Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prosze o porade, mianowicie jestem na etapie wykonywania scian działowych (BK 11.5)i mam dylemat jak połączyć ściany działowe z sufitem z płyt KG.Chodzi mi o to czy działówkami podjechać pod krokwie i zostawić luz na 5cm wełny+płyta to jest około 7-8cm , otynkować i dopiero na końcu dać płyty KG na całym poddaszu bez dzielenia płyt na pomieszczenia , a ewentualne luzy między ścianą a płytą uzupełnić np. styropianem , tylko co z tynkiem, no chyba że zagipsować.no chyba że to ma być odwrotnie tzn. działówkami dojechać pod same krokwie , a płytami po tynkowaniu do ścian działowych osobno w każdym pomieszczeniu.Poradźcie proszę co będzie lepsze.
https://forum.murator.pl/topic/19216-poddasze-i-%C5%9Bciany-dzia%C5%82owe/

ja robię tak: najpierw regipsy na skosy i sufit, potem murowane ścianki i tynki. Zalety - mniej profili do regipsów, łatwiejsza i szybsza robota przy kładzeniu profili i murowaniu, otynkowanie całości ścianki - do samego regipsu
https://forum.murator.pl/topic/19216-poddasze-i-%C5%9Bciany-dzia%C5%82owe/#findComment-328222

• 3 months później...

no chyba elektrykę to już zrobili :)

Ja jestem za tym rozwiązaniem z ułożeniem płyt GK na całej powierzchni i domurowaniem działowych do odpowiedniej wysokości i ich późniejszym otynkowaniu. Połączenia pomiędzy GK i ściankami działowymi przed malowaniem wypełnia się, coś mi się zdaje (tak mi mówił kiedyś kolega, który tym się zajmuje) masami akrylowymi (takie tuby jak silikon). Ponoć nie odwarstwiają się od innych podłoży jak silikony i nie widać szpar i pęknięć.

A i koniecznie jeśli jest to poddasze użytkowe bez zalanego drugiego stropu należy płyty GK mocować na profilach i wieszakach- unikniemy wtedy pęknięć związanych z pracą więźby.

Rozumiem, że ścianki działowe będą podciągnięte do krokiew tylko przy skosach -od murłaty np. do wysokości 2,60 i nie wyżej niż jętki (jeśli takowe są w Twojej konstrukcji dachu). To jętki powinny być umiejscowione na takiej wysokości , by w części poziomej sufitu można było do nich mocować elementy metalowe i płyty GK. Jeśli są umiejscowione zbyt wysoko, to niestety trzeba nadbijać niżej drugie jętki. Chyba, że brak będzie sufitów poziomych a wnętrza pomieszczeń kończą się dopiero pod kalenicą??? :) Oj, ale sie napisałem... :) Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/19216-poddasze-i-%C5%9Bciany-dzia%C5%82owe/#findComment-409116