mar963 26.07.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Witam forumowiczów,rozważam pewien plan, jako, że tynków w domu jest dość dużo, to sumaryczna cena za wszystkie tynki jest b. duża. zastanawiam się jak tutaj zaoszczędzić i mam taki pomysł:sufity tradycyjnie - tynk cementowo wapienny, ściany: wszystkie kable schowane w bruzdach, a później nałożyć gips bezpośrednio na ściany, bez uprzedniego tynkowania. Co o tym sądzicie? Dodam, że ściany z porothemu na kleju- dość równe i proste. Gips wyjdzie mnie ok 5-10zł mkw(sam materiał), grubość ok 3-4mmTynk cem-wap 24-26zł mkw(maszynowy) + gładź gipsowa na to Gips nałożył bym pistoletem pneumatycznym do gipsu - powinno się szybko pracować, ale doświadczenia nie mam, dotychczas gipsowałem wyłącznie "ręcznie" Wyjdzie mnie ponad 2 krotna oszczędność i ok 2 tygodnie mojego czasu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 27.07.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Jeśli chcesz sam tynkować sufity to powodzenia , ściany to przy tym mały problem , jeśli wynajęta ekipa to licz się z ceną zaporową . Lepsza opcja to raczej tynk tradycyjny na ściany a na sufit płyta gk lub na całość płyty gipsowo-kartonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar963 27.07.2014 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 właśnie wynajął bym tynkarzy tylko na sufity, a ściany zrobił bym sam gipsem tak jak opisałem wcześniej, pytanie czy nie pojawią się później żadne komplikacje z taka ścianą? przebarwia od cegły czy coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar963 30.07.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Widzę, że nikt nie chce kontynuować tematu brak zainteresowania oszczędzaniem podczas budowy? czy mój pomysł jest aż tak absurdalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 31.07.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Nałożenie wyłącznie gipsu nie jest dobrym pomysłem, po pierwsze ciężko będzie Ci pokryć wszystkie nierówności tak cienką warstwą. Do tego tak cienka warstwa będzie pękać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar963 01.08.2014 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 co do tego że cienka warstwa czasem może być problemem to zdaje sobie sprawę, ale dlaczego ma to popękać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_so 01.08.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Nam odradzono kładzenie wyłącznie gipsu (mężowi się wydawło to dobrym pomysłem), ostatecznie mamy i tynk i gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzi123 15.08.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Jest jeszcze coś takiego, jak tynk gipsowy. Z tego co wiem dobrze nałożony zastępuje gładź. Ceny są porównywalne z tynkiem cementowym, a odchodzi już gipsowanie. Można też próbować położyć samemu. Ja potrzebowałem około czterech prób, aby na większym kawałku wyglądało to dobrze. Moim zdaniem roboty trochę więcej niż przy gładzi gipsowej, ale moim zdaniem jest to zdecydowanie mniej uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 17.08.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Biorąc pod uwagę wszystkie koszty w przeliczeniu na m2 to tynki gipsowe są nawet jakieś 5-8% tańsze niż tynki cementowo wapienne, chociaż niektórzy fachowcy biorą minimalnie więcej za ich położenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 18.08.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 co do tego że cienka warstwa czasem może być problemem to zdaje sobie sprawę, ale dlaczego ma to popękać? Za bardzo kombinujesz To że zrobiłeś bruzdy na kable i będziesz robił sam to już duża oszczędność ale uważam że z 8mm to tynku na ścianie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenovo65 19.08.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 zrób tak i za rok wszystko do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts