invx 31.05.2004 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 mam debowe listwy przypodlogowe, sa one z tylu wyfrezowane, tak ze dalo by sie zamontowac jakies zatrzaski, moje pytanie, czy sa jakies takie zestawy w sprzedarzy, ze moge je sobie dobrac do listew i zamontowac, ew jak moza je inaczej zamontowac, (srubu odpadaja !) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 31.05.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Zalezy jakie to sa listwy....Jesli wysokie to na kolki co okolo 50-75cm, jesli niskie na klej montazowy, a jesli komplet wysokie plus cwiercwalek to wysokie na kolki i cwiercwalek gwozdzikiem do wysokiej lub np parkietu...Czy aby frez w srodku nie jest zrobiony na przewody????Szczerze mowiac w zyciu nie widzialem jakichs tam zatrzaskow ale cholera wie czego to ludzie nie wymysla....Osobiscie uwazam, ze to na kable np do tv, glosnikow etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 31.05.2004 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 moze to nie jest na zatrzaski przygotowane, ale wlasni chcail bym cos do tego dobrac, zeby na zatrzaski bylo, bo sruby beda szpecic te listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 01.06.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Na małe gwożdziki do podłogi - prawie nie widać. Tylko mocno przyciskaj żeby ci nie odeszły od ściany jak u mnie. Do listew plastikowych są systemy mocowania na zatrzaski. Na klej montażowy też chyba da radę tylko musisz unieruchomić na jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bear 01.06.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Na zatraski montuje się do ściany listwy przypodłogowe Classena. Są do nabycia w Castoramie albo w OBI. Wtedy nie widać śrub. Jeśli chodzi o panele to ne montuje się do podłogi tylko do ściany gdyż podłoga ulega zwężaniu i rozszerzaniu. Ale te zatraski nie wiem czy będą pasować do innych listew, gdyż są pod konkretny model. Innych nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 01.06.2004 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Zatrzaskow nie polecam, jesli tego nie dotykac to sie trzymaja, u mnie w firmie gdzie pracuje takie listwy na zatrzaski sa zamontowane na styku blatu kuchennego i sciany - niby sie tego nie rusza, ale jak lekko stukniesz to odpada. Nie polecam. Zalezy jaki ten frez jest wysoki: mozesz dac dorobic u stolarza odpowiednie listewki aby wchodzily we frez i przykrecic je do sciany a potem dopiero przykleic do nich Twoje listwy - wymaga precyzji i duzo wolnego czasu ale efekt murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 01.06.2004 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 mowicie ze nia gotowych zatrzaskow, ze mozna sobie do listwy dobrac ?? i co ja mam zrobic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 01.06.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 majster który kładł u mnie podłogi stwierdził, że zatrzaski są dobre na bardzo równe ściany. Jeżeli są trochę krzywe - najlepiej przewiercić i dać na kołki rozporoweGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 02.06.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Listwy drewniane również dębowe można mocować na zatrzaski.Z tyłu są wyfrezowane specjalne rowki. Najpierw mocujesz zatrzaski co 40 cm. a póżniej listwy .Zatrzaski kupujesz w marketach budowlanych do konkretnej listwy.Zgadzam sie z przedmówcą że powinna być równa ściana Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.06.2004 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 juz mowilem ze sruby beda strasznie szpecily listwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 04.06.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Nie masz racji. Łeb śruby jest schowany i szpachlowany - z bliska to widać (jak będziesz mył podłogę na kolankach ) , normalnie nie rzuca się w oczy. Grzegorz PS. oczywiście nikogo nie przekonuję, że tak jest ładniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 04.06.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Ja mam obecnie takie listwy. Są dość szerokie ale ściany nie są równe a i listwy na długości kilku mertów nie są idealnie proste, więc są przykręcone na dyble i śróby widać.Ale w właśnie wykańczanym domku ściany wyglądają całkiem inaczej niz mieszkanie w bloku i mam nadzieję że uda się jakoś zamocować listwy bez widocznych śrób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.06.2004 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 a czym sie lebnki szpachluje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.06.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 a czym sie lebnki szpachluje ? - zbierz pył ze szlifowanych desek (możesz dostać taki pyłek z dębiny u stolarza) - zmieszaj np. z caponem na gesto - zaszpachluj to co trzeba - poczekaj aż wyschnie - zeszlifuj całość drobnym papierem ściernym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.06.2004 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 no ale przeciez cala listwa bedzie pracowac, a na srubach bedzie ja trzymac, i czy to nie spowoduje ze ta szpachla odejdze, popeka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 04.06.2004 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Są takie gotowe masy szpachlowe (ja kupowałem w Castoramie) - chyba na bazie silikonu. Jest toto elastyczne, gotowe i od razu barwione. I nie ma zamiaru pękać. Natomiast szpary pojawiły się pomiędzy panelem a listwą, w miejscu gdzie stoją meble. Pod ich ciężarem panel się ugiął, a listwa - nie. I nie bardzo wiem, jak możnaby temu zaradzić - szpara jest za mała do zaszpachlowania, ale widać, że jest...Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.06.2004 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 grzegorz2 zastosuj mase akrylowa trwale plastyczne (popularny sylikon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 04.06.2004 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Ja tez listwy mam przykrecone srubami na kolki rozporowe. Male mosiezne sruby wbrew pozorom nie szpeca i prawie ich nie widac, a mosiezny kolor dodaje im uroku. Pozatym takie rozwiazanie zapewnia b. solidne zamocowanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mly 06.06.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Z wlasnego doswiadczenia nie polecam zatrzasków bo nie trzymaja!!! Na klej jest duzo roboty ale trzyma jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 28.08.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Cześć, odświeżam stary temat, bo znalazłem ciekawe rozwiązanie. Tytułem wstepu dodam, że parkieciarz odradza mi listwy dębowe, bo zbyt mocno pracują i jedyny pewny sposób montażu, to mechaniczny do ściany, albo podłogi. Poleca za to listwy sosnowe fornirowane dębem, które również można zaolejować. Ja natomiast znalazłem coś takiego:http://www.drew-lux.pl/uploads/cacheimg/e20eb70c5824106d27b293a7a5bdde52.jpg Czy ktoś się spotkał w praktyce z takim rozwiązaniem? Poleca/odradza produkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts