Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w urządzeniu salonu z jadalnią

angelika86

Recommended Posts

Witam! Bardzo proszę Was o pomoc w urządzeniu pokoju dziennego, który będzie pełnił także funkcję jadalni. Chciałabym, by znalazł się w tym pokoju narożnik, telewizor, stół. Myślałam także o wstawieniu "udawanej" szafy, w której można byłoby schować biurko. Nie wiem tylko, czy to wszystko da się sensownie ustawić w pokoju, który ma szerokość 427 cm i długość 374 cm.Plan mieszkania.jpg

p.s. proszę nie sugerować się planem i informacją, iż w tym pokoju ma być także aneks kuchenny - kuchnia została przeniesiona do innego pomieszczenia.

Alicyja bardzo podoba mi się pierwsza wersja Twojego salonu. Nawet nie myślałam, by na tej ścianie dać tv! A wygląda to naprawdę super:).

Odnośnie do biurka, wolałabym jednak dać je do salonu, by sypialnia była tylko miejscem odpoczynku. Czasami, gdy coś z mężem musimy zrobić do pracy, to niestety trochę trwa drukowanie wszystkiego itp. A tak w salonie nikt nikomu, by nie przeszkadzał w spaniu :).

Co do metrażu...właśnie, początkowo gdy zobaczyłam projekt byłam zachwycona tak dużym salonem...a po jakimś czasie podliczyłam sama metraż i ups..zdziwiłam się okropnie. Nie wiem jakim cudem na tak małej powierzchni mielibyśmy zrobić i salon, i kuchnię, i jadalnię. Byłaby kuchnia miniaturowa i ciasna, kawałek jakiejś sofy a o stole mogłabym zapomnieć ;). Na szczęście mogliśmy przenieść kuchnię do innego pomieszczenia i po kłopocie :).

Jeśli zakładasz, że wszelkie prace biurowe będą wykonywane w nocy albo wcześnie rano, kiedy wszyscy będą spali i nikt nie będzie oglądał telewizji to ok - biurko w salonie może być. Ale jeśli coś przy biurku będzie się działo o różnych porach dnia to weź pod uwagę, że salon bedzie spełniał już wtedy co najmniej trzy funkcje - wypoczynkowo-telewizyjną, jadalnianą i biurową - ktoś komuś zawsze może przeszkadać. Jak do twojego partnera przyjda goście albo dzieko będzie akurat oglądać bajki to wstrzymasz się z drukowaniem lub pracą wymagająca ciszy i skupienia?

W wersji 1 biurko jest raczej krótkie, ok.110-116cm jeśli zostawić wejście do salonu 90cm. W wersji 2 można wstawić dłuższe biurko - np.140-150cm i zrobić trochę szersze wejście do salonu.

Na szczęście mogliśmy przenieść kuchnię do innego pomieszczenia i po kłopocie :).

No właśnie, gdyby salon miał uczciwe 25m2 to kuchni nie trzeba by było przenosić i zostałoby dodatkowe pomieszczenie na gabinet/pokój gościnny/pokój dziecka. Albo po przeniesieniu kuchni byłoby mnóstwo miejsca na biurko. Macie szczęście, ze możecie to tak lekko potraktowć. Wyobraź sobie, że na takie mieszkanie naciął się ktoś, kto potrzebuje trzech sypialni i liczy dodatkowo na duży salon z aneksem.. A podliczaliście powierzchnię przed czy po kupieniu mieszkania? Bo właśnie to jest istotne.