stam222 25.07.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Witajcie, Mam pytanie chyba w szczególności dla monterów okien i parapetów zew. Wpadłem na taki pomysł aby zamiast plastikowego czy betonowego parapetu wstawić taki ze styroduru? Załączyłem rysunek ale chyba mało jest czytelny i nie wiem czy coś z niego można wyczytać więc postaram się trochę opisać słowami jak to widzę. Jest to całkowicie moja własna koncepcja (wcale nie twierdze, że ktoś wcześniej na coś takiego nie wpadł) no i dodam, ze nawet w życiu nie widziałem jak się parapety montuje. Między innymi dlatego ten post aby mi uświadomić i wyłożyć wady (o ile istnieją) takiego pomysłu i przedsięwzięcia. Otóż termoizolacja na ścianie będzie 20 cm i chciałbym ją tak zakończyć pod oknem aby na niej oprzeć parapet (pod kątem oczywiście i ze spadkiem na zew.) klejąc na piankę. Przy użyciu tejże pianki myślałem wykonać spad. Parapet dochodził by do spodniej ramy okna. NA to siatka i klej i na wierzch chciałem dać jakieś płytki kamienio-podobne czy klinkiero-podobne.. Przy oknie silikon jako uszczelnienie rama-płytki. Gdyby coś było nie jasne to piszcie . Czekam i dziękuję za wszelkie informację, słabości tego pomysłu, mankamenty itd. Krytyka może być także konstruktywna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.07.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 jak zrobisz tak, że płytka klinkierowa będzie pod ościeżnicą i zabezpieczysz fugi przed pękaniem i penetracją wody - może Ci sie udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.07.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 OOO, dzięki, Zapomniałem jeszcze dodać, że na siatkę z klejem chciałbym czy raczej dam jakąś folie w płynie. Ale dobrze, że piszesz, jest jakaś nadzieja . Dzięki raz jeszcze. Widzisz jakieś wady, słabe punkty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.07.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Nie, niczym to się nie różni od standardowego montażu parapetów gdzie zamiast styroduru mamy przestrzeń wypełnioną pianą poliuretanowąWażne jest by woda nie miała możliwości przedostać się pod okno i wniknąć pod ocieplenie - a jak to zrobić ? Może być folia w płynie, może być i chyba będzie lepiej folia EPDM przymocowana pod oknem na ociepleniu i wyprowadzona na czoło ocieplenia i dopiero później do tego przyklejony styrodur i wykończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 26.07.2014 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Jeszcze raz wielkie dzięki. Rozważam opcję EPDM ale wtedy i do wewnątrz by też musiała być taka, z tym, że gęstsza. Cyba , ze w tym wypadku nie masz wcale na myśli epdm-u jako warstwy uszczelnienia warstwowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.07.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 daj spokój z tym uszczelnieniemEPDM w tym miejscu ma spełniać funkcję izolacji przeciw wodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 26.07.2014 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 ok, dzięki i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts