Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A wszystko zaczęło się od kuchni :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze nie ustaliłam, przygotowuję grunt http://emotikona.pl/emotikony/pic/0flirt.gif, mam jeszcze dużo czasu :)

drzwi do kuchni nie ma, będą tylko do spiżarki ale planuję przesuwane, do łazienki będą takie jak do pozostałych pomieszczeń czyli jeszcze nie wiadomo :p

http://www.pinterest.com/jazzy100679/kitchen/

To moje kuchnie na Pinterescie :-) Nadal podobają mi się dwukolorowe kuchnie, a matowa biel z drewnem chyba nigdy mi się nie znudzi ;-)

Nie robilabym całej kuchni w drewnie, to juz było-minęło :-)

Jeżeli boisz się, że zgubisz spójność wnętrz w całym domu, to postaw na uniwersalność. Baza, czyli elementy, które robisz raz na 20lat, czyli podłogi, kafle w łazienkach, kuchnia, niech będą uniwersalne, żadne tam różowe, czy inne szalone rozwiązania. Taka stonowana baza pozwala poszalec trochę w temacie dodatków, a nawet koloru np. jednej ściany, czy tapety.

Nowoczesne i minimalistyczne wnętrza to głownie biel :-D

Acha: dlaczego nie chcesz wyspy? Taki "stół sniadaniowy" to chyba nie jest dobry pomysł. Przecież nie musisz umieszczać w wyspie ani zlewu, ani kuchenki. Przy wyspie można siedzieć i spożywać równie wygodnie jak przy zwykłym stole :-) Masz dużą kuchnię, chcesz aby była nowoczesna, wiec nie wstawiaj tam stołu :-D

Ale to tylko moje zdanie. To Twoja kuchnia. Ty tu urządzisz :-P

Acha: dlaczego nie chcesz wyspy? Taki "stół sniadaniowy" to chyba nie jest dobry pomysł. Przecież nie musisz umieszczać w wyspie ani zlewu, ani kuchenki. Przy wyspie można siedzieć i spożywać równie wygodnie jak przy zwykłym stole :-) Masz dużą kuchnię, chcesz aby była nowoczesna, wiec nie wstawiaj tam stołu :-D

Ale to tylko moje zdanie. To Twoja kuchnia. Ty tu urządzisz :-P

To nie będzie stół śniadaniowy, chcemy tam spożywać wszystkie posiłki jadalnia ma być dla gości, teraz mam jeden stół, który teoretycznie stoi w salonie ale do kuchni ma 1 m :) i bardzo mnie denerwuje, że ciągle są tam jakieś poposiłkowe paprochy

http://www.pinterest.com/jazzy100679/kitchen/

To moje kuchnie na Pinterescie :-) Nadal podobają mi się dwukolorowe kuchnie, a matowa biel z drewnem chyba nigdy mi się nie znudzi ;-)

Nie robilabym całej kuchni w drewnie, to juz było-minęło :-)

Jeżeli boisz się, że zgubisz spójność wnętrz w całym domu, to postaw na uniwersalność. Baza, czyli elementy, które robisz raz na 20lat, czyli podłogi, kafle w łazienkach, kuchnia, niech będą uniwersalne, żadne tam różowe, czy inne szalone rozwiązania. Taka stonowana baza pozwala poszalec trochę w temacie dodatków, a nawet koloru np. jednej ściany, czy tapety.

Nowoczesne i minimalistyczne wnętrza to głownie biel :-D

zastanawiam się też nad taką dwukolorową opcją ale akurat argument było minęło do mnie nie trafia :) zawsze stawiałam na indywidualność, lubię inaczej niż wszyscy :p za Twoje kuchnie zaraz się zabiorę, mam od dziś dużo czasu ( długie l4, po zabiegu ) więc będę analizować :D

dzięki za rady odnośnie spójności, dobra taktyka, skorzystam http://emotikona.pl/emotikony/pic/16icon_kiss.gif

mam kolejną zagwostkę, mam nadzieję, że pomożecie podjąć mi decyzję

Działkę mamy długą ale wąską, ok 21m szerokości, po obu stronach mamy sąsiadów, 1,5 od granicy. Stąd decyzja aby dom wybudować w głąb działki. Niestety okazało się że za mało :( W salonie mamy 3 okna, tradycyjne z widokiem na drogę, fix i tarasowe

Dziś byłam na budowie i jak zobaczyłam widok z fixa w salonie to prawie się popłakałam, centralnie na domek narzędziowy ( albo coś w tym stylu ) sąsiada, odległość jakieś 4 m.. ? Masakra!!!!!! :bash: I teraz co robić? Mąż chce zmniejszyć to okno do wielkości tego "nornalnego" ( nigdy nie był za fixem z powodu problemu z myciem), ja najchętniej bym go zamurowała! A wygląda to tak:

okno z widokiem na drogę

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/budowa/DSC_025.jpg

pozostałe okna w salonie, te problematyczne jest po lewej

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/budowa/DSC_54.jpg

widok z drogi

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/budowa/DSC_07.jpg

Coś mi poradzicie?

Juskra - a możesz zrobić zdjęcie przez fix na ten domek narzędziowy? Masz działkę z nachyleniem, prawda? Może domek jest niżej?

Zawsze na fixie możesz dać zasłony (nie wiem, czy planujesz), firanę bardziej mleczną (domek się rozmyje, a doświetlenie zostanie) - na tle fixa postawić fotel...Opcji jest dużo. Na jaką stronę wychodzi ten fix?

Juskra - a możesz zrobić zdjęcie przez fix na ten domek narzędziowy? Masz działkę z nachyleniem, prawda? Może domek jest niżej?

Zawsze na fixie możesz dać zasłony (nie wiem, czy planujesz), firanę bardziej mleczną (domek się rozmyje, a doświetlenie zostanie) - na tle fixa postawić fotel...Opcji jest dużo. Na jaką stronę wychodzi ten fix?

Na stronę południowo zachodnią, i owszem nasz domek góruje troszkę nad tym od sąsiadów ale odległość jest tak mała, że nie ma to znaczenia. W oknach planuje firanki, chciałbym także zasłonki ale to jest tak odległy jeszcze temat że się nie zastanawiałam nad szczegółami. Zdjęć widoku z tego okna nie robiłam, nie mogłam... :( Zrobię następnym razem

[

Witam się u Ciebie.

Patrzyłam na mapę zagospodarowania Twojej działki z poprzednich postów-wynika z niej że odległość do granicy działki to 4m (tak przepisowo)

Jesteś pewna że tam jest tylko 1,5m?Jaka jest wysokość tego domku (powinna być do 5,5 m wys.jeśli to bud. gospod?

Na jakiej wysokości jest to okno w stosunku do tego budynku?

[

Witam się u Ciebie.

Patrzyłam na mapę zagospodarowania Twojej działki z poprzednich postów-wynika z niej że odległość do granicy działki to 4m (tak przepisowo)

Jesteś pewna że tam jest tylko 1,5m?Jaka jest wysokość tego domku (powinna być do 5,5 m wys.jeśli to bud. gospod?

Na jakiej wysokości jest to okno w stosunku do tego budynku?

Miło ze zajrzałaś, witaj :)

ich domek ma ok 1m do granicy, my 4 m czyli razem jakieś 5 m i widok na ścianę ich domku i poukładane wzdłuż ściany drewno. Nasze okno jest jakieś 2 metry od poziomu terenu, mąż twierdzi że ich domek na jakieś 3,5 m jest wysoki

Jus - jak to pd-zach to chyba bym zostawiła i dała mniej przejrzyste firany, takie cienkie zasłonowe - pięknie się na nich załamuje światło, a prawie nie przepuszczają widoku. Z tego samego materiału możesz zrobić zasłony do okna tarasowego + transparentna firana.

Szkoda byłoby mi tego okna:( 4m do domku narzędziowego i domek niżej - to nie brzmi najgorzej;)

Co do drewna zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi nie można składować drewna(mat.łatwopalnych) w odległości mniejszej niż 4m od granicy działki sasiedniej.

Może skróć to okno,bo szkoda z niego rezygnować ze względu na ładne doświetlenie od strony pd.zach.

Na parapecie postawisz kwiaty w donicach,na płocie bluszcz .

Jus - jak to pd-zach to chyba bym zostawiła i dała mniej przejrzyste firany, takie cienkie zasłonowe - pięknie się na nich załamuje światło, a prawie nie przepuszczają widoku. Z tego samego materiału możesz zrobić zasłony do okna tarasowego + transparentna firana.

Szkoda byłoby mi tego okna:( 4m do domku narzędziowego i domek niżej - to nie brzmi najgorzej;)

Też okropnie mi szkoda tego okna! dlatego takie rozżalenie mnie wzieło :( bo fajnie mieć w domu takie duże okna i jasny salon. Jak to zobaczyłam to tak mnie zagieło że o żadnych firankach ani zasłonkach nie pomyślałam

Co do drewna zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi nie można składować drewna(mat.łatwopalnych) w odległości mniejszej niż 4m od granicy działki sasiedniej.

Może skróć to okno,bo szkoda z niego rezygnować ze względu na ładne doświetlenie od strony pd.zach.

Na parapecie postawisz kwiaty w donicach,na płocie bluszcz .

Właśnie mój mąż jest za to opcją a mi tak szkoda jest takiego dużego okna, może jednak te firanki o których mówi Ana załagodzą sprawę. Choć mój mąż podziela Twoje zdanie

Jus - moi znajomi mają w oknach białą zasłonę (firanę) z bardzo cienkiego płótna - tak wygląda. Jak przystawisz nos do szyby (do zasłony) to widzisz zarysy tego co jest na zewnątrz - nawet w kolorze, ale rozmytym. Za to światło i słońce załamuje się pięknie i doświetla pomieszczenie. Nie ma porównania z krótkim oknem lub jego brakiem!

Jak nie fotel to możesz postawić tam wysokie rośliny w donicach (wtedy nawet z przejrzystą firanką) - nie wiem, czy już urządzałaś salon (w głowie)

Jest tyle możliwości odcięcia się od widoku:)

Macie dużą ale trudną działkę czy wasz architekt był na działce?

Wystarczyło zwrócić wam na to uwagę, usadowić dom np jeszcze głębiej działki jeżeli by wam to odpowiadało,pomyśleć nad oknami, i oczywiście zaakcentować różne akcenty widokowe (inne zresztą też) działki.