Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzewanie do domu o powierzchni użytkowej 180m2

MikeB

Recommended Posts

Witam,

Prośba o radę, jakie źródło ciepła wybrać do domu parterowy z poddaszem użytkowym:

Pow. zabudowy 188m2, pow użytkowa 181m2, kubatura ogrzewana 670m2.

Garaż nieogrzewany (36m2) w bryle budynku. Planowana wentylacja - grawitacyjna.

Fundamenty bloczki ocieplone z zewnątrz 12cm XPS,

Podłoga 100m2 - 10cm perlit + 20cm styro 0,035 (w garażu brak ocieplenia, w kotłowni 12cm XPS)

Ściany 205m2 - 24cm silka + 20cm styro 0.031

Dach 320m2 - prawdopodobnie 30(skosy)-40cm(strop) celulozy 0,037.

Okna pasywne (głównie od północy).

W całym domu tylko ogrzewanie podłogowe - ok 250m2 w sumie dół+góra.

Mieszkańcy - 2+3.

W tym momencie rozważam opcje (orientacyjny koszt instalacja/użytkowanie roczne co+cwu):

1. Kocioł gazowy kondensacyjny na gaz ziemny (17tys/5tys)

2. Pompa ciepła gruntowa (50 - 70tys/2,5tys)

3. Kocioł na pellet + bufor 1500l (12tys/3tys )

4. Pompa ciepła powietrzna (30tys/ 3,5tys)

Być może ktoś użytkuje już dom o podobnych parametrach i może coś doradzić (być może koszty użytkowe zawyżyłem - niestety nie posiadam ozc).

Patrząc na koszty instalacji widać, że najbardziej opłacają się kotły z tym, że ze względu na obsługę stawiam na gazowy.

Co do pomp ciepła to nie wiem ,czy powietrzna da radę pociągnąć co+cwu przy niskich temperaturach.

Gorzej z kosztami użytkowania - gaz wypada najgorzej.

w okolicach 17 tys są pompy które dają rade przy -15, -20, zalęzy jaką moc potrzebujesz bo wraz z mocą szybko rośnie cena pomp i stają sie mniej opłacalne, o gruntowej można myśleć do 50 tys o ile ma wbudowany zasobnik, więcej nie ma sensu. najpierw sprawdz jaką moc potrzebujesz wg projektu

Pow. zabudowy 188m2, pow użytkowa 181m2, kubatura ogrzewana 670m2.

Garaż nieogrzewany (36m2) w bryle budynku. Planowana wentylacja - grawitacyjna.

Być może ktoś użytkuje już dom o podobnych parametrach i może coś doradzić (być może koszty użytkowe zawyżyłem - niestety nie posiadam ozc).

Patrząc na koszty instalacji widać, że najbardziej opłacają się kotły z tym, że ze względu na obsługę stawiam na gazowy.

Co do pomp ciepła to nie wiem ,czy powietrzna da radę pociągnąć co+cwu przy niskich temperaturach.

Gorzej z kosztami użytkowania - gaz wypada najgorzej.

Na pewno średnia wysokość pomieszczeń to 3,7m:confused:

Ja użytkuje podobna powierzchnię z tymże o standardowej wysokości 2,65m i za ogrzewanie domu i ciepłej wody zimą zapłaciłem 1700zł przy powietrznej pompie ciepła, cały rok zamknę w kwocie 2tys. zł + może jakieś grosze za chłodzenie.

Wysokość to 2.7m. Być może za dużo przyjąłem dla poddasza ( nie przeliczałem dokładnie skosów). W projekcie mam wpisane zapotrzebowanie: Q=24000 W (wie ktoś jak to przeliczyć kWh?), ale będzie na pewno mniej( każdy element: podłoga/ściany/dach/okna będzie miał mniejszy współczynnik przenikania ciepła niż w projekcie). Edytowane przez MikeB

Wysokość to 2.7m. Być może za dużo przyjąłem dla poddasza ( nie przeliczałem dokładnie skosów). W projekcie mam wpisane zapotrzebowanie: Q=24000 W (wie ktoś jak to przeliczyć kWh?), ale będzie na pewno mniej( każdy element: podłoga/ściany/dach/okna będzie miał mniejszy współczynnik przenikania ciepła niż w projekcie).

Po co to przeliczać? zeby powielac błąd?, przeciez to zupełnie nierealna wartosc, chyba ze dom nie izolowany. Realnie dla tego domu to projektowe obciązenie cieplne to max 10 kW (przy wg). Zapotrzebowanie na ciepło tego budynku szacuje w granicach 12-15 kkWh/a

map78 - jaki typ wentylacji posiadasz - z odzyskiem ciepła czy bez? Z tego co czytam to grawitacja będzie piętą achillesową mojego domu, ale może duża pojemność cieplna silikatów choć trochę to zrównoważy.

Nic nie zrównoważy, silikaty nie są zródłem ciepła

Wysokość to 2.7m.

W takim razie ogrzewana kubatura to u Ciebie ok 500m3 - podobnie jak u mnie. 670m3 to jest kubatura całkowita - to tak na początek żebyś wiedział co wybudowałeś i co będziesz ogrzewał:)

map78 - jaki typ wentylacji posiadasz - z odzyskiem ciepła czy bez? Z tego co czytam to grawitacja będzie piętą achillesową mojego domu, ale może duża pojemność cieplna silikatów choć trochę to zrównoważy.

Ja mam u siebie wentylacje grawitacyjną. Nie wiem czy jest ona pietą achillesowa ogrzewania, ale na pewno wentylacji, wiec gdybym mógł zrobiłbym mechaniczna, czy z odzyskiem ciepła to nie wiem - musiałbym przeliczyć, czy byłoby to opłacalne.

Ja mam u siebie wentylacje grawitacyjną. Nie wiem czy jest ona pietą achillesowa ogrzewania, ale na pewno wentylacji, wiec gdybym mógł zrobiłbym mechaniczna, czy z odzyskiem ciepła to nie wiem - musiałbym przeliczyć, czy byłoby to opłacalne.

W takim razie masz naprawdę dobry wynik jeśli chodzi o koszty ogrzewania powietrzną PC.

Jaki masz model pompy?

W takim razie masz naprawdę dobry wynik jeśli chodzi o koszty ogrzewania powietrzną PC.

Jaki masz model pompy?

W cale nie dobry, a co najwyżej przeciętny - wynikający z tego że nie mam 100% podłogówki. U Ciebie powinno być lepiej. Model pompy i dane mojego domu masz w stopce poniżej:) Pozdrawiam

Moj dom tez chyba nieco podpada pod to, o co pytasz (koszty masz w stopce).

A co do kubatury, to pisalem w watku "wiadomym" wielokrotnie, ze podawanie tego parametru przy domach jest nader malo intuicyjne i ludzie podja "bzdury" (czyli calkowita kubatura OBIEKTU przepisana z projektu, a nie kubature pomieszczen).

Asolt ma racje co do projektowego obciazenia cieplnego. 24kW to wartosc wyssana z palucha. Te wspomniane 10kW to bedzie dla naprawde zimnego regionu kraju. :)

Wentylacja grawitacyjna sie nie "podniecaj", bo tutaj straty ciepla sa na poziomie 20% (przy dobrze zrobionej). Przy pompie ciepla odpowiada to mniej wiecej energii zuzywanej rocznie przez sredniej wydajnosci reku.

• 2 months później...

Trochę poczytałem i skłaniam się do gruntowej pompy ciepła z kolektorem poziomym. W poprzek działki mam biegnącą nitkę główną kanalizacji - czy mogę wykonać nad nią kolektor poziomy? Jeśli nie to do dyspozycji byłoby około 500 - 600m2 - wystarczy?.

Jeśli chodzi o warunki gruntowe to do dwóch metrów są piaski gliniaste, a potem glina piaszczysta. Woda na poziomie 1.5 -2m ( ale na wiosnę potrafi być równo z trawą - jest dość mokro mimo, że na 20 metrach jest ponad metr spadku od domu w stronę rzeczki). Rozumiem, że dla poziomego kolektora to warunki bardzo dobre?

A i jeszcze jeden problem: przez kotłownie podpięta jest kanalizacja i woda. Nie wiem czy 1m ściany, który jest wolny to nie za mało aby doprowadzić pętle kolektora - chyba nie mogą iść zbyt blisko tych przyłączy. W dodatku musiały by przechodzić pod/nad przyłączem kanalizacyjnym.