Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A wszystko zaczęło się od kuchni :)

Recommended Posts

Bejaro - na szybko przejrzałam te baterie i powiem szczerze, że bałabym się brać takie noname'y. Jeśli cena baterii wolnostojącej to wydatek rzędu 1500 (to pewnie niższa półka) to czym jest bateria za 900? Chyba, że coś się pozmieniało w cenach baterii firmowych, nie śledzę tego. Ale wydać nawet te 900 i się martwić za rok, czy pół, że uszczelki nie te, że cieknie, itd, to chyba niefajnie.

Mój mąż zawsze powtarza, że nie ma cudów i z czegoś taka niższa cena musi wynikać:(

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zabawna rzecz z tymi cenami :)

Mam od dobrych 6 lat baterię noname nawannową. Jest mosiężna, chromowana i kosztowała niecałe 200 zł :) Działa bez zarzutu. Inne też. Nigdy nie miałam baterii firmowej i nie przypominam sobie jakichkolwiek kłopotów poza standardowymi wymianami uszczelek. Nie wierzę, że uszczelki firmowych baterii są lepsze. Nie wierzę, że guma w nich nie parcieje tak samo jak w nonamach. Co do reszty, to oczywiście można dyskutować o designie, urodzie, choć te firmowe też bywają paskudne czy precyzji wykonania elementów widocznych z zewnątrz. Bardziej niż uszczelek obawiała bym się chromowania, bo może obłazić.

Czasem, np. wybierając baterię podokienną, nie ma wyjścia i trzeba płacić, bo takich nonamów zwyczajnie nikt nie produkuje (jeszcze! ).

I nonamy i firmowe wykonuje się maszynowo, z tych samych materiałów. Więc kupujmy to na co nas stać i co nam się podoba bez kompleksów :) , puszenia i robienia sobie zbędnych dziur w budżecie.

Mam niefirmową umywalkową z 8 lat jest ok, tak samo w pralni jakaś tania też już długo.W łazience firmówki ok,a panel prysznicowy polski producent średnia półka technicznie pekło coś ale to mogło zostać zbyt mocno dokręcone przy montażu, ale brzydka zrobiła się po 3 latach emalia bo jest lakierowana.Różnie to może być jak się trafi.

Wątek pędzi dzięki Wam, jesteście kochane :D będą fotki jak sie zacznie coś dziać :D

no dziewczyny trochę sie zaczyna..:) koniec szmerów bajerów :D

dziś dzwonił Pan instalator, muszę się zdecydować jakie chcę mieć w łazienkach baterie. Namawia mnie na podtynkowe, co myślicie? W łazience na parterze na pewno będę zwracać na wygląd też uwagę, wolałabym do nich dopłacić parę stówek ( dostałam od niego katalog kludi i tam zestawy wannowe i prysznicowe z odpływami w komplecie to najtaniej 1800 zł ) natomiast w piwnicy skorzystam z namiarów podanych przez Beatkę :) Dziękuję :hug:

... kupujmy to na co nas stać i co nam się podoba bez kompleksów :) , puszenia i robienia sobie zbędnych dziur w budżecie.

popieram zdecydowanie!!!

w większości przypadków płacisz tylko i wyłącznie za markę a jakość taka sama

... podtynkowe, co myślicie?...

mi osobiście się bardzo podobają :)

jako że mojemu Ł też się podobały bardzo to zrobiliśmy :)

słyszałam opinie że złe, bo jak się coś popsuje to trzeba całą ścianę kuć...

a w kibelkach typu geberit coś się często psuje???? a tam też wszystko schowane w ścianie pod płytkami :-P i trzebaby kuć - a mało kto kupuje zwykłe wc kompakty teraz (tak mi się wydaje ;) )

... dostałam od niego katalog kludi i tam zestawy wannowe i prysznicowe z odpływami w komplecie to najtaniej 1800 zł ...

ile????

ja bym za nic tyle nie zapłaciła...

ja zestaw wannowy: wylewka, pokrętło, ramię prysznicowe - wszystko podtynkowe kupiłam za 600zł!

działa bez zarzutu :)

ta sama cena mniej więcej za prysznicowy zestaw z deszczownią - też wszystko podtynkowe

wszystkie zestawy omnires

bo podtynki są w dechę :)

mniej do mycia! :)

niecierpiałam u rodziców myć tego ramienia po którym jeździło ramię prysznica, wiecznie tam uciapane w zakamarkach fujjjjjjj

a tańszych trzeba szukać - czasami sklepy wyprzedają powystawowe - można kupić połowę taniej wtedy a to nówki sztuki, czasem jakaś mała rysa co jej i tak nie widać :-P

dzieki dziewczyny a ja myślałam że skoro podtynkowe to muszą być takie drogie :bash:

ale co do ramienia prysznica to jednak mam inne zdanie, musi być :D teraz mam takie co jeździ i bardzo sobie to chwalę bo to wykorzystuję, kiedyś kąpałam się właśnie w takim stałym i sie wkurzałam ze nie mogę sobie wyregulować wysokości. A mąż to tylko deszczownicy używa

o takim czymś myślę:

http://www.sklepbaterie.pl/public/images/produkty/oryginalne/17488-63543.jpg

Wylogowało mnie do reala ;), ale jestem :D

Panel wydał mi się fajnym elementem dekoracyjnym, a ukryte za nim ręczniki + szlafrok wymyśliłam już jako bonus :D. To taka burza mózgu na bieżąco, a w niej wszystko jest dozwolone :D Po tynkach może się zrobić faktycznie za mało miejsca, mimo, iż wanny są też na 65 cm szer.

Nie potrzebujesz dużej wanny zgrabniusiu, więc nie martw się, że masz małą łazienkę. Jest ok - pomieści wszystko :yes:

Co do baterii - to na dole mam podtynkową kludi bozz w prysznicu i przy umywalce.

Mam dokładnie TEN zestaw.

TUTAJ jest z dodatkowym ramieniem dla słuchawki, skoro lubisz - odrobinkę droższy.

Jeśli pamiętasz, to ja miałam problem z wysokością, więc mam na stanie zbyteczne ramię :). Myślę też nad wymianą deszczownicy na okrągłą - jeśli Ty jesteś zainteresowana kwadratową, to oddam za pół ceny rynkowej zestaw ramię + deszczownica :D. Nie była używana, a tylko zamontowana i raz puszczona woda by sprawdzić czy działa. Wtedy resztę tego co brakuje dokupisz: element podtynkowy, przyłącze kątowe, bateria, słuchawka.

Jeśli wolisz nowe, to teraz TUTAJ znalazłam jeszcze taniej, ale nie ma ramienia dla słuchawki. Na pewno można dokupić - wystarczy napisać do sprzedawcy :).

Znalazłam jeszcze TAKĄ wannę - ładna?

Widziałaś u mnie okap w tej kuchni z pojemnikami? O czymś takim myślisz u siebie?

Wtrącę się do dyskusji. Zwróć uwagę, że do cen zestawów musisz doliczyć jeszcze elementy podtynkowe. To niemały wydatek. W przypadku baterii wannowej wolnostojącej z tego co pamiętam największy. Ja wszystkie baterie mam firmy Kludi. Niestety nie są jeszcze zamontowane, ale wykonanie wszystkich elementów bardzo wysokiej jakości. Po dostawie okazało się, że dwa elementy były lekko zarysowane. Producent bez problemu dosłał w ciągu dwóch dni nowe. Nie było żadnych problemów, ciągnących się reklamacji etc.

Migotka, ma dobre zdanie o Kludi, ale czytałam na fm także o problemach z wymianą w ramach gwarancji. Tygodnie czekania na reakcję ze strony sprzedawcy, wykręcanie się. Nie koniecznie cena idzie w parze z dobrym traktowaniem klienta.

Też mam kludi, ten sam zestaw co Ewka (oprócz deszczownicy, bo z innej firmy), plus nad umywalkę i póki co zero problemów, bo w pudełku ;) Jedyne co mogę powiedzieć, to to, że wyglądają solidnie :) Do górnej zamawiam też podtynkowe ze względu na to, że mniej elementów do mycia :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=6854893#post6854893

Przykład :) jak to bywa z markowymi i nie markowymi produktami. Chciałoby się rzec, loteria :sick: