Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A wszystko zaczęło się od kuchni :)

Recommended Posts

:yes:

kiedys podawalam u kogos na watku link do bloga, gdzie dziewczyna testowala piekarnik tradycyjny i z f. pieczenia + pary

prosze tu

sama wertowalam po necie i czytalam rozne opinie, i ta powyzej najbardziej zapadla mi w pamiec :)

jednak chyba zrezygnuje z tego i parowar kupie jakis tanszy za nizsza cene i bede go chowac w spizarce ;)

chociaz teraz po chwili namyslu, dalej sie zastanawiam, czy moze lepiej nie rezygnowac z niego :rolleyes:

bo kusiiii:bash:

Melisko, a preferujesz zdrową kuchnię ? bo ja miałam ambitne plany i kupiłam parowar, niestety mimo że próbowałam różnych potraw i przypraw i ziół to nic nam z niego nie smakowało... :(

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no włąśnie nie wiem jeszcze czy są takie z parą, ale coś mi mrygneło, że są takie nawet 3 w jednym - mikrofala - piekarnik. - para. Nie chce gotowania na parze - miałam kilka parowarów, żaden się nie sprawdzał. Mam teraz wkłady z ikei, które się ustawia jeden na drugim. Są rewaluacyjne. Wytwarza sie ogrom pary i nie ciągnie prądu :p Może ktoś ma taki piekarnik z parą???

piekarniki dzielone na pół - rewelacyjne są - przydatne jak piekę na imprezy czy święta - zazwyczaj wtedy z kuchni przez 36 godzin nie wychodzę - bo ogranicza mnie piekarnik. a tak w taryfie nocnej bym trzasnęła na raz 2 ciasta. albo szybko nagrzała piekarnik kiedy piekę na co dzień mała porcje ciasteczek. Muszę sie im przyjrzeć, zobaczyć jakie maja funkcje oprócz tego.

u mnie wybór sprzętu trwa kilka miesięcy, robię dogłębną analizę, drukuje instrukcje obsługi, szał kompletny, dlatego przeraża mnie zakup nowego agd. Po tym procesie pewnie będę chodząca encyklopedią :p

:yes:

kiedys podawalam u kogos na watku link do bloga, gdzie dziewczyna testowala piekarnik tradycyjny i z f. pieczenia + pary

prosze tu

sama wertowalam po necie i czytalam rozne opinie, i ta powyzej najbardziej zapadla mi w pamiec :)

jednak chyba zrezygnuje z tego i parowar kupie jakis tanszy za nizsza cene i bede go chowac w spizarce ;)

dzięki zaraz zerknę.

Parowary miałam dwa

tefala vitamim+ po roku mycia w zmywarce zamienił się w gwiezdny pył. ale dobrze gotował

philipsa takiego fajnego czarnego - miał strasznie słabą moc - wszystko trzeba było dziubać na maleńkie kawałeczki i gotowało się godzinamiiiii.

ale nie gotowały tak dobrze jak w garnku z wkłądem. zawsze trzeba było kroić wszystko na cieniutkie plasterki. przez co pojemność też się zmniejszała - bo jedna marchewka pokrojona na plasterki zajmowała 2 kosze :-x

Emila jak kupisz i sprawdzisz to się pochwal :)

ja za ten czas znalazłam drzwi do mojej industrialnej po taniości piwnicy :D

http://www.kreocen.pl/img/p/1342938/1/Drzwi-techniczne-ZK-HORMANN.jpg

koszt ok 300-500 zł a myślę ze się wpasują :D co myślicie?

Edytowane przez Juskra

Ciesze sie ze moglam jakos pomoc..

sa inne firmy z tymi funkcjami i pewnie tansze niz siemens..cena stety powala troche na kolana i przez 2 lata jak je obserwuje to poszla troche w gore..

