Hefciu 12.01.2016 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Niepełne fugi, brak czapki, i Ty się dziwisz że cieknie? Obróbka ta na dole tez jakaś licha bez podcinki. A te smarki w środku to zaprawa? Po co tam ta półeczka, chyba aby więcej ciekło. Nie dziw się, że się dziwię, w końcu człowiek wychodzi z założenia że ktoś nazywający się fachowcem wykona robotę jak należy, a ja się na tym nie znam. Dlatego szukam pomocy i podpowiedzi jak ma być prawidłowo. Niepełne fugi - możliwe że przez tą marną obróbkę woda leciała po kominie i wypłukała? Brak czapki - ma być betonowa? . Rozumiem, że komin w środku ma mieć jeden przekrój, ok, obróbka z wywinięciem ( to już wiem, dekarz mnie uświadomił) A co do tych "smarków" to nie wiem co to. jest tak naprawdę na jednej stronie komina i jest miękkie. Powiedzcie mi proszę jeszcze jedno. Było dwóch szpeców na razie i tak jeden chce komin poszerzać i kłaść Kwasówkę z ociepliną na część nad dachem - jemu zbytnio nie wierzę bo uważa że kominy powinno się z dziurawki stawiać. Drugi natomiast mówi żebym zdjął teraz to co się rusza, założyć porządną obróbkę i strażaka żeby się już do komina nie lało, a na wiosnę sugeruje że warto by było wstawić ceramikę. A komin wewnątrz ma przekrój 14x27. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.01.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Nie dziw się, że się dziwię, w końcu człowiek wychodzi z założenia że ktoś nazywający się fachowcem wykona robotę jak należy, a ja się na tym nie znam. Dlatego szukam pomocy i podpowiedzi jak ma być prawidłowo. Niepełne fugi - możliwe że przez tą marną obróbkę woda leciała po kominie i wypłukała? Brak czapki - ma być betonowa? . Rozumiem, że komin w środku ma mieć jeden przekrój, ok, obróbka z wywinięciem ( to już wiem, dekarz mnie uświadomił) A co do tych "smarków" to nie wiem co to. jest tak naprawdę na jednej stronie komina i jest miękkie. Powiedzcie mi proszę jeszcze jedno. Było dwóch szpeców na razie i tak jeden chce komin poszerzać i kłaść Kwasówkę z ociepliną na część nad dachem - jemu zbytnio nie wierzę bo uważa że kominy powinno się z dziurawki stawiać. Drugi natomiast mówi żebym zdjął teraz to co się rusza, założyć porządną obróbkę i strażaka żeby się już do komina nie lało, a na wiosnę sugeruje że warto by było wstawić ceramikę. A komin wewnątrz ma przekrój 14x27. Co sądzicie? Fugi nie wypłukała woda tylko jej porostu nie było, może to i ładniej wygląda takie cofnięcie ale jak masz okazję się przekonać jest cholernie niepraktyczne. Nie koniecznie sposób murowanie ogrodzenia sprawdzi się na kominie. Co do czapki "beton" to solidne rozwiązanie, spotkałem się z czapami z granitu takiego cuda jak u Ciebie -same cegła nie znam. Napisałem beton w cudzysłowie to to częściej jest zaprawa cementowa, zacierana dodatkowo cementem. Czapa powinna wystawać poza obrys komina 5-6 cm i mieć kapinos po obwodzie. Otwór na spaliny -taki sam jak w kominie. Tak zrobiony komin murowany z cegły pełnej u rodziców funkcjonuje od ~25 lat. Przekrój jak u Ciebie 14x27 - żadnych ceramik czy kwasówek, kocioł węglowy. Z tego co pamiętam jak zmieniali ze 3 lata temu pokrycie komin dostał na starą czapkę obróbkę z blachy ale to bardziej chodziło o estetykę. Czemu ten komin jest taki wyskoki? Wygląda że jest blisko kalenicy, chyba ze czegoś na fotkach nie widać, wyższa część budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 12.01.2016 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Wrzucę dziś zdjęcie gdzie druga część budynku Pytam o tę kwasówkę/ceramikę bo Ci fachamani sugerują że przy ekogroszku lepiej mieć coś takiego, a ja nie chcę za 2-3 czy 5 lat stawiać komina na nowo, ma być teraz rozłożony(sam to zrobię) i postawiony na nowo jak należy. Czapka betonowa mi nie przeszkadza, tym bardziej że będzie na to obróbka z blachy. I też właśnie myślę czy nie zrobić go niższego, na wieczór wrzucę zdjęcie i jakiś rysunek poglądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 12.01.2016 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 18.01.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 te smarki to chyba kominiarz czyści ci? chyba że sam chodzisz na komin i czyścisz. Nie wiem czy wiesz ale jak palisz węglem to komin wymaga czyszczenia jednak. Natomiast co do pieca na ekogroszek to w kominie są niskie temperatury znaczy niższe niż przy poprzednim piecu w związku z tym w kominie może być mokro dlatego proponują ci kamionke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 25.01.2016 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Hej, chwilę mnie nie było, ale wróciłem komin jeszcze stoi. Ostatecznie chciałbym wiedzieć czy : 1. Przy takim domu jak na zdjęciach komin może być niższy? 2. Nastawiam się na montaż ceramiki w kominie i czy przy wymiarach 14x27 można coś takiego założyć? 3. Producent pieca wymaga aby komin miał średnicę 200, jednak wyjście z pieca ma 180, rozumiem że mogę zrobić średnicę 180? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 25.01.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Hej, chwilę mnie nie było, ale wróciłem komin jeszcze stoi. Ostatecznie chciałbym wiedzieć czy : 3. Producent pieca wymaga aby komin miał średnicę 200, jednak wyjście z pieca ma 180, rozumiem że mogę zrobić średnicę 180? Weź pod uwagę że spaliny rozprężając się ze średnicy 180mm na 200mm obniżają swoją temperaturę, co jest istotne dla wytrzymałości termicznej komina. Zaufałbym w tym zakresie zaleceniom producenta pieca. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 25.01.2016 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 no to mam problem, jak zrobić aby w komin 14x27 wsadzić ceramikę z ociepleniem?? do tego właśnie byłem w kotłowni i z wyczystki leje się woda, zdjąć czapkę, zrobić porządną obróbkę + strażak?(tak mi proponował jeden z fachowców) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 27.01.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 ceramika chyba się nie zmieści 180 by pewnie wystarczyło ale 200 raczej tak podają na wyrost ja pogadasz firmami kotlarskimi było o tym mówione na forum. Poza tym jak zamierzasz wsadzić ten wkład ceramiczny bo chyba nie od góry? czyli trzeba pruć komin od góry do dołu, kwasówka też cię nie ratuje bo trzyma cię14cm chyba pozostaje pruć cały komin i wymurować nowy taki żeby się wkład zmieścił albo pozostać przy obecnym tylko górę zrobić jak należy. Ale przy piecu na ekogroszek niskich temperaturach spalin nawet może bardzo niskich wysokim jednak chyba kominie, sporo wystającym nad dach ja osobiście bałbym się że w kominie tylko murowanym będzie się robiło mokro i to nie przez otwartą jego górę tylko właśnie przez niskie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 31.01.2016 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 No wychodzi na to że komin musi zakończyć swój żywot w obecnym stanie, nie da się go przecież poszerzyć bez rozbierania do zera. Pytanie co dalej? Czy trzymać się tej ceramiki i czy mogę obudować ją zwykłą cegłą a nad dachem zostawić klinkier? Czy może zbudować go z cegły, ocieplić i obmurować cegłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 02.02.2016 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Hej, Dziś mimo wiatru i trochę deszczu udało zdjąć się tą odparzoną czapkę, do tego poszły 2 warstwy cegieł w dół i na to co już się stabilnie trzyma przyszedł strażak. Był również człowiek, który miałby się zająć kominem i stwierdził co następuje : żeby teraz poczekać czy wyjdą jakieś zacieki / wykwity, czy woda będzie się lać, to raz. Dwa żeby uzupełnić fugę i że on to na ten moment odradza rozbieranie komina, żeby poczekać i zobaczyć co się będzie działo. Nawet zasugerował że komin może postać długie lata.. dorzucam zdjęcia usuniętej obróbki, tak jakby chciał ktoś wiedzieć jak tego nie robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts