Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A wszystko zaczęło się od kuchni :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdarzyło mi się kilka razy jeść w japońskich restauracjach (choć nie w Japonii) i zawsze podawano wino śliwkowe na gorąco :) jako napój deserowy. Pyszne jest właśnie na gorąco. Rozcieńczają je gorącą wodą. Ale piłam też nie rozcieńczone tylko podgrzane. W Japonii faktycznie podają je na kostce lodu i na dodatek z morelą.

Tak naprawdę to nie jest wino. Jeśli chodzi o produkcję i zawartość alkoholu (20%) to bliżej mu do likieru. Powstaje przez zmacerowanie śliwek w jakiejś japońskiej wódce (nie w sake). Czyli tak jak robi się u nas nalewki.

Edytowane przez pestka56

nie smakuje mi sake, w ogóle bleee

to nowy na UŚ córka jest drugim rocznikiem, na razie bardzo jej się podoba, prowadzi już sesje coachingowe na zaliczenia i to z powodzeniem :) mam nadzieję tylko że znajdzie po tym pracę... teraz tyle dziewczyn po studiach pracuje w sklepach :( Szukamy stażu wśród znajomych aby zdobywała doświadczenia ale na razie kiepsko

Zdarzyło mi się kilka razy jeść w japońskich restauracjach (choć nie w Japonii) i zawsze podawano wino śliwkowe na gorąco :) Pyszne jest właśnie na gorąco.

Może ja się nie znam, ale zachęcam zdecydowanie pić mocno schłodzone :) Na gorąco to raczej ryżowa wódeczka :D

Piłam schłodzone to japońskie pyszne,lubię takie.

spróbuję tak i tak i sam Wam znać :D

Ha, ha - dobrze, że instalatorowi się przypomniało - te 35% robi różnicę :).

Zasugerowałam się wizualizacją, bo tam masz kwadratową deszczownicę - stąd moja propozycja :). Ja byłam zaskoczona jak ją rozpakowałam po roku od kupienia - zdziwiłam się, że nie jest okrągła :jawdrop: Zaraz sprawdziłam w mailach do sprzedawcy i jak byk - sama taką chciałam :). Za Chiny Ludowe nie potrafiłam przypomnieć sobie dlaczego zdecydowałam się na kwadratową - chyba chodziło mi o kształt wnęki prysznicowej :lol2:

Wanien jest sporo, na pewno coś znajdziesz. W Merze było kilka na ekspozycji, więc zobaczysz je na żywo. Tam się przymierzaliśmy :D. Miałam ze sobą kocyk Julianny i oczywiście pytałam czy mogę się "przymierzyć" - było śmiesznie :lol2: W Merze jest duży wybór gresów i bardzo fajna obsługa :).

Kupiłam tam moje cudowne gresy betonowe - Provenza Re Use. Miały być na kominku, ale się nie zmieszczą :(. Wzdycham do nich cały czas i cierpię, bo nie mam dla nich miejsca :(.

Co do okapu, to nie chciałam Cię przegonić przez mój wątek :no: - pisałam o TEJ ostatniej kuchni, którą u siebie wkleiłam:

http://4.bp.blogspot.com/-2yq_05x5PgY/UuVI8dTtYHI/AAAAAAAAHW8/IWuDKJYUHQs/s1600/E56C6956.jpg

Źródło

Oczywiście u Ciebie bez tych półek z boku, ale o takiej zabudowie okapu myślałaś? Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam.

Widzę, że znalazłaś moje ukochane inspiracje lampowe :) - uwielbiam je :wiggle:. U mnie jest dużo lamp w małej kuchni (zwis centralnie + 3 kinkiety sufitowe + dwa kinkiety boczne) i ani jednej bym nie oddała :no:. A najpiękniej świecą właśnie te kinkiety. Dają dużo świata, są bardzo mobilne i nadają nastrój, który bardzo mi się podoba. Na pewno właśnie z nich będę korzystała najczęściej. Jej jak to nieskromnie brzmi - jak przyjedziesz to sama ocenisz :).

Wracając do Twojej łazienki - widzisz jak zaczęło się rozjaśniać i układać :) Będzie ślicznie i wygodnie :)

Przemyśl z czego ma być półka pod baterię - z płytek, corianu?

