Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budujemy wokół dębu :)

Recommended Posts

Katiusha terminu przeprowadzki nie zakładaliśmy bo wszyscy nas straszą wykończeniówką - mieszkamy niecały kilometr od budowy i w sumie nie ma przymusu przeprowadzki, ale ja tak mam że wszystko chciałabym na już :). Jak czegoś nie skończę od razu to potem przychodzi kilka innych tematów i długi przestój. Też podziwiam tempo Semcia :) Mąż mniej bo mówi że niepotrzebnie się nastawiam że u nas też się da.... i na dodatek jak zobaczyłam jakie Semcio zrobił tymczasowe schody - to też trułam :):) wcześniej myślałam ze dopóki nie będzie gotowych nie zobaczę góry... jakoś po drabinie wejdę ale schodzenie to już inna bajka :)

Projektów wnętrz nie robiliśmy w tej samej pracowni, ten architekt mniej robi wnętrz a zresztą ma mało czasu:).

Zresztą wnętrza i architekci wnętrz to w naszym przypadku temat rzeka - na razie nie chce się denerwować :)

Projekt i przeliczenie podłogówki zleciliśmy zewnętrznej firmie, zobaczymy co powiedzą.

Też podziwiam tempo Semcia :) Mąż mniej bo mówi że niepotrzebnie się nastawiam że u nas też się da.... i na dodatek jak zobaczyłam jakie Semcio zrobił tymczasowe schody - to też trułam :):)

Ojtam szybko. Drugi raz by było szybciej, gdybym chciał, ale... niechciałbym :) Nie, że czegoś się nie da czy coś potem niedorobione. Poprostu brak jakiegokolwiek życia pozabudowlanego, wory pod oczami i sny na tematy wyłącznie budowlane to już klimat, który lubią tylko nieliczni ;)

Mi się spieszyło, bo do budowy miałem 30km. Poprostu długa budowa się mi nie opłacała. No i niecierpliwy jestem. I lubię wyzwania. I... uzależnienie od budowania - jest takie cos? Miałem to ;)

A schody tymczasowe (akurat! do dzisiaj stoją!) polecam. 2 dni roboty po pracy a efekt konkretnie ułatwiający życie. Choć pewnie jak wykończę gore, to zaraz znikną :) Wykończeniówka lubi człowieka wykończyć, więc nie ma się co spinać z tym. Wnętrza, umablowanie, kuchnie etc wymyśliliśmy sobie sami. Architekci to mają często niezdrowe podejście i stawiają na piękno ponad funkcjonalnością - a to błąd.

Dom z dębem jako temat przewodni bardzo mi się podoba i będę dziennik śledził.

Witam i ja !

Gratulacje za wybór projektanta .Pomysł z dębem w środku oryginalny choć brudzić będzie niesamowicie i da dużo cienia co w gorące dni jest akurat fajne gorzej gdy przyjdzie jesień i w domu ciemno .

Układ domu bardzo fajny ,zastanawiałem się nad takim ale względy ekonomi późniejszego korzystania spowodowały że nasza bryła jest prostokątna i prosta nie żałuje ale chciałbym taką wnękę mieć.

Trzymam kciuki z trafne wybory.

• 3 weeks później...

Witam po przerwie, miło widzieć nowe osoby :)

Piotrmin również gratuluje :):) i dziękuję za polecenie ekipy p.Leona.

W salonie mamy dużo okien na które nie pada cień dębu więc mam nadzieje że jednak będzie słonecznie

na tym nam najbardziej zależało (stąd prawie 110m2 okien :):))

Juskra i AnikoPL z podłogami jeszcze temat nie domknięty - będą drewniane ale nic więcej na razie nie mogę powiedzieć,

problem odłożyliśmy na później...

za chwilę wrzucę kilka zdjęć i opisze co w tak zwanym międzyczasie zrobiliśmy

ponieważ gdy zachorował szef ekipy budującej prace baaaardzo spowolniły i żadne argumenty nie działały zajęliśmy się działką żeby nie stać i nie tupać nóżką.

13 czerwca - wycięcie brzozy na granicy działki naszej i (jeszcze wtedy) sąsiadów

brzoza1.jpg

brzoza2.jpg

brzoza3.jpg

Nie spodziewałam się, że to będzie tyle roboty, dokładne pocięcie zajęło kilka godzin.

Wszystkim zainteresowanym polecam firmę Loczek.

Ponieważ okazało się że sąsiednia działka jest na sprzedaż - nie zastanawialiśmy się ani chwili :):)

(mimo że nie jest to najlepszy moment na dodatkowe wydatki) i zostaliśmy właścicielami jeszcze jednego dębu :)

dzialka-dab.jpg

a tydzień później mogliśmy zamówić koparkę

która przy okazji równania działek uprzątnęła hummus sprzed okna.

koparka1.jpg

a teraz refleksje (w sumie oczywiste ale jednak napiszę ku przestrodze) związanych z budową,

1) warto zawsze podpisywać dokładne umowy - ekipa od dachu zrezygnowała dzień przed ustalonym terminem

oficjalna wersja jest taka ze pracownicy wszyscy wzięli nagle urlop

bo mają jakąś fuchę i właściciel nic nie może na to poradzić

mniej oficjalna (plotki od murarzy którzy tego pana polecali) jest taka że baaardzo zepsuł komuś dach i ma kłopoty

a pracownicy nie chcą tonąć razem z nim i pouciekali

tak czy siak wpiszę go na czarną listę

2) nie płacić wcześniej - nawet jak jest już prawie skończone,

mój maż ma dobre serce i zawsze zlituje się nad ekipami i już nie raz się zawiódł a jednak znów uwierzył ekipie która już prawie skończyła dany etap

ze skończą w sobotę i wypłacił część w piątek bo baaaardzo potrzebowali - nie trudno się domyślić że w sobotę jednak się nie zjawili... :(

i potem w poniedziałek musieli od rana robić na wariata bo zaraz miały przyjechać okna

na razie tyle :)

• 2 weeks później...

Witam malydomekpodlodzia :)

Alltop chyba nie był polecany na łódzkiej grupie - nie jest to firma z Łodzi.

Robią/robili u nas duuże okna aluminiowe. Wcześniej polecało ich tu kilka osób i rzeczywiście

do pewnego momentu wszystko było super.

Niestety pytanie zadałaś w bardzo dobrym momencie bo akurat okazało się że nie wszystko jest tak jak być powinno :(

Do jutra sytuacja powinna się wyjaśnić, wtedy ew. napiszę czy polecam tą firmę czy nie.

• Like 1