Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapet zewnątrzny ze styroduru , montowany inaczej.

Recommended Posts

Witajcie,

Mam pytanie chyba w szczególności dla monterów okien i parapetów zew.

Wpadłem na taki pomysł aby zamiast plastikowego czy betonowego parapetu wstawić taki ze styroduru?

Załączyłem rysunek ale chyba mało jest czytelny i nie wiem czy coś z niego można wyczytać więc postaram się trochę opisać słowami jak to widzę. Jest to całkowicie moja własna koncepcja (wcale nie twierdze, że ktoś wcześniej na coś takiego nie wpadł) no i dodam, ze nawet w życiu nie widziałem jak się parapety montuje. Między innymi dlatego ten post aby mi uświadomić i wyłożyć wady (o ile istnieją) takiego pomysłu i przedsięwzięcia.

Otóż termoizolacja na ścianie będzie 20 cm i chciałbym ją tak zakończyć pod oknem aby na niej oprzeć parapet (pod kątem oczywiście i ze spadkiem na zew.) klejąc na piankę. Przy użyciu tejże pianki myślałem wykonać spad. Parapet dochodził by do spodniej ramy okna. NA to siatka i klej i na wierzch chciałem dać jakieś płytki kamienio-podobne czy klinkiero-podobne.. Przy oknie silikon jako uszczelnienie rama-płytki.

Gdyby coś było nie jasne to piszcie . Czekam i dziękuję za wszelkie informację, słabości tego pomysłu, mankamenty itd. Krytyka może być także konstruktywna.

Pozdrawiam

parapet.JPG

Nie, niczym to się nie różni od standardowego montażu parapetów gdzie zamiast styroduru mamy przestrzeń wypełnioną pianą poliuretanową

Ważne jest by woda nie miała możliwości przedostać się pod okno i wniknąć pod ocieplenie - a jak to zrobić ? Może być folia w płynie, może być i chyba będzie lepiej folia EPDM przymocowana pod oknem na ociepleniu i wyprowadzona na czoło ocieplenia i dopiero później do tego przyklejony styrodur i wykończenie