Juskra, ja i zdrowe jedzenie :D moze dzieki temu sprzetowi sie uda? czesto paruje warzywa na garze ;)

na szczescie jest ta f.pary z pieczeniem razem wiec ryzyka w podjeciu zlej decyzji az takiego nie mam, a tym bardziej, ze u mnie to miejsce w szafce jest przygotowane na kompaktowy piekarnik..wstrzymujemy sie z zakupem do dnia zamieszkania :)

Co do piwnicy.. kiedys kojarzyly mi sie takie z ciemnoscia, wilgocia itp...od czasu jak zamieszkalam w NO, zauwazylam ta lepsza ich strone...

tutaj wszedzie piwnice sa przerobione na mieszkania :yes:

obecnie wynajmujemy taka, fakt wieksza czesc mieszkania-szczegolnie ta dzienna, jest od strony ulicy i nasza podloga jest na rowni z chodnikiem, jedynie wejscie do domu mamy schodkami w dol, i tam jest wtedy korytarz, lazienka i sypialnia (jasna bo ma duze okno) nie ma wilgoci, grzyba itp, jest bardzo przytulnie... rodzina nasza bedac w odwiedzinach u nas byla w szoku ze tak fajnie mamy :)

gdybym miala piwnice to na pewno zrobilabym taka ciepla, nie zimna :D

do jedzenia z pary trzeba się przyzwyczaić. Przez lata jedzenia z toną soli i wzmacniaczami smaku, człowiek traci zupełnie poczucie smaku. Jedzenie z pary jest bardzo delikatne. Ja tylko tak wszystko gotuje - co się da .Mąż się dość szybko przyzwyczaił, Julka innego smaku nie zna. Do tego wyeliminowałam zupełnie produkty rafinowane - białą mąkę, biały cukier, utwardzone tłuszcze, calą chemię- wszystko ma zupełnie inny smak - odzyskało smak

(do diety wege nie będę na razie was przekonywać :p)

Piekarników parowych poszukam u innych producentów zobacze co tam mają. Ceny na razie chyba nie będę sprawdzać :p

Puk, puk :) Oczy przecieram ze zdziwienia, bo... nie było mnie chyba przez 60 stron :(. To znaczy, że dużo się działo. Postaram się choć obrazki pooglądać :D

Tymczasem czytam u Ciebie o piekarniku parowym. Kiedyś już pisałam, że mam u siebie, bo zachwyciłam się opisem chanel8 (zajrzałaś wtedy w ogóle do niej? ;)). Mam dwa piekarniki - jeden parowy, a drugi z mikrofalówką. Nie wypróbowałam jeszcze żadnego więc nie napiszę z pierwszej ręki, ale wydaje mi się, że za bardzo kojarzysz parę z rozgotowanym jedzeniem bez smaku :D. Porównywanie piekarnika parowego do parowarów nie jest właściwe. W piekarniku parowym upieczesz mięso i ciasto, a w parowarze chyba jednak nie :no: Przeczytaj choćby opis, którzy wrzuciła Mel - pięknie oddaje, że piekarnik parowy daje taki sam (jeśli nie lepszy) efekt niż zwykły piekarnik przy pieczeniu cista drożdżowego. W opisach często czytam, że mięsa pieczone w piekarniku parowym są bardziej soczyste i kruche niż pieczone w zwykłych. Będę miała możliwość porównania, więc napiszę jak to jet w moich piekarnikach, ale to dopiero za jakiś czas.

Idę poczytać jakie u Ciebie postępy :)

odpaliłam mój piekarnik i już wiem. Nie działa grzanie przy termoobiegu - nic się nie nagrzewa - używałam go najczęściej :( bo mój piekarnik bardzo nierówno grzeje

grzanie dolne-górne działa - tzn nagrzał się piekarnik, nie wiem czy za pomocą obydwu grzałek.

chyba piekarnik pójdzie do naprawy, może sie uda go jakoś ożywić.

a ja w tym czasie będę szukać nowego - sprawdziłam ceny - ten simens - 3 tys, ale to kompakt - w sumie wlazłaby mi pod niego szuflada do podgrzewania :D electrolux - ok 6 tys - pełnowymiarowy. Tyle na szybko wyszukałam.

w moim parowarze elektrycznym podobno jakieś ciasto daje się upiec - nie próbowałam nigdy :p

Pamiętam Ewuś jak pisałaś o piekarniku parowym u mnie :) zaczekam aż obie z Emilą zaczniecie z takiego korzystać, na szczęście mam trochę czasu na podjęcie decyzji.

