agao_83 04.05.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 ja mam 39cali i odległość ok 3m, teraz kupiłabym 42cale ale większego pewnie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klema3 08.05.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 ja mam 40 cali i to dl mnie wystrczająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 08.05.2016 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Jak chcę się szarpnąć na 55 cali dla męża, co lubi mecze w FULL HD. Odległość od głowy do ekranu będzie ok. 320 cm - patrz załącznik. Nie będzie za mała odległość dla takiego telewizora? Bedzie za duża. Na poprzedniej stronie w poście #32 masz podany link do kalkulatora odległości. Dla telewizora FullHD 55' optymalna odległość to 2,31 metra. Dla 3,20 metra optymalna przekątna to 76''. Według podanej w linku strony ze względu na rozdzielczość ludzkiego oka, wzór na odległość optymalną, oparty na możliwościach wzroku, ma postać: Full HD: około 4.2cm/cal ekranu Ultra HD 4K: około 2.1cm/cal ekranu Edytowane 8 Maja 2016 przez baps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miroslaw1975 09.05.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 ja też bym kupił 42 cale...jak już ktoś napisał, nie zawsze będziesz oglądał z 1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 16.05.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 60" lub większy to komfort oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 16.05.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ekran TV im większy, tym lepszy, niestety. Ci, którzy piszą, że "nie chcą większego" prawdopodobnie nie wiedzą, że chcą Ja też jak miałem plazmę 37 calową i zmieniałem na 50 calowy LCD wydawało mi się, że jest duuużo większy. A teraz żałuję, że nie wziąłem większego. Ogólnie dochodzę powoli do wniosku, że TV to powinien być przede wszystkim wyświetlacz obrazu, jak największego obrazu. Wszelkie dodatki, czyli 3D, Smart, nagrywanie, zakrzywienie ekranu itp. są tylko pretekstem dla producenta, żeby podnieść cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 16.05.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Z tym się nie zgodzę akurat, 3d to bajer, ale SMARTtv dla mnie to podstawa, nie wyobrażam sobie teraz TV bez tej funkcji, ale ja może dziwny jestem, ale bez internetu nie umiem żyć. Uprzedzam pytanie mam laptopa i PC, a TV używam do innych funkcji niż przeglądarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 16.05.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ja jestem największym gadżeciażem w okolicy, wybierając działkę pod dom sprawdzałem, czy jest tam internet (poważnie). Mimo wszystko twierdzę, że "smartowość" w TV jest niepotrzebna, przynajmniej w takich ilościach jak to jest teraz podawane. Ile z tych programów, które są w TV Smart używasz ? Jest mnóstwo Android tv-boxów, które "smartowość" mają dużo lepszą niż TV. Podłączasz coś takiego (mam chińczyka za 150zł) i nie widzę potrzeby posiadania niczego innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 16.05.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Nie wiedziałem o istnieniu takich smart-boxów, hmm. Widzę problem, że dochodzi kolejny pilot. Ciekawa opcja dla ludzi bez smart. Używam kilku funkcji, najwięcej youTube i przesył seriali, filmów przez wii-fii z komputera.Można zapomnieć co to pen-drive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 16.05.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Nie wiedziałem o istnieniu takich smart-boxów, hmm. Widzę problem, że dochodzi kolejny pilot. Ciekawa opcja dla ludzi bez smart. Używam kilku funkcji, najwięcej youTube i przesył seriali, filmów przez wii-fii z komputera.Można zapomnieć co to pen-drive. Netflix, Spotify, odtwarzanie filmów z NAS, przeglądanie WWW, przeglądanie zdjęć - wszystko to jest w moim telewizorze gorzej rozwiązane niż w boksie. TV 4K z roku 2015. Lista filmów i zdjęć na serwerze NAS w TV pokazywana jest jako jeden duży worek, bez podziału na foldery, nie mówiąc o czymś takim jak podział na seriale czy oglądane/nieoglądane. Niektórych formatów w ogóle bezpośrednio z TV nie uruchomisz. Tak jak pisałem, "smartowość " w TV nie ma startu do boksa z programem Kodi. Pilot jest oczywiście jeden, uniwersalny, obsługuje amplituner, bluray, TV i boksa. Ale odbiegamy nieco od tematu.... Edytowane 16 Maja 2016 przez powell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.05.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Lista filmów i zdjęć na serwerze NAS w TV pokazywana jest jako jeden duży worek, bez podziału na foldery, nie mówiąc o czymś takim jak podział na seriale czy oglądane/nieoglądane. Zainstaluj na NAS'ie jakieś inne oprogramowanie do DLNA niż fabryczne. Ja mam jakąś wtyczkę o nazwie miniDLNA, niebo a ziemia w porównaniu do rozwiązania fabrycznego (NAS do d-link DNS-320) Dobry "smart box" to min. raspberryPi 2 generacji, poza funkcjami TV, po dokupieniu DAC można schować do szafy odtwarzacz CD i używać jako odtwarzacza sieciowego. Sterowanie smartfonem lub tabletem - obecny w zasadzie w każdym domu, odpowiednia aplikacja zastępuje w zasadzie wszystkie piloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 16.05.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) To znaczy, żeby było jasne - te problemy o których pisałem, czyli jeden worek z filmami czy zdjęciami itd. dotyczy tylko odtwarzania bezpośrednio z TV, używając jego "smartowych" funkcji. Android Box z Kodi wszystko robi tak, jak trzeba.Sterowanie smartfonem czy tabletem na dłuższą metę jest upierdliwe, nie polecam.A Raspa też znam. Edytowane 16 Maja 2016 przez powell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.05.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 To znaczy, żeby było jasne - te problemy o których pisałem, czyli jeden worek z filmami czy zdjęciami itd. dotyczy tylko odtwarzania bezpośrednio z TV, używając jego "smartowych" funkcji. Android Box z Kodi wszystko robi tak, jak trzeba. Sterowanie smartfonem czy tabletem na dłuższą metę jest upierdliwe, nie polecam. A Raspa też znam. Tak też to odczytałem, natomiast może to być wynikiem słabego oryginalnego software'u na dysku sieciowym. Są dostępne wtyczki które znacznie lepiej obsługują standard DLNA niż oryginalny software; taka sytuacja ma miejsce u mnie - z poziomu telewizora mogę spokojnie nawigować po strukturze katalogów utworzonych na dysku sieciowym (TV to stara plazma Panasonica). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 17.05.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Duży TV to dla mnie podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 17.05.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Czym większy tym lepszy, kupując 50 cali kilka lat temu przy odległosci 2.8m od TV bałem się że bedzie za duży. Już po kilku dniach wiedzialem że jest prawie idealnie. Dla typowej odleglosci 3 do 3.5m od TV przekatna min to 55cali, lepiej nawet ciut wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajsterBomba 17.05.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Według mnie 42 to jest max. nie ma sensu kupować większego TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.05.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 hihi, projektor 100", 4m od ekranu jest ok Ale do zwykłego oglądania tv imo się nie nadaje. Za dużo zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 17.05.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Philips ma fajną serię 7600, akurat za najbardziej komfortowy uważam taki 65". Można go ustawić elegancko właśnie w takim nawet mniejszym salonie i zachować komfort oglądania. Dodatkowo ambilight ma funkcję dekoracyjną Liga Mistrzów inaczej zupełnie wygląda na takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 18.05.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Mam 50" ful HD, oglądam z ok 3,5 m. Jak go kupiłem to wydawał mi się obciachowo duży. Po 2-3 dniach uznałem że jest OK. Teraz wiem że następny będzie miał przynajmniej 75" a i 100" była by nie od rzeczy, tyle że na razie ceny ciut zaporowe no i tu już przydało by się 4K . Co do funkcji dodatkowych to SMART jak najbardziej, przydaje się. 3D moim zdaniem zbędny gadżet podobnie jak zakrzywiony ekran. Ot kolejny sposób na wyciągnięcie kasy. Zakrzywiony ekran ma znaczenie w kinie gdzie szerokość ekranu to dobrych kilka albo i kilkanaście metrów, a i to tylko w kilku pierwszych rzędach. Co do 4K to miało by to sens o ile ekran jest faktycznie duży i oglądany z bliska, gdyby była jakaś sensowna dostępność materiałów. Kanały tzw. HD nadawane są w rozdzielczości 720, a dostępne filmy (on line czy na nośnikach) w rozdzielczości wyższej niż 1080 na palcach liczyć. Więc moim skromnym zdaniem, telewizory 4k, SUHD itd będą miały sens jak upowszechni się dostęp do materiałów w tej rozdzielczości, a w międzyczasie znacząco potanieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 18.05.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 to jest też na pewno kwestia przyzwyczajenia, jak się ktoś przesiada z 30 lub 40" na 60 to jest jednak różnica oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts