Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie murłaty

Arturjn

Recommended Posts

Widziałem już podobne posty, ale w konsternację wprowadził mnie fakt braku dostępności kotew mocujących do murłat. Pani w hurtowni dziwiła się o co mi chodzi przecież wszyscy dają śruby i nakrętki, które następnie osadzają w wieńcu. Nie dawało mi to spokoju i zacząłem szukać. Jak ktoś potrzebuje znalazłem firmę w Kozach, która zajmuje się wytwarzaniem kotew do murłat w kształcie litery L.

http://www.firma-metal.pl/kontakt (prowadzą też sprzedaż wysyłkową jakby ktoś potrzebował)

Tak więc nie wybrałem rozwiązania proponowanego przez skład budowlany, tylko postąpiłem dokładnie jak w projekcie.

Wszystko masz zrobione jak w projekcie? :) Zwykłe gwintowane pręty z nakrętkami i podkładkami zatopione w wieńcu w 100% wystarczą. Gdy brakuje gdzieś szpilki, np na łączeniu murłat, najlepsze rozwiązanie to pręt gwintowany i kotwa chemiczna.

Tak staram się, aby wszystko było jak w projekcie;) ale czasami sie nie da, bo zwyczajnie nie ma określonych materiałów.

Lub tak jak w przypadku wykopów pod ławy łycha koparki miała szerokość 60cm i nie dało się zrobić ławy szerokiej na 50cm. Tak więc ławy mam szersze o 10cm i głębsze o tyle samo, bo łopata koparki miała zęby i trzeba było wybrać luźną glinę pozostałą po przejechaniu łyżką koparki. Nie było możliwości ręcznego kopania bo cały teren jest gliniasty i są to gliny polodowcowe, bardzo twarde(trzeba łupać kilofem)

Edytowane przez Arturjn

Jak będziesz się bawić we wszystko tak jak w projekcie to nigdy tego domu nie wybudujesz. Zwykły pręt gwintowany, nakrętka, podkładka i "dzieci po dzieciach"

[ATTACH=CONFIG]272361[/ATTACH]

Jak nie chcesz montować zgodnie z projektem, twoja sprawa. Zamieściłem wątek, bo wiem że ludzie pytali o takie rzeczy. Każdy sam podejmuje decyzje co kupi, ceny są zbliżone, jednego i drugiego rozwiązania. Jak ktoś będzie chciał to już będzie wiedział gdzie szukać.

Allegro każdy chyba potrafi obsłużyć a tam takich kotew L za trzęsienie, w składach (dwóch okolicznych, w których biorą czasem materiały) kotwy specjalne do wieńców w kilku długościach i kilku grubościach też są stale, tyle że drogie w porównaniu do L-ek i niecynkowane, w markecie też spotkałem zwykłe z pręta karbowanego nagwintowanego jednostronnie, jak ktoś chce to sobie może jeszcze koniec zagiąć. Więc gdy się chce nie widzę problemu by to dostać. Szpili z nakrętkami też można...tylko po co, gdy towar z allegro przychodzi w dwa dni bez ruszania się z domu.