Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozpadł, rozleciał, rozsypał się Komin z klinkieru

Recommended Posts

hej!

Sory za brak zdjęcia ale nie mam chwili żeby wleźć na ten dach..."fachman"-wykonawca był i stwierdził tak jak Wy - że to przez brak obróbki z blachy, szkoda że 3 lata temu nie był taki mądry. W każdym razie za ok. tydzień będzie poprawiał robotę :) aa i na kominie wentylacyjnym też zrobi obróbkę

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...

Witajcie ponownie, muszę odświeżyć temat gdyż niestety znów mam problem z tym nieszczęsnym kominem!

1.5 roku temu wybudowali go fachmani na nowo, zrobili obróbkę z blachy ( Ci sami co go stawiali po raz pierwszy) i ostatnio po deszczach pojawiło mi się coś takiego ja na zdjęciach.IMAG1147.jpgIMAG1173.jpgIMAG1174.jpg

Pierwsza myśl to że na pewno spaprali tę obróbkę, więc telefon po dekarza żeby po nich poprawił i zrobił jak należy. Obróbka faktycznie zrobiona była z paska blachy zagiętego naokoło komina, także słabo. Jednak gdy doszło do zdejmowania starej obróbki okazało się że cegły na czapce ZNÓW SIĘ RUSZAJĄ!! można je rękami zdjąć!

Co robić? jak zabezpieczyć komin przed zimą?? Czy trzeba go rozebrać całego i stawiać na nowo?? Komin z klinkieru pełnego. Czemu znów się rozsypuje?? No i najważniejsze co zrobić żeby stał dłużej niż 2 lata? nie może być tak że co 2 lata będę go budował na nowo! jednym słowem POMOCY!

IMAG1173.jpg

IMAG1174.jpg

Zrób porządną pełną dokumentacje fotograficzną, a nie licz na to, że ktoś Ci z fusów powróży. Pokaż jak to wyglądało po poprawkach. Była czapka betonowa, czy znów liczyliście na szczęście?! Przyczyn mogą być dziesiątki, i możemy Ci je zaraz wymienić, a Ty sobie wybierzesz. Na pierwszych zdjęciach widzę jakieś drewno przy kominie . To też pstryknij, ale nie tylko z bliska. Jakąś perspektywę też załącz.

Takie poszerzenie przewodu komina na górze powoduje zmniejszenie prędkości wylotu spalin, a lepiej żeby leciały wyżej.

W obróbce blacharskiej czapki barak wywinięcia blachy w części wewnętrznej i to powoduje spływanie wody z opadów do środka przewodu kominowego.

Wydaje się że fugi powinny być wykończone na półokrągło, wklęsło.

Pozdrawiam

Cezary