Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda ze studni a odbiór domu

Kasia242

Recommended Posts

Witam

Dziś rozmawialem ze znajomym który buduje domek obok mnie,także zdecydował się na własna studnię do zasilania domu,stwierdził że był w Urzedzie Gminy i na odbiór domu do użytkowania potrzebne jest zezwolenie budowlane na wybudowanie ujęcia(studni),odbiór geologa i zaświadczenie z sanepidu że woda jest zdatna do picia...inaczej nie ma odbioru.

Przyznam że troszkę mnie to zdziwiło bo mój kierbud jakiś czas temu w rozmowie stwierdził że do odbioru domu nie potrzebne jest dodatkowe pozwolenia na budowę studni a tym bardziej badania jakości wody i jej zdatności do spożycia.

Jeśli ktoś ma jakąś wiedzę w temacie prosilbym o opinie.jak to rzeczywiście wygląda.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

Dziękuje za linki ale... dotyczą one czesci mojego pytania,oczywiście te warunki znam i także wiem ze nie potrzebne jest pozwolenie na budowę studni do 30 m i do 5 m3/dobe więc ponawiam pytanie:

Czy do odbioru budynku do użytkowania potrzebna jest opinia geologa i badanie wody z sanepidu odnosnie jej zdatnosci do picia,w kontekscie pózniejszego użytkowania oczywiście.Czy ktoś się z tym spotkal, z takimi wymogami?

pozdrawiam

Dziękuje za linki ale... dotyczą one czesci mojego pytania,oczywiście te warunki znam i także wiem ze nie potrzebne jest pozwolenie na budowę studni do 30 m i do 5 m3/dobe więc ponawiam pytanie:

Czy do odbioru budynku do użytkowania potrzebna jest opinia geologa i badanie wody z sanepidu odnosnie jej zdatnosci do picia,w kontekscie pózniejszego użytkowania oczywiście.Czy ktoś się z tym spotkal, z takimi wymogami?

pozdrawiam

Popros urzad na pismie, o podstawe prawna tego zadania.

marcin

No więc ja jeszcze nie oddaje do uzytku ale sadziłem ze to w ogóle nie ma znaczenia,znajomy kjtory sie buduje obok tez nie oddaje do uzytku ale chce wywiercić studnie,i był w gminie i tak mu powiedzieli,pozwolenie na budowę studni,potem badanie geologiczne( 700 zl),potem badanie wody w sanepidzie i opinia z sanepidu o zdatności do spożycia i dopiero po spełnieniu tych wymogów będzie mógł dokonać odbioru końcowego.Dzis z nim rozmawialem i potwierdzil to wszystko i stwierdzil ze czeka teraz na te papiery i dopiero robi studnie - masakra jakas.

Zresztą dla mnie to jakiś idiotyzm choćby z takiego powodu ze do badania w sanepidzie mozna zanieść dowolną wodę i bedzie zdatna do spożycia ,a jest to i tak w interesie wlasciciela a nie sanepidu.

Natomiast z tym pozwoleniem to dzis ten znajomy dzwonił do gminy i odpowiedzieli ze jakies przepisy sie zmieniły i dlatego pozwolenie jest wymagane.

Jak nei zobacze tego to tez nie uwierzę.

Edytowane przez Kasia242

• 3 years później...
I jak sprawa wyszła?

Myślę, że dla własnego zdrowia lepiej badania wody ze studni przeprowadzić niezależnie od tego, jak zakończyła się powyższa historia. Jeśli woda pitna ma być czerpana ze studni, to musi być przebadana, bo np. może być zanieczyszczona nawozami z pól, bakteriami coli, różnymi wywołującymi choroby pierwotniakami czy zawierać szkodliwie dużo związków takich jak mangan i żelazo, które w nadmiarze są złe dla nas i naszych sprzętów domowych. Przez nie wytrąca się brzydki osad na armaturze, a w ubikacji pojawia się rdzawy nalot. Jak masz badania wody, to możesz zastosować odpowiedni filtr/stację oczyszczania i bez obaw pić wodę ze studni. Bez badań wody ze studni nie polecam...