martinusix 26.07.2014 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 (edytowane) Dzień dobry mam zainstalowany zawór trójdrogowy na zasilaniu przed pompa. Uzyskuje w ten sposób prace w funki jakosciowej. Moj piec na eko groszek z podajnikiem ślimakowym, mimo przykręcenia na "5" bardzo krótko utrzymuje temperature. po zmianie pompy na słabszą czas pieca w podtrzymaniu wydłużył się nieznacznie. Moje pytanie doytyczy zmiany położenia zaworu trójdrogowego. Chciałbym zainsatować go za pompa, na zasialniu aby pracował w funkcji zaworu rozdzialajacego aby przydławić przepływ wody na grzejniki a reszte skierowac na powrót aby podwyższyc temperature powrotu. Co sadzicie o takim rozwiazaniu?? Czy to zadziała?? Czy moze lepiej bedzie zamienic zawór na czterodrozny?? Proszę o pomoc Edytowane 26 Lipca 2014 przez martinusix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.07.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Zawór 3D zamontowany tak jak masz teraz pozwala Ci regulować temp. podawaną na grzejniki. Jeżeli przestawisz przed niego pompę zaczniesz dogrzewać powrót i stracisz możliwość tej regulacji - na grzejniki pójdzie woda w temp. kotła. Jeżeli na grzejnikach masz głowice termostatyczne to w spalaniu raczej nic się nie zmieni, a jeżeli na grzejnikach nie ma głowic termostatycznych to chcąc utrzymać bezpieczną temp. kotła zaczniesz przegrzewać chatę i spalisz więcej niż dotychczas. 4D pozwoliłby Ci jednocześnie regulować temp. podawaną na grzejniki i temp. powrotu, ale nadal nie widzę jak miałbyś spalić mniej - jeżeli oczywiście dotąd masz w domu taką temperaturę jaką chcesz utrzymywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinusix 26.07.2014 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Zawór 3D zamontowany tak jak masz teraz pozwala Ci regulować temp. podawaną na grzejniki. Jeżeli przestawisz przed niego pompę zaczniesz dogrzewać powrót i stracisz możliwość tej regulacji - na grzejniki pójdzie woda w temp. kotła. Jeżeli na grzejnikach masz głowice termostatyczne to w spalaniu raczej nic się nie zmieni, a jeżeli na grzejnikach nie ma głowic termostatycznych to chcąc utrzymać bezpieczną temp. kotła zaczniesz przegrzewać chatę i spalisz więcej niż dotychczas. 4D pozwoliłby Ci jednocześnie regulować temp. podawaną na grzejniki i temp. powrotu, ale nadal nie widzę jak miałbyś spalić mniej - jeżeli oczywiście dotąd masz w domu taką temperaturę jaką chcesz utrzymywać. hmm na kazdym grzejniku mam zawor termostatyczny wiec nie byloby problemu. jeśli zmniejsze dławienie to czy bdzie mniejsze zuzycie cieplne?? a czy moze sprobować przykrecic grzejniki na powrocie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.07.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Masz tylko zawory termostatyczne czy są na nich zamontowane głowice? I czy w domu masz obecnie taką temperaturę jaką chcesz mieć czy może dom jest przegrzewany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinusix 26.07.2014 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Masz tylko zawory termostatyczne czy są na nich zamontowane głowice? I czy w domu masz obecnie taką temperaturę jaką chcesz mieć czy może dom jest przegrzewany? mam zawory termostatyczne z głowicami. dom nie jest przegrzewany a temperatura jest na poziomie 20 stopni i w niektorch pomieszczeniach mogłaby byc wieksza. Ja mam instralacje sterego typu, zasilanie górne. Pompa na zasilaniu pracujaca na pierwszym biegu (30 wat). Pomieszczenia ktore sa niżej sa cieplejsze niż te ktore sa na wyższych kondygnacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.07.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 No to mniej nie spalisz i żadne kombinacje z zaworami 3D czy 4D na to nie pomogą. Można przeprowadzić regulację nastaw wstępnych na zaworach ( o ile wkładki są z taką regulacją ) tak żeby te cieplejsze pomieszczenia trochę przydławić. Można na głowicach na górze zadać ciut wyższą temperaturę - tam gdzie uważasz że chciałbyś mieć cieplej. Jeżeli temperatura na dole zostanie utrzymana, to dogrzanie tych zbyt chłodnych pomieszczeń spowoduje wzrost zużycia. Cudów nie ma - ciepło masz z węgla a nie z pomp czy zaworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinusix 26.07.2014 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 No to mniej nie spalisz i żadne kombinacje z zaworami 3D czy 4D na to nie pomogą. Można przeprowadzić regulację nastaw wstępnych na zaworach ( o ile wkładki są z taką regulacją ) tak żeby te cieplejsze pomieszczenia trochę przydławić. Można na głowicach na górze zadać ciut wyższą temperaturę - tam gdzie uważasz że chciałbyś mieć cieplej. Jeżeli temperatura na dole zostanie utrzymana, to dogrzanie tych zbyt chłodnych pomieszczeń spowoduje wzrost zużycia. Cudów nie ma - ciepło masz z węgla a nie z pomp czy zaworów. A sprzęgło hydrauliczne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.07.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 A sprzęgło hydrauliczne?? pytasz, bo nie wiesz co to jest? czy nie wiesz co robi i po co się stosuje? kolega Ci odpowiedział: ...Cudów nie ma - ciepło masz z węgla a nie z pomp czy zaworów. czego jeszcze nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.07.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Kobra z całym dla Ciebie szacunkiem, Czy ty przeczytałeś swoje pierwsze zdanie? Pompa zamontowana przed zaworem 3d rozdzieli strumień czynnika grzewczego a nie zmiesza i nie pozwala regulować temperatury podawanej na grzejniki. Tak zamontowany zawór 3d podgrzewa powrót do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 27.07.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 No i wszystko gra, bo mam zainstalowany zawór trójdrogowy na zasilaniu przed pompa. Zawór 3D zamontowany tak jak masz teraz pozwala Ci regulować temp. podawaną na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.07.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 QIM - dzięki za wyręczenie mnie w odpowiedzi. Mnie się wydaje że swoim postem gersik się odniósł do schematu zamieszczonego w pierwszym poście kolegi martinusix. Ja zrozumiałem że ten schemat to jest to co chciałby zrobić, zaś obecnie ma 3D umieszczony przed pompą - bo tak napisał w treści postu. No i stąd chyba się wzięło nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinusix 27.07.2014 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 QIM - dzięki za wyręczenie mnie w odpowiedzi. Mnie się wydaje że swoim postem gersik się odniósł do schematu zamieszczonego w pierwszym poście kolegi martinusix. Ja zrozumiałem że ten schemat to jest to co chciałby zrobić, zaś obecnie ma 3D umieszczony przed pompą - bo tak napisał w treści postu. No i stąd chyba się wzięło nieporozumienie. Tak zgadza sie Mam w chwili obecnie zawór trojdrożny na zasilaniu pracujacy w funkcji jakościowej a schemat dotyczy instalacji zaworu trojdrożnego w funkcji ilosciowej, ktory jest tematem tej rozmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.07.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Przepraszam nie doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 05.09.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 hmm na kazdym grzejniku mam zawor termostatyczny wiec nie byloby problemu. jeśli zmniejsze dławienie to czy bdzie mniejsze zuzycie cieplne?? a czy moze sprobować przykrecic grzejniki na powrocie?? Witaj, grzejniki na powrocie prawidłowo powinny mieć zawory kryzujące i tam nie pchaj swoich paluszków. Zawory kryzujące są dla fachowca. Najprawdopodobniej masz źle dobrane na piętrze grzejniki dlatego jest chłodniej, jeżeli są gorące tak jak na parterze. Pozdr. Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts