Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaz listew przypodlogowych

invx

Recommended Posts

mam debowe listwy przypodlogowe, sa one z tylu wyfrezowane, tak ze dalo by sie zamontowac jakies zatrzaski, moje pytanie, czy sa jakies takie zestawy w sprzedarzy, ze moge je sobie dobrac do listew i zamontowac, ew jak moza je inaczej zamontowac, (srubu odpadaja !)

Zalezy jakie to sa listwy....

Jesli wysokie to na kolki co okolo 50-75cm, jesli niskie na klej montazowy, a jesli komplet wysokie plus cwiercwalek to wysokie na kolki i cwiercwalek gwozdzikiem do wysokiej lub np parkietu...

Czy aby frez w srodku nie jest zrobiony na przewody????

Szczerze mowiac w zyciu nie widzialem jakichs tam zatrzaskow ale cholera wie czego to ludzie nie wymysla....

Osobiscie uwazam, ze to na kable np do tv, glosnikow etc...

Na zatraski montuje się do ściany listwy przypodłogowe Classena. Są do nabycia w Castoramie albo w OBI. Wtedy nie widać śrub. Jeśli chodzi o panele to ne montuje się do podłogi tylko do ściany gdyż podłoga ulega zwężaniu i rozszerzaniu. Ale te zatraski nie wiem czy będą pasować do innych listew, gdyż są pod konkretny model. Innych nie widziałem.

Zatrzaskow nie polecam, jesli tego nie dotykac to sie trzymaja, u mnie w firmie gdzie pracuje takie listwy na zatrzaski sa zamontowane na styku blatu kuchennego i sciany - niby sie tego nie rusza, ale jak lekko stukniesz to odpada. Nie polecam.

Zalezy jaki ten frez jest wysoki: mozesz dac dorobic u stolarza odpowiednie listewki aby wchodzily we frez i przykrecic je do sciany a potem dopiero przykleic do nich Twoje listwy - wymaga precyzji i duzo wolnego czasu ale efekt murowany :wink:

Listwy drewniane również dębowe można mocować na zatrzaski.Z tyłu są wyfrezowane specjalne rowki. Najpierw mocujesz zatrzaski co 40 cm. a póżniej listwy .Zatrzaski kupujesz w marketach budowlanych do konkretnej listwy.Zgadzam sie z przedmówcą że powinna być równa ściana Wiech.

Ja mam obecnie takie listwy. Są dość szerokie ale ściany nie są równe a i listwy na długości kilku mertów nie są idealnie proste, więc są przykręcone na dyble i śróby widać.

Ale w właśnie wykańczanym domku ściany wyglądają całkiem inaczej niz mieszkanie w bloku i mam nadzieję że uda się jakoś zamocować listwy bez widocznych śrób

a czym sie lebnki szpachluje ?

- zbierz pył ze szlifowanych desek (możesz dostać taki pyłek z dębiny u stolarza)

- zmieszaj np. z caponem na gesto

- zaszpachluj to co trzeba

- poczekaj aż wyschnie

- zeszlifuj całość drobnym papierem ściernym

Pozdrawiam

Są takie gotowe masy szpachlowe (ja kupowałem w Castoramie) - chyba na bazie silikonu. Jest toto elastyczne, gotowe i od razu barwione. I nie ma zamiaru pękać. Natomiast szpary pojawiły się pomiędzy panelem a listwą, w miejscu gdzie stoją meble. Pod ich ciężarem panel się ugiął, a listwa - nie. I nie bardzo wiem, jak możnaby temu zaradzić - szpara jest za mała do zaszpachlowania, ale widać, że jest...

Grzegorz

• 9 years później...

Cześć,

odświeżam stary temat, bo znalazłem ciekawe rozwiązanie. Tytułem wstepu dodam, że parkieciarz odradza mi listwy dębowe, bo zbyt mocno pracują i jedyny pewny sposób montażu, to mechaniczny do ściany, albo podłogi. Poleca za to listwy sosnowe fornirowane dębem, które również można zaolejować.

Ja natomiast znalazłem coś takiego:

http://www.drew-lux.pl/uploads/cacheimg/e20eb70c5824106d27b293a7a5bdde52.jpg

Czy ktoś się spotkał w praktyce z takim rozwiązaniem? Poleca/odradza produkt?