Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykonczenie przy oknach - jak sie za nie madrze zabrac?

Recommended Posts

Bystre umysly,Jastrzebie Oczy!

tego lata zakasam rekawy i biore sie do pracy. Nim zaczne - potrzebuje fachowej porady. Jak i czym najlepiej mam wykonczyc miejsca w obrebie mych okien? Po wstawieniu nowych (juz kilka dobrych lat), nie zostaly wykonczone i tak to wyglada jak ponizej, na zalaczonych zdjeciach. Pianka juz sie powoli kurczy..czas reagowac! Pomocy rodacy!

Baustellka

20130719_123113.jpg

20130716_174335.jpg

20130716_174421.jpg

20130719_123158.jpg

20130719_123102.jpg

Nic nadzywczajnego na Twoich zdjęciach nie ma. Wyjąć kliny po bokach (nie ruszać tych na spodzie), uzupełnić piankę, obciąć naddatki i wykończyć czym tam Ci pasuje. Większość ekip pracuje na goldbandzie (tynk gipsowy- worek 30 kg to cena do 40zł). Niektórzy preferują inne materiały (zwykle tańsze). Myślę że na płytę kg nie bardzo jest miejsce.

Tam gdzie nie ma - pomyśl o parapecie.

Zwyczajnie potrzebna Ci ostatnia część tej pracy jaką są obróbki wykończeniowe. Montażyści nie oferowali tego w ramach wymiany okien??

Zwykle podając cenę za wymianę okien kalkuluje się także ten zakres pracy, chyba że ustalenia są inne.

.

Nic nadzywczajnego na Twoich zdjęciach nie ma. Wyjąć kliny po bokach (nie ruszać tych na spodzie), uzupełnić piankę, obciąć naddatki i wykończyć czym tam Ci pasuje. Większość ekip pracuje na goldbandzie (tynk gipsowy- worek 30 kg to cena do 40zł). Niektórzy preferują inne materiały (zwykle tańsze). Myślę że na płytę kg nie bardzo jest miejsce.

Tam gdzie nie ma - pomyśl o parapecie.

Zwyczajnie potrzebna Ci ostatnia część tej pracy jaką są obróbki wykończeniowe. Montażyści nie oferowali tego w ramach wymiany okien??

Zwykle podając cenę za wymianę okien kalkuluje się także ten zakres pracy, chyba że ustalenia są inne.

.

Dziekuje za info. Nic nadzwyczajnego, a jednak niezwyczajnie, bo sie ucze :) Chlopaki od montazu nie oferowali obrobki. Po dzisiejszym poscie juz bym ich tak szybko do domu nie puscila.

Co to jest plytka kg? :)

Płyta karton - gips. Tanio, szybko.

Ale stosuje się ją tam, gdzie są duże dziury. Uważam że w Twoim przypadku lepszy będzie tynk.

Tylko... jeśli nie wiesz jak się do tego zabrać, to mam obawy o efekty....;)

Wymiana okien to wg mnie demontaż starych, montaż nowych oraz uzupełnienie ubytków tynkarskich. To jest domyślny zakres wycenianej pracy. Znam takich, co oferują nawet malowanie - oczywiście za dodatkową kwotę. Są jedna firmy tańsze, które nie precyzują tego i liczą na słabszy charakter Inwestora albo montezy załośnie opłacani którzy chętnie skończyliby robotę zanim na dobre się rozkręcą..

Czasem są przypadki gdzie ktoś chce taniej lub ma w planach szerszy remont włącznie z gipsami na ścianach - można się umówić na mniejszy zakres robót, także nie wiem czy w Twoim przypadku bylo to zamierzone i ustalone (i nie masz podstaw by wymagać obróbek) czy też padłaś "ofiarą" pogoni za niską ceną.