U mnie trochę się działo :), ale na razie czekam na okna, mają być w czwartek lub w piątek i na projekt elektryczny tej części na którą mam umowę z panią projektantką. Bo po oknach zaraz wchodzi elektryk :) piwnica i pozostała część domu została porysowana kredą dla pana elektryka, zresztą sąsiada. Zapowiada się ze będę miała fajnych sąsiadów ( z obu stron), my na święta Bożego Narodzenia przygotowaliśmy im kosze prezentowe a na Wielkanoc dostaliśmy od nich trunki domowej roboty, było to miłe :) Czytaj Ewuś i radź :D

Emila widziałam w LM też takie drzwi, cieszę się ze przynajmniej ten wydatek mnie nie zabije bo do piwnicy potrzebuję 6 par drzwi :( i jedne o rozmiarze 140 cm

Melisko nasza piwnica ma być klimatyczna a nie mroczna :p planuję że będzie jasno szara a te "kopalniane" lampki może nawet czerwone będę, kto to wie... :p

część jest całkowicie pod ziemią ale najbardziej eksploatowane pomieszczenia mają okna na poziomie podłoża, związane jest to z spadkiem na działce

Martuś, tu spokój, to u Ciebie się dzieje :D i bardzo mnie to cieszy!

Jusia :hug:

Ale dużo mi się przypomina z moich początków. Wsiąkłaś tu na amen i czuć jak pięknie rozwijasz swoje preferencje. Tomkowa dzielnie walczy by Cię przekonać do zmian :D. Dziewczyny świetnie radzą. Twoja projektantka dzielnie nanosi kolejne wersje :D. Ruch jak w ulu - czuć wiosnę :D.

Zmiana układu w kuchni rewelacja! Bardzo podoba mi się ciemna ściana i szafki :D Bardzo podobają mi się patchworki, ale masz jeszcze troszkę czasu by je spokojnie przemyśleć. Pas pionowy na ścianie jakoś mi nie pasuje, ale to rzecz gustu. Jeśli jednak jesteś na niego zdecydowana to pamiętaj o tym na etapie tynkowania, bo pewnie będziesz chciała mieć je zlicytowane ze ścianą ;). Po tynkowaniu zostanie już tylko dolepianie obok płytek płyt k-g. Mam też przy okazji pytanie odnośnie wysokiej zabudowy - nie będzie dzielona? Lodówka ma tylko jeden front. Będzie tak na etapie realizacji?

Łazienka w piwnicy - super pomysł ze ścianką :yes: A wiesz, że ja miałam pierwotnie taki plan na górną łazienkę? Żeby doświetlić prysznic koniec ścianki planowałam ze szkła, ale chodziło mi o naturalne światło z okna.

Ściankę mam jak wiesz w dolnej łazience. Racją jest, że przysłania naturalne światło, ale czuję w Tobie bratnią duszę, bo ja też chciałam uniknąć szyby. To łazienka, która będzie dostępna dla gości, a szyby trudniej utrzymać w czystości. Chciałam mieć wydzielone strefy - szybkiego dostępu (wc) ;) i kąpielową. Choć obie są w jednym pomieszczeniu, to do prysznicowej wchodzi się tylko wtedy gdy ktoś ma zamiar wziąć prysznic. Czas okaże, czy była to dobra decyzja.

Łazienka obok prani. Podoba mi się bardziej ta z wanną wolnostojącą na wprost umywalki. Nie widać na wizkach zupełnie prysznica. Masz jakieś ujęcie?

Wanna wolnostojąca jest ładniejsza od zabudowanej, choć mniej praktyczna. Ja bardzo długo opierałam się wolnostojącym. Zupełnie mnie nie kręciły. Do czasu gdy zobaczyłam swoją wizualizację :D. Myślę, że to sprzątanie wokół wanny wolnostojącej jest z pewnością bardziej kłopotliwe, ale nie demonizowałabym. Wiele osób ma takie wanny, na inspiracjach są często upychane wręcz po kątach. Twoja ma oddech i podoba mi się ten model z obrazka :).

Targ staroci w Bytomiu - przed urodzeniem Jasia, byłam na KAŻDYM. Nie straszny był mi śnieg, mróz, upał, deszcz, wiatr. Lubię tam jeździć. Bardzo fajny klimat. Mnóstwo gratów, ale jeśli wiesz czego szukasz to patrzysz selektywnie. Ostatni raz byliśmy z ośmiodniowym Jasiem w czerwcu ubiegłego roku. Potem ciągle coś nam przeszkadzało. Może w maju pobuszujemy razem? :D

Ja też planowałam taki stoliczek w łazience. Nawet upolowałam coś na Allegro, ale przyszło połamane :(. Udało nam się odzyskać pełną wpłatę, bo sprzedawca poczuwał się do odpowiedzialności za sposób zabezpieczenia. Potem zdecydowałam, że jednak godmorgon z Ikei bo potrzebuję tam szuflad.

Ogromnie podobają mi się te płytki heksagonalne łączone z drewnem na inspiracjach. Gdybym dzisiaj urządzała to pewnie kombinowałabym podobnie. Widziałaś, że są też takie wariacje z jodełką? (wiem, wiem, że nie lubisz :))

35706057a4a12574f9ac2ff1ab0acec1.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-rLVpsUtePek/UkCv18mEhRI/AAAAAAAAEBs/ss14n6hcR0k/s640/7b52acbaa9dc69f637a813f9f63a0505.jpg

Źródło

Takie łączenia drewna z heksagonami bez problemu zrobi Ci firma układająca podłogi. Tyle, że precyzyjne cięcie kosztuje więcej. Nie pamiętam teraz ile za metr, ale mogę poszukać jeśli będziesz zainteresowana. U mnie cięcie precyzyjne było na łączeniu gresu między jadalnią a resztą salonu. Póki co gres sprawdza się idealnie przy wchodzeniu z tarasu do salonu. Nosi się strasznie, bo na tarasie jeszcze nic nie mamy. Nawet przez uchylone okno wpada bardzo dużo drobnicy.

A na czym stanęło ze słupem na tarasie? Udało się go zniwelować?

Czytałaś u mnie o sąsiadach :(. Cieszę się, że Twoi zapowiadają się super :)

Drzwi też mam te z hormanna w garażu i kotłowni. Są solidne, ciężkie, ale lekko chodzą. Jesteśmy z nich zadowoleni

Ewa, nie masz pojęcia jak ja się cieszę ze wróciłaś choć na chwilę :hug:

pasek z płytek jest przesądzony ale oczywiście nie pomyślałam aby go zlicować z ścianą, nie mam jeszcze do końca wybranych patchworków bo skłaniam się ku Geotiles Manises 60x60 cm ale zanim ją kupię muszę ją zobaczyć. Jeszcze salonów nie odwiedzałam, ciągle powtarzam sobie że mam czas...

Zabudowa będzie podzielona, zgodnie z drzwiami chłodziarki :) i nie wiem co z tą wanną, podobają mi się wolnostojące ale i zabudowaną można znaleźć ładną :) Piwnica będzie moim dziewiczym projektem, mam nadzieję ze się uda i kiedyś dane będzie mi bez wstydu wrzucić tu fotki :)

Na targ staroci chętnie się z Tobą wybiorę, najbliższy już w maju, gdybyś się zdecydowała czekam na wiadomość :)

Pytanie do Was

czy spotkaliście się płytką Geotiles Manises w sklepie stacjonarnym na Górnym Śląsku?

Julianna jest czujna jak żuraw :) :hug: Rzadko zagląda, ale wyłapuje ważne rzeczy.

Zawsze jej argumenty i oceny są bardzo cenne i pomocne.

Jus, pamiętaj o tym licowaniu płytek z płaszczyzną ściany, bo wyjdzie nie ładnie.

Przy okazji, czy zdecydowałaś pas płytek ciągnąć od okna po podłodze, boku półwyspu i potem na ścianie? Już się zgubiłam ;) , a tylko w takim układzie ten pomysł z pasem na ścianie ma sens. To jest truskaweczka na piramidzie z bitej śmietany :) ale tylko jak poprowadzone właśnie takim ciągiem.

Edytowane przez pestka56