobry (i szafy tworzą jedną linię).Nie wiem tylko jak zapatrujesz się na spanie na tak niskiej wysokości (bo niektórzy tego nie lubią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motofan13 25.07.2014 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Witajcie! No to teraz mam już zupełny mętlik Antresola chyba niestety odpada bo nie wyobrażam sobie wchodzenia do łóżka po schodach/drabince czy czymkolwiek innym Za to pomysł z wysuwanym łóżkiem jest świetny! Zdecydowanie musze jutro wszystko zwizualizować w mojej głowie A może do jutra pojawią się tu jakieś nowe, równie świetne pomysły Dziekuje i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motofan13 26.07.2014 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Przemyślałem całą sprawę i pomimo świetnych pomysłów chyba zostanę przy mojej pierwotnej wersji. Dzisiaj dokładnie przyjrzałem się mojemu pokoikowi i wychodzi na to, że łóżko wysunięte spod podestu zajęłoby (wraz z podestem) w zasadzie większą część pokoju, co niespecjalnie mi się podoba. Macie może jakieś pomysły co do pozostałego "urządzenia" i przede wszystkim kolorystyki mebli, ścian i podłogi? Nie ukrywam, że marzy mi się fototapeta jak na przykład taka: http://livingstyle.pl/red-classic-car--21804795-21804795.html na ścianie naprzeciw drzwi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florka08 26.07.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 (edytowane) Twój pomysł również jest bardzo dobry, więc zostanie przy nim nie jestem złym wyborem Mam tylko zastrzeżenia co do wyglądu tej zabudowy. Na wklejonym przez Ciebie projekcie wydaje mi się ona taka PRLowska Efekt ten chyba wywołują półki na środku. Dodatkowo jest to zabudowa schodkowa, co w moim odczuciu burzy ład i spokój Mnie się bardziej podoba coś takiego: http://images68.fotosik.pl/33/b2d7ad716cbb113egen.jpg Kolorystyka tego mebla nieźle wpasowuje się w zaproponowaną tapetę, ale wydaje mi się, że przytłoczy pomieszczenie, zwłaszcza, że pokój ma wystawę północą. Chyba lepiej byłoby zastosować jaśniejszy wariant i dodać więcej białego (lub bladego szarego), a w akcentach ciemniejsza szarość (lub czerń) i bordo. Na książki znalazłabym miejsce gdzieś koło TV A jeśli taka zabudowa Cię nie przekonuje to pokusiłabym się o zrobienie półek na większej powierzchni (np. węższych, ale na całej wysokości), coś jak tu: http://images70.fotosik.pl/32/424fc66681a30c32gen.jpg Edytowane 26 Lipca 2014 przez Florka08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motofan13 26.07.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Jak się tak przyglądam to może faktycznie trochę zalatuje ten mój pomysł peerelem i "meblościankami". W takim razie chyba będę musiał bezczelnie poprosić Was o zaprojektowanie czegoś z "łóżkiem w szafie" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 27.07.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 A może alkowa za zasłoną albo panelami japońskimi? We wnęce materac na podeście(albo normalne łóżko) i szafa oraz płytkie szafki wiszące nad materacem - żadnego rozkładania czy wysuwania łóżka, żadnego wdrapywanie się na antresolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motofan13 27.07.2014 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 A może alkowa za zasłoną albo panelami japońskimi? We wnęce materac na podeście(albo normalne łóżko) i szafa oraz płytkie szafki wiszące nad materacem - żadnego rozkładania czy wysuwania łóżka, żadnego wdrapywanie się na antresolę [ATTACH=CONFIG]272059[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272061[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272062[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272064[/ATTACH] Wszystkie te pomysły są super, bardzo mi się podobają, jednak każdy z nich umożliwia zainstalowanie łóżka o szerokości masz 120 cm :/ Wolałbym szersze... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 27.07.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Dwa załamania ściany w sumie daja prawie 140cm - 314,5mm +1017,5mm=1332 mm. Drzwi są chyba trochę odsunięte od zygzakowatej ściany więc można tam te 7cm dobudować albo nawet wstawić płytki regał(20-30cm głebokości) przy kawałku ściany 778,1mm, żeby pogłębić wnękę na łóżko/materac 140cm. Zresztą pisałeś, że mieszkasz sam a materac 120cm to dla jednej osoby luksus. Dwie osoby też się zmieszczą - sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motofan13 31.07.2014 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Dwa załamania ściany w sumie daja prawie 140cm - 314,5mm +1017,5mm=1332 mm. Drzwi są chyba trochę odsunięte od zygzakowatej ściany więc można tam te 7cm dobudować albo nawet wstawić płytki regał(20-30cm głebokości) przy kawałku ściany 778,1mm, żeby pogłębić wnękę na łóżko/materac 140cm. Zresztą pisałeś, że mieszkasz sam a materac 120cm to dla jednej osoby luksus. Dwie osoby też się zmieszczą - sprawdzone Dzięki za pomysł. Jakie kolory zabudowy i ścian moglibyście mi polecić? Na 90% podłoga zostanie taka jaka jest teraz (klasyczny dąb). Okna są białe, planuję też wymianę listew przypodłogowych na białe (ale nie z MDF tylko plastikowe). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe14 09.11.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Odnawiam temat motofan13, udało Ci się zrealizować jakieś pomysły? Sama mam możliwość kupna małej kawalerki, chciałabym znaleźć w niej miejsce na łóżko i bardzo podoba mi się opcja z alkową Czy ktoś może mi powiedzieć ile musi mieć taka alkowa miejsca, żeby normalnie z niej korzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babiczek 04.06.2016 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Ja myślę, że ze 2-3 metry ale mogę się mylić. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez babiczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts