Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A wszystko zaczęło się od kuchni :)

Recommended Posts

Juskra, nie dopuść do "zniszczenia" frontowej ścianki prysznicowej wnękami na przybory toaletowe ;) Nie pamiętam dobrze planu, ale zdaje się, że można te wnęki zrobić w ścianie oddzielającej kabinę od pralni.

edit:

znalazłam plan :) Wnęki proponuję zrobić jak zaznaczyłam na obrazku

juskra.jpg

Edytowane przez Tomkowa

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli ścianka działowa między kabiną a pralnią będzie murowana i będzie miała ok. 12 cm, to ten cały fragment między tymi pomieszczeniami można od razu wymurować tworząc wnęki. Po prostu ten kawałek trzeba by zrobić grubszy. A może po drugiej stronie, od pralni też by Ci się przydały wnęki w tymi miejscu? Można by to załatwić za jednym zamachem ;)

Znowu pod prąd ...ale cóż:)

mi się podoba bardziej wersja z zabudową z forniru:D

co ja poradzę,że jakoś mnie tak bardziej za serce chwyta:)

wersja szara "podrasowana" przez Agę jest też bardzo ładna.

Co do lamp, to wiadomo,że do zmiany, chyba takie wiszące i w tej ilości to nad wanną niezbyt trafiony pomysł:)

Wannę zostawiłabym wolnostojącą, ja mam taką w rogu i sprzątanie nie sprawia problemu, moja też - tak jak mówi Ewa - lekko się obraca.

Tomkowa dobrze mówi, wnęka na kosmetyki na bocznej ściance - koniecznie:)

ta część którą zakreśliłaś na czerwono już jest i ma 12 cm jak na planie, tej pozostałej części nie ma, ona ma miec 8 cm. Wiec do półeczek trzeba zrobić specjalną zabudowę, czy "coś" nie wiem co :D

Od strony pralni będzie w tym miejscu zlew i chce mieć tam miejsce na ociekacz, wiec nie potrzebuję wnęk. Właśnie mam dylemat czy kupić do tej pralni taki typowy zlew gospodarczy ale one nie mają ociekaczy czy taki tani zlewozmywak z jedną komorą i ociekaczem. Bo wyobrażam sobie, ze myje ta coś, np buty i musi to gdzieś okapać z wody. Masz pralnie ze zlewem?

Tak, Tomkowa słusznie zauważyła. Też patrząc na plan pomyślałam, że skoro z drugiej strony masz pralnie, to mogą przydać się półki.

Co do wanny - wolnostojąca jest lekka i dodaje przestrzeni ale strasznie niepraktyczna zwłaszcza, że z obu stron nie będzie żadnego dojścia a od góry półki są. Ciągle będzie Ci tam coś wpadać, szału bym dostała :D

Prosta zabudowana wanna może nie jest tak lekka i elegancka ale porządkuje podziały, wprowadza minimalizm upraszczając linie i zdecydowanie ułatwia życie i kosztuje mniej a przede wszystkim nie potrzebuje baterii tojącej na ziemi a to juz znacznie zmniejsza koszty - będziesz miała na coś innego (bateria + wanna to co najmniej 4 tysie zaoszczędzone - na taras lub do wypasionej kanapy dołożysz). Na rysunku dodałam półkę od ściany - na świeczki i inne takie ;D

EDIT w miedzyczasie napisałas, że nie potrzebujesz tych półek, sorry :D

...

Byłam dziś z Ewą na targu staroci.

...

ale zazdroszczę!!

ta część którą zakreśliłaś na czerwono już jest i ma 12 cm jak na planie, tej pozostałej części nie ma, ona ma miec 8 cm. Wiec do półeczek trzeba zrobić specjalną zabudowę, czy "coś" nie wiem co :D

...

a wyburzyć ten kawałek??? to mały odcinek i chyba nie byłoby wielkiej straty

pomurować go od nowa od razu bloczki ustawiając pionowo/poziomo tak by wnęka była - minimum 10cm głębokości

można to i robić z karton-gipsu - a ta ścianka w łazience też jest już? ta pomiędzy wanną a prysznicem??

ja mam taką samą ścianę między wanną a prysznicem - jest zrobiona z kg i w niej mam wnęki właśnie

czy ja wiem...:

http://ta2.com.pl/fm/Jus_laz3.jpg

Zmieniłam nawet wannę na szarą. Jeśli byłoby to w betonie to samo się obroni surowoscią

Wrzuciłam CI na szybko tę wannę, którą pokazałas. Chyba lepiej niż tamta stojąca + półka

http://ta2.com.pl/fm/Jus_laz4.jpg

A ja nie lubię wanien wolnostojących w takim kącie:(

Wg mnie wolnostojąca najpiękniej wygląda (jak sama nazwa mówi;) w dużej przestrzeni.

U Justynki wybrałabym opcję obudowaną - trochę mi jednak nie pasuje na wizualizacji rozmiar półki przy wolnostojącej i prostokątnej (przy tej drugiej półeczka jest bardzo wąska) - ile Jus masz cm w tej wnęce na wannę?

Zresztą - u siebie też planuję obudowaną wannę, mimo, że łazienka szykuje się duża. Mało tego - chyba zrobię sporą tą obudowę, bardzo mi się podobają, a dodatkowo uwielbiam w wannie czytać, więc muszę mieć miejsce i na odłożenie książki i kubka, czy kieliszka:lol2: Przy wolnostojącej musiałabym kombinować ze stoliczkami, hahaha.

A ile kosztuje ten model wanny wolnostojącej, którą masz na wizualizacji? Wiesz co to konkretnie?

Wcale nie musisz decydować się na wolnostojącą baterię :no: Wiele osób ma baterie ścienne przy wannie wolnostąjącej :). Ja też wybrałam ścienną do swojej. Co do sprzątania wokół to wspominałaś, że planujesz flexa. Możesz go przewidzieć też w łazience i to bardzo ułatwi Ci sprzątanie zakamarków.

To tylko takie moje argumenty za ładniejszą wersją, bo jest mi bliższa. Wcale nie dlatego, że sama mam wolnostojącą (długo nie mogłam się do niej przekonać), ale dlatego, że wannę współcześnie traktujemy jako miejsce wypoczynku i relaksu. Tym bardziej jeśli zaraz obok jest prysznic. Podsumowując mów wywód - opcja funkcjonalna bardziej kojarzy się z "myciem ciała", a opcja wizualna z przyjemnym wypoczynkiem :).

Wracając do sedna :) - wszystko zależy od tego co Ty sama stawiasz wyżej - wygląd czy funkcjonalność. Czuję / czytam, że to drugie, więc teraz trzeba pokombinować tak by z tej zabudowanej zrobić mini-spa, abyś leżąc w niej wypoczywała z przyjemnością. Oczyściłaś na wizualizacji okolicę wanny od dekoracji, ale to uczyni ją smutną i pustą.

Szczerze? Bardziej podobała mi się pierwsza wersja wizualizacji.

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/projekt/%b3azienka/II/3.jpg

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/projekt/%b3azienka/II/1.jpg

Tylko nie pamiętam co działo się wtedy w prysznicu.

Myślę, że warto dać sobie trochę czasu. Pobuszuj teraz po sklepach z płytkami. Pooglądaj na żywo i wybierz to co chwyci Cię za serce. Na tej bazie można zacząć od nowa.

Do tych płytek które masz na wizualizacji na podłodze jakoś automatycznie pasują mi białe cegiełki. Wtedy ten zestaw toaletowy, który widziałyśmy pasowałby idealnie :).

Nie jestem na bieżąco z lampami :(. Znasz moje skrzywienie, więc wiesz, że bliżej mi do "blaszanych" niż bombek czy kryształków, choć i takie podobają mi się jeśli są dobrze dobrane do wnętrza. Jak wpadnę w moich podróżach w sieci na coś co "bym u Ciebie widziała" to podrzucę :yes: Aaa... fajna byłaby taka duża lampa, którą widziałyśmy na starociach :D. Wiesz o której piszę? Centralnie nad wanną wyglądałaby niebanalnie i jednocześnie nie przytłoczyłaby wnętrza :).

Czuję, że chciałabyś inaczej, ale jednocześnie boisz się wyzwań i ostatecznie wybierasz "bezpiecznie". Niezależnie co my tu piszemy słuchaj siebie :hug: Najbardziej cieszy kiedy dziewczyny już mieszkające piszą, że z czegoś są zadowolone i naprawdę nie ma znaczenia czy posłuchały rady kogoś z FM, czy "zrobiły po swojemu" :).

Kiedy projektowałam dolną łazienkę uparłam się na ściankę. Wszystkie Dziewczyny odradzały - zachęcając mnie do szyby. Znam siebie, swoje przyzwyczajenia i sposób życia - jest ścianka :D i jestem zadowolona, ale Dziewczyny miały rację, że zabrała dużo światła.

===============

Patrzę i patrzę na plan łazienki i... chciałam zapytać jaki rozmiar ma prysznic? 106 na ile?

Aga, ponowne dzięki :hug: moim zdaniem jak dałaś kolor tej zabudowie, lepiej to wygląda

chyba pójdę jednak w stronę zabudowanej wanny, muszę poszukać takiego rozwiązania które będzie funkcjonalne i jednocześnie zaspokoi moje poczucie estetyki :) Jestem cierpliwa, mam jeszcze trochę czasu, mam Was więc jest duża szansa :D