Dziękuję za wymienienie mnie w tak szacownym gronie :hug: Nie bez kozery Twój wątek tak kwitnie i pędzi :hug:

Ściskam Was wszystkie i zmykam :hug: :bye:

wariacje okapowe :)

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/projekt/kuchnia/ostateczne/sufit.jpg

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/projekt/kuchnia/ostateczne/sufit1.jpg

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/projekt/kuchnia/ostateczne/sufit2.jpg

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/projekt/kuchnia/ostateczne/sufit3.jpg

a okap taki

http://www.okapykuchenne.pl/images/thumbnails/13/318/318/Okap-sufitowy-AKPO-WK-8-Manado-okapy-kuchenne-pl-1.jpg

stąd

Edytowane przez Juskra

A to nie miał być taki okap, jak z inspiracji Ewy, tyle, że bez bocznych półek?

edit:

już doczytałam, że taki, tylko wyżej ;) Wydaje mi się, że na takiej wysokości, jak na powyższych wizkach nie spełni swojej funkcji. Będzie za wysoko, żeby zebrał skutecznie opary z gotowania

edit2:

już doczytałam instrukcję :lol2: Zabudowa ma mieć wysokość min 22 - max 43 cm. Czyli u Ciebie ma być te 22 cm od sufitu ;) Jestem za wersją, w której zabudowa będzie dokładnie rozmiarów okapu :) Czyli wysokość 22, szerokość 90 i głębokość taka jak blatu 60 cm. Dekor z płytek też na 90 cm :)

Edytowane przez Tomkowa

A to nie miał być taki okap, jak z inspiracji Ewy, tyle, że bez bocznych półek?

edit:

już doczytałam, że taki, tylko wyżej ;) Wydaje mi się, że na takiej wysokości, jak na powyższych wizkach nie spełni swojej funkcji. Będzie za wysoko, żeby zebrał skutecznie opary z gotowania

edit2:

już doczytałam instrukcję :lol2: Zabudowa ma mieć wysokość min 22 - max 43 cm. Czyli u Ciebie ma być te 22 cm od sufitu ;) Jestem za wersją, w której zabudowa będzie dokładnie rozmiarów okapu :) Czyli wysokość 22, szerokość 90 i głębokość taka jak blatu 60 cm. Dekor z płytek też na 90 cm :)

Aniu chodzi o to ze aby okap zadziałał nie może być zawieszony wyżej niż 150 cm od płyty, stąd te obniżenia.

Pytanie która wersja zabudowy Wam się podoba najbardziej i jak wtedy rozmieścić oświetlenie sufitowe

Justynka, ale przez ten biały pasek pod sufitem te czarne szafki wiszące tracą sens. Miały się stapiać ze ścianą obok i udawać, że ich nie ma. A tak, to je widać jak diabli ;) Może trzeba wrócić do wersji z paskiem dekoracyjnym na przedłużeniu wyspy i wtedy zabudowę okapu pomalować na czarno, żeby też zlał się ze ścianą?? Wtedy można dać go jeszcze niżej i zrównać z szafkami wiszącymi, żeby wszystko było w jednej linii Edytowane przez Tomkowa

tulenie !!!! to ja też trochę :hug::hug::hug::hug: bardzo zacne grono do tulenia :)

u mnie bateria ikeowska przy ikeowskiej umywalce na ikeowskiej szafce. wszystko super :D

a teraz o kuchni - jezeli pasek po suficie to niech przypomina podciag - bez udziwnien, tylko nie wiem czy wersja ze idzie do okna czy do spiżarki.

opcja pestki z klockiem okapowym nad kuchenką też moze fajnie wygladać. i zastanawiam się nad okapem na ścianie zaproponowanym przez wanilię - ale o tej godzinie moja wyobrażnia już spi. poczekam na wizkę :D

myslałam ze kuchnia już skończona a tu od nowa wałkowanie tematu :rotfl:

Jus, niedobrze :( Żadna wersja nie pasuje. Lepiej dać klocek. Nie wiem jak nisko musisz ten okap umieścić.

Poza tym myślę, że lepiej w kolorze ściany.

Zrobiłam w pośpiechu, więc ciut niezgrabnie. No, i forum się zbuntowało. Nie mogłam wejść.

_JUSKRA-kuchnia-1kokap3.jpg

_JUSKRA-kuchnia-1kokap1.jpg

_JUSKRA-kuchnia-1kokap2.jpg