Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawór trójdrogowy w funkji ilościowej

martinusix

Recommended Posts

Dzień dobry

mam zainstalowany zawór trójdrogowy na zasilaniu przed pompa. Uzyskuje w ten sposób prace w funki jakosciowej. Moj piec na eko groszek z podajnikiem ślimakowym, mimo przykręcenia na "5" bardzo krótko utrzymuje temperature.

po zmianie pompy na słabszą czas pieca w podtrzymaniu wydłużył się nieznacznie.

Moje pytanie doytyczy zmiany położenia zaworu trójdrogowego. Chciałbym zainsatować go za pompa, na zasialniu aby pracował w funkcji zaworu rozdzialajacego aby przydławić przepływ wody na grzejniki a reszte skierowac na powrót aby podwyższyc temperature powrotu.

Co sadzicie o takim rozwiazaniu??

Czy to zadziała??

Czy moze lepiej bedzie zamienic zawór na czterodrozny??

Proszę o pomoczawor.jpg

Edytowane przez martinusix

Zawór 3D zamontowany tak jak masz teraz pozwala Ci regulować temp. podawaną na grzejniki. Jeżeli przestawisz przed niego pompę zaczniesz dogrzewać powrót i stracisz możliwość tej regulacji - na grzejniki pójdzie woda w temp. kotła. Jeżeli na grzejnikach masz głowice termostatyczne to w spalaniu raczej nic się nie zmieni, a jeżeli na grzejnikach nie ma głowic termostatycznych to chcąc utrzymać bezpieczną temp. kotła zaczniesz przegrzewać chatę i spalisz więcej niż dotychczas. 4D pozwoliłby Ci jednocześnie regulować temp. podawaną na grzejniki i temp. powrotu, ale nadal nie widzę jak miałbyś spalić mniej - jeżeli oczywiście dotąd masz w domu taką temperaturę jaką chcesz utrzymywać.

Zawór 3D zamontowany tak jak masz teraz pozwala Ci regulować temp. podawaną na grzejniki. Jeżeli przestawisz przed niego pompę zaczniesz dogrzewać powrót i stracisz możliwość tej regulacji - na grzejniki pójdzie woda w temp. kotła. Jeżeli na grzejnikach masz głowice termostatyczne to w spalaniu raczej nic się nie zmieni, a jeżeli na grzejnikach nie ma głowic termostatycznych to chcąc utrzymać bezpieczną temp. kotła zaczniesz przegrzewać chatę i spalisz więcej niż dotychczas. 4D pozwoliłby Ci jednocześnie regulować temp. podawaną na grzejniki i temp. powrotu, ale nadal nie widzę jak miałbyś spalić mniej - jeżeli oczywiście dotąd masz w domu taką temperaturę jaką chcesz utrzymywać.

hmm na kazdym grzejniku mam zawor termostatyczny wiec nie byloby problemu. jeśli zmniejsze dławienie to czy bdzie mniejsze zuzycie cieplne?? a czy moze sprobować przykrecic grzejniki na powrocie??

Masz tylko zawory termostatyczne czy są na nich zamontowane głowice? I czy w domu masz obecnie taką temperaturę jaką chcesz mieć czy może dom jest przegrzewany?

mam zawory termostatyczne z głowicami.

dom nie jest przegrzewany a temperatura jest na poziomie 20 stopni i w niektorch pomieszczeniach mogłaby byc wieksza. Ja mam instralacje sterego typu, zasilanie górne. Pompa na zasilaniu pracujaca na pierwszym biegu (30 wat). Pomieszczenia ktore sa niżej sa cieplejsze niż te ktore sa na wyższych kondygnacjach.

No to mniej nie spalisz i żadne kombinacje z zaworami 3D czy 4D na to nie pomogą. Można przeprowadzić regulację nastaw wstępnych na zaworach ( o ile wkładki są z taką regulacją ) tak żeby te cieplejsze pomieszczenia trochę przydławić. Można na głowicach na górze zadać ciut wyższą temperaturę - tam gdzie uważasz że chciałbyś mieć cieplej. Jeżeli temperatura na dole zostanie utrzymana, to dogrzanie tych zbyt chłodnych pomieszczeń spowoduje wzrost zużycia. Cudów nie ma - ciepło masz z węgla a nie z pomp czy zaworów.

No to mniej nie spalisz i żadne kombinacje z zaworami 3D czy 4D na to nie pomogą. Można przeprowadzić regulację nastaw wstępnych na zaworach ( o ile wkładki są z taką regulacją ) tak żeby te cieplejsze pomieszczenia trochę przydławić. Można na głowicach na górze zadać ciut wyższą temperaturę - tam gdzie uważasz że chciałbyś mieć cieplej. Jeżeli temperatura na dole zostanie utrzymana, to dogrzanie tych zbyt chłodnych pomieszczeń spowoduje wzrost zużycia. Cudów nie ma - ciepło masz z węgla a nie z pomp czy zaworów.

A sprzęgło hydrauliczne??

QIM - dzięki za wyręczenie mnie w odpowiedzi. Mnie się wydaje że swoim postem gersik się odniósł do schematu zamieszczonego w pierwszym poście kolegi martinusix. Ja zrozumiałem że ten schemat to jest to co chciałby zrobić, zaś obecnie ma 3D umieszczony przed pompą - bo tak napisał w treści postu. No i stąd chyba się wzięło nieporozumienie.

QIM - dzięki za wyręczenie mnie w odpowiedzi. Mnie się wydaje że swoim postem gersik się odniósł do schematu zamieszczonego w pierwszym poście kolegi martinusix. Ja zrozumiałem że ten schemat to jest to co chciałby zrobić, zaś obecnie ma 3D umieszczony przed pompą - bo tak napisał w treści postu. No i stąd chyba się wzięło nieporozumienie.

Tak zgadza sie :) Mam w chwili obecnie zawór trojdrożny na zasilaniu pracujacy w funkcji jakościowej a schemat dotyczy instalacji zaworu trojdrożnego w funkcji ilosciowej, ktory jest tematem tej rozmowy

• 1 month później...
hmm na kazdym grzejniku mam zawor termostatyczny wiec nie byloby problemu. jeśli zmniejsze dławienie to czy bdzie mniejsze zuzycie cieplne?? a czy moze sprobować przykrecic grzejniki na powrocie??

Witaj,

grzejniki na powrocie prawidłowo powinny mieć zawory kryzujące i tam nie pchaj swoich paluszków. Zawory kryzujące są dla fachowca. Najprawdopodobniej masz źle dobrane na piętrze grzejniki dlatego jest chłodniej, jeżeli są gorące tak jak na parterze.

Pozdr.

Janek