Ewa, przy projektowaniu łazienki, specjalnie szukaliśmy takiego rozwiązania aby prysznic był we wnęce, obie ścianki, czyli działowa o grubości 12 cm oraz ta której jeszcze nie ma a w projekcie ma grubość 8 cmm ( widać u Tomkowej w poście powyżej) nie znajdują się w świetle okna więc nie powinny nam zaciemniać łazienki. Był taki zamiar aby właśnie ten wannowy kącik był "wypoczynkowy" stąd lampy nad głową, półeczka wokół wanny. Traktuję kapiel w wannie jako relaks a nie potrzebę wymycia ciała, do tego mam prysznic. Tak jak Ana pisze, rezerwuję sobie wtedy wiecej czasu, biorę książkę, winko, pachnidełka :D ale wyżej cenię mimo wszystko funkcjonalność. I znowu mnie rozszyfrowałaś, boję się wyzwań i decyduję się na bezpieczniejsze rozwiązania ale kuchnia wyszła przecież pięknie :D

pierwsza wizualizacja też jest ładna, ale chciałam odejść od takiej ilości drewna w łazience, zaczęły mi się podobać czarno białe łazienki. potem zobaczyłam te płytki i na tej podstawie pani projektanta zrobiła mi zupełnie inną wizualizacje. Ale może rzeczywiście muszę znależć czas i wybrać się z projektantką na oglądanie płytek

Karolinko, myślę że nie ma sensu burzyć tej ścianki, lepiej chyba wkuć się do niej i porobić te wnęki

Aniko, pewnie argument męża ma swoją wagę :)

zwymiarowana łazienka ale jeszcze przed tynkami bo ich nie mam :p Ewus, wnęka ma ok 1 m

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/projekt/%b3azienka/lazienka_wymiary.png

Edytowane przez Juskra

W tej wizualizacji z drewnianą podłogą podoba mi się płytka na ścianie za wanną - wiesz co to za płytka? I ponawiam pytanie o wannę :) - wiesz co to za model?

Moja ścianka też nie jest w świetle okna :no:, ale samo okno jest wąskie (58x1,42) i na północ. Jak przyjedziesz to sama ocenisz :).

A o wnękę pytałam, bo na projekcie (tym który Tomkowa wkleiła) jest prostokątny prysznic poprzez ściankę za wanną.

Na tym rzucie co wkleiłaś teraz jest kwadratowy i jest to dokładnie to, co chciałam zaproponować :).

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/projekt/%b3azienka/lazienka_wymiary.png

100 x 100 to całkiem wygodny prysznic - znowu będziesz mogła u mnie sprawdzić i "przymierzyć się" w realu, bo takie wymiary mam na dole - dokładnie 103x105. Dzięki zmniejszeniu prysznica wanna wolnostojąca dostaje oddech i swobodę :). Nie będzie "wciśnięta" między ścianki. No dobra - już nie marudzę za wolnostojącą :). Czy w zabudowanej czy w wolnostojącej - będziesz mogła wypocząć :).

Edit: może nie dokładnie, bo widzę, że tu jednak jest jakaś ścianka przy prysznicu, ja myślałam by się jej pozbyć :rolleyes:

Edytowane przez julianna16

errrr uciekł mi post :(

Ewus, nie znam modelu wanny, kabina bez tej ścianki byłaby za płytka, ale łamię się trochę i zastanawiam jednak czy nie zrobić jej ze szła, w końcu nie będzie bezpośrednio na nią kapała woda...tej czerwonej ścianki jeszcze nie ma

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/projekt/%b3azienka/%b3azienka1.png

płytki za wanną z pierwszej wizki także mi się podobają ale wtedy upadł by mój pomysł z czarno białą łazienką

:welcome:

Znowu pod prąd ...ale cóż:)

mi się podoba bardziej wersja z zabudową z forniru:D

co ja poradzę,że jakoś mnie tak bardziej za serce chwyta:)

wersja szara "podrasowana" przez Agę jest też bardzo ładna.

Co do lamp, to wiadomo,że do zmiany, chyba takie wiszące i w tej ilości to nad wanną niezbyt trafiony pomysł:)

Wannę zostawiłabym wolnostojącą, ja mam taką w rogu i sprzątanie nie sprawia problemu, moja też - tak jak mówi Ewa - lekko się obraca.

Tomkowa dobrze mówi, wnęka na kosmetyki na bocznej ściance - koniecznie:)

oj Martuś nie zauważyłam Twojego posta. Mam wrażenie że wszystkie moje pomieszczenia rodzą się w bólach... :( Twoja wanna pięknie się prezentuje w rogu a nie kącie.. Ana ma trochę racji :(

Jestem za pomysłem Ewy.

Skróć tę ściankę i łazienka zyska oddech. Ja mam też kabinę 100x100. Jest wygodnie. To zielone to wnęka na duperele. Drzwi otwierają się u mnie tak jak narysowałam tę żółtą linię.

Wszystko jedno, czy zrobisz wannę wolnostojącą, obudowaną kwadratowo, albo półokrągło, łazienka bez tej ścianki będzie przestronniejsza. :)

JUSKRA-azienka1k.jpg

Koło EGO bath-KOLO(Ego).jpg

Ta nie wiem jaka pawson-10.jpg

Jeśli obudujesz wannę z zaokrągleniami od frontu, będzie wyglądała lżej, a równocześnie nie będziesz mieć kłopotu z myciem za wanną.