Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tej ekipie murarzy podziękować ? - PROSZĘ o UŚWIADOMIENIE !

Recommended Posts

Niby wykonuje się budynek zgodnie z projektem, w którym nie ma opisanych tolerancji, a w projekcie wszystkie warstwy ściany to linie pionowe, wszystkie warstwy podłogi to linie poziome, są do tego wykonania odpowiednie narzędzia proste, nie jakieś specjalistyczne, a jak widać odchyłka jednak to rzecz normalna ;) i - tyle że nie dla inwestora, jego kieszeni i tego kto będzie tam mieszkał

jak najbardziej ma dla inwestora i stawianie scianbez pionu to niechlujstwo i partactwo i niemozna tegotolerowac. Nie zmienia to faktu ze na konstrukcje nie ma to zadnego wpywu a ma tylko i wylacznie na kieszen inwestora poprzez koniecznosc kladzenia grubej warstwy tynku.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przy budowie domu jednorodzinnego pochylenie scian o 3 lub 4 cma na 4m nie ma zadnego znaczenia, wszystkojest wiazane wiencem i stropem. Zerowy wplyw na konstrukcje ale drogi na wykonczenie, chocby wlasnie ten rzeczony tynk....

Odchylka nie doprowadzi do katstrofy. Ale odchyłka pionu na ścinie spowoduje że ktoś kto szaluje strop zaszaluje go do ściany, nad stropem ściana zostanie domurowana ściana kolankowa szczytowa i dochodzimy do dachu. Wychylenie jednego narożnika skutkuje tym że dach nie ma kątów prostych o ile plyty g-k łatwo dopasować to z pokryciem juz gorzej. Niedbalstwo na ścianach wychodzi później do końca budowy.

bez urazy, ale zmien ekipe na porzadna. Jesli material jest kiepski, to dobra ekipa sama powie, ze tym sie nie da dobrze zrobic...

znajdz ekipe moze nieco drozsza, ale przynajmniej znajaca sie na rzeczy. Obecnych bedziesz musial ciagle kontrolowac (swoja droga to powinien robic kierbud, ale moze to tylko pan pieczatka... :/) a na koniec moga Tobie i tak podlozyc jakas mine (w stylu wspomnianego jajka).

nie warto akceptowac baboli :/ u mnie niby mialem tylko 1 naroznik skrzywiony, (odpuscilem rozbiorke bo niby na tynku sie wyrowna eh..) tynkarze mieli co kombinowac, na zewnatrz byla zabawa w szlifowanie styro, bo schodki wychodzily, dobrze chociaz ze kuchnia miala maly zapas w wymiarze.. bo tak byloby jeszcze poprawianie mebli :/

przy silce b. wazne jest wypoziomowanie 1szej warstwy, musi byc idealna. potem jesli material jest znosny, to naprawde ciezko cos spier... ale jak widac z praktyki, da sie :)

Witam

fotek nie porobiłem, ale zrobię w przyszłym tygodniu. Zmienić ekipę nie jest tak łatwo jak by się mogło wydawać ! mam na 1 września umówionego Pana od więźby. Nie znajdę nagle murarzy którzy wejdą z dnia na dzień !. Co do nierówności ścian zostały skute i poprawione. Szczeliny są pianką załatane : / ale zaklastrowane klejem. Co do tego że będę musiał płacić za ich babole to na to nie pozwolę i wszystko odliczę [ o ile będzie taka potrzeba ] Przed ostateczną zapłatą ma mi przyjść wykonawca tynków i sprawdzić co jest ok a co nie ! Dziękuję wam za dobre rady !

• 2 weeks później...

To, że w projekcie nie wpisanych tolerancji to nie szkodzi. Z pewnością jest napisane, że budynek należy wznieść zgodnie z normami budowlanymi a te mówią jasno:

Dopuszczalne odchyłki wymiarów dla murów z cegły silikatowej i klinkierowej:

• zwichrzenie i skrzywienie powierzchni murów:

- na długości 1 m 3 mm

- na całej powierzchni ściany pomieszczenia 10 mm

• odchylenia od pionu powierzchni i krawędzi:

- na wysokości 1 m 3 mm

- na wysokości kondygnacji 6 mm

- na całej wysokości ściany 20 mm

• odchylenia od kierunku poziomego górnej powierzchni każdej warstwy muru:

- na odległości 1 m 1 mm

- na całej długości budynku 15 mm

• odchylenia od kierunku poziomego górnej powierzchni ostatniej warstwy muru pod

stropem:

- na długości 1 m 1 mm

- na całej długości budynku 10 mm

• odchylenia przecinających się powierzchni muru od kąta prostego:

- na długości 1 m 3°

• odchylenie wymiarów otworów w świetle ściany dla otworów o wymiarach:

- do 100 cm szerokość + 6 - 3 mm

wysokość +15 -10 mm

- powyżej 100 cm szerokość +10 - 5 mm

wysokość +15 -10 mm.

przeczytaj wątek dokładnie, a nie po łebkach to się dowiesz - pierwszy post i już pretensje? :)

mało Ci merytoryki post wyżej kolegi @unnamed?

Wiesz, co, gdy to pisałem to nie odebrałem tego tak ostro, jak teraz, gdy przeczytałem swój wpis. Ale naprawdę nie chciałem nikogo atakować. Pytanie o merytorykę było zupełnie ambiwalentne.

A co do wpisu @unnamed. Jest świetny, ale nie dowiaduję się z niego niczego jeśli chodzi o możliwość poprawek po spartolonej pracy przez nieodpowiedzialną ekipę. W tej kwestii chciałbym przeczytać kogoś znającego się na rzeczy.