Bejaro 18.02.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 nie dziękuję miałam już przerwy w paleniu, najdłuższa 3,5 roku wstyd się przyznać ale lubię palić kuchnię z wyjściem na taras wymyśliłam z tego powodu aby rano na kawkę i papieroska mieć blisko wiec znając siebie wytrwam aż do zamieszkania w domku... Też,tak będę miała,palić lubię drugi raz dzisiaj się zawstydziłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 18.02.2015 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 nie wstydź się, nie jesteś sama tkwimy w tym obie po uszy idę spać, jutro prawdopodobnie czeka mojego pieska operacja podniebienia, ciężki dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 18.02.2015 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Zdrówka dla pieska,powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 20.02.2015 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) piesek niestety kwalifikowany do zabiegu skrócenia podniebienia miękkiego, filmik z gastroskopii oglądaliśmy jak krótki film o problemach z oddychaniem jest to niebezpieczny zabieg ale zdecydujemy się na niego gdyż znacznie poprawi on komfort życia naszego Frodka ostatnio co wracamy z budowy to wyskakuje jakiś zonk, po pierwsze : czy ja w końcu zamknę temat okien? mam nadzieję że jak będę wracać do mojego wątku już po wprowadzeniu się do domu to tylko wspominać będę te sytuacje z uśmiechem; jedno okno wykonawca zrobił za duże niż w projekcie a dodatkowo pan od montażu źle go wymierzył, wyszły jakieś wymiary z kosmosu, druga sprawa - okazało się że mamy z mężem inne wersje projektu... w moim, fix ma 3 metry a w jego 2,5, jak to możliwe? kiedy projektant je zmniejszył? oba projekty zawierają wszystkie ostateczne zmiany jeśli chodzi o ściany a różnią się tym oknem... Dziś też mąż zauważył ( wreszcie włączył się do tematu okien ) że jeżeli okna tarasowe z kuchni będą się otwierały na zewnątrz to będzie to kolidowało z HS z salonu, ja się chyba zastrzelę po drugie: okazało się że będziemy mieć spory problem z zagospodarowaniem tarasu, ustaliłam z projektantem że chciałabym aby był podsypany ziemią abym mogła tam posadzić sobie jakieś roślinki. Niestety nasz wykonawca twierdzi ze jest to niemożliwe, gdyż musiałby to byś ostry spad i ziemia się nie utrzyma a gdyby był łagodniejszy to nachodziłby do płotu. Radzi nam zrobić pod tarasem pomieszczenie np na urządzenia ogrodnicze, niech będzie tylko jaką zrobić tam elewację aby ładnie to wyglądało, bo z jednej strony muszą być schody, z których będzie dojście do ogrodu a od sąsiada, co? obłożyć to jakimś ładnym kamieniem czy drewnem takim jaki ma być na tarasie? nie wiem, czuję się znowu jak Scarlet O'Hara: pomyślę o tym jutro... na szczęście to jutro ma 365 dni bo dopiero za rok staniemy przed podjęciem konkretnej decyzji. Musze sprawdzić czy mamy na fm wątek tarasowy moze coś chłopaki doradzą? Dobra, wygadałam się, wpadam chyba w internetowy ekshibicjonizm Wrzucam fotki, w końcu to galeria a nie gadu gadu kończymy, już więźbę dachową i za 3 tygodnie domek będzie miał już daszek. http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/budowa/DSC_0288.jpg i taras, który kiedyś ładnie zagospodarujemy http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/budowa/DSC_0291.jpg Edytowane 20 Lutego 2015 przez Juskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.02.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 zagospodarowaniem tarasu, ustaliłam z projektantem że chciałabym aby był podsypany ziemią abym mogła tam posadzić sobie jakieś roślinki. Niestety nasz wykonawca twierdzi ze jest to niemożliwe, gdyż musiałby to byś ostry spad i ziemia się nie utrzyma a gdyby był łagodniejszy to nachodziłby do płotu. No, bzdura totalna, aż świeci Od czego rośliny okrywowe, od czego np. kratka, którą kladzie się na spadkach terenu. Nie daj sobie wmówi tej głupoty. Można też zrobić tarasy ziemne zabezpieczone tzw suchym murem. Takii stok ziemny w ogrodzie to skarb ale nie jest to łatwe do zagospodarowania. Panu się po prostu nie chce. Moja rada: pokaż na wątku u Elfir ten fragment działki i planu domu. Doradzi Ci. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki&p=6780838#post6780838 Ty masz problem z oknami, a u nas m.in jeden z kominów jest przesunięty o 15 cm, co stworzyło prblemy z wejściem do jednej z sypialni na poddaszu i zagospodarowaniem łazienki. To tylko jeden z wielu zonków w moim domu. Jedne były w konsekwencji pozytywne, vide komin, który się przewrócił. Inne nadal spędzają mi sen z powiek, np. za wąski garaż do tego ze słupem pośrodku. Nie ma domu bez zonków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 20.02.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 O widzę że się dzieje, najważniejsze z oknami,że wyjaśniło się teraz, zamówione zostaną prawidłowe-my też zmienialiśmy,ponieważ nikt nie zauważył że przy jednym przez wegarek(tak to się nazywa?) nie zmieści się ocieplenie. Daszek zapowiada się ładnie kopertowy takie lubię. U mnie dalszy cyrk z drzwiami,teraz do kotłowni i te ukryte.Szukam bramy. Jaki duży zostanie ten HS i dlaczego ma kolidować innymi oknami przy tarasie. Schowek pod tarasem super zawsze się przyda-wykończyć można różnie-zrobisz elewacje zobaczysz-poczujesz co będzie pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 20.02.2015 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Dzięki Pestko, napiszę aby każdy kto tu zagląda się uśmiechnął http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/Frodek.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 20.02.2015 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) O widzę że się dzieje, najważniejsze z oknami,że wyjaśniło się teraz, zamówione zostaną prawidłowe-my też zmienialiśmy,ponieważ nikt nie zauważył że przy jednym przez wegarek(tak to się nazywa?) nie zmieści się ocieplenie. Daszek zapowiada się ładnie kopertowy takie lubię. U mnie dalszy cyrk z drzwiami,teraz do kotłowni i te ukryte.Szukam bramy. Jaki duży zostanie ten HS i dlaczego ma kolidować innymi oknami przy tarasie. Schowek pod tarasem super zawsze się przyda-wykończyć można różnie-zrobisz elewacje zobaczysz-poczujesz co będzie pasowało. Mam trzy wejścia na taras: z salonu - to będzie HS, z kuchni i z sypialni i jak otworzysz okno to będzie nachodzić na tarasowe. Fix jest prostopadły do HS i teraz ma 250 cm a miał być tak jak HS 300 ( pamiętasz to ten fix co ma ten okropny widok na domek narzędziowy sąsiada) byłam w TTW i wreszcie na "żywo" zobaczyłam drzwi z Asilo i nadal mi się podobają a w MaxFliz wypatrzyłam tylko wannę, którą chętnie bym przygarnęła bo jakos aranżacje łazienek do mnie nie trafiły. Decyzja podjęta, ukryte? w całym domu? http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/DSC_0293.jpg Edytowane 20 Lutego 2015 przez Juskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.02.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Cudny jest :hug:Podrap za uszami Bejaro mnie otrzeźwiła Jak się postarać, to pod tarasem u Ciebie można zrobić schowek na różne rzeczy i zachować obsypanie ziemią. Wejście nie musi być duże jeśli z boku. A można też zrobić przez klapę z góry z tarasu. A nawet kawałek wody dałoby się wygospodarować – mały wodospadzik w obiegu zamkniętym Tak sobie gdybam, bo naprawdę, to trzeba to dokładnie zmierzyć i dopiero wymyślać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 20.02.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Słodziak A koniecznie musisz,otwierać, je jednocześnie, i obydwa skrzydła otwierane na zewnątrz,i HS-a,może wcale nie będzie to takie kłopotliwe.Drzwi ukryte będą tylko jedne do sypialni,tak miało być i dobrze bo cena mnie zabiłaby-chcę jeszcze klamkę push. Rozglądałaś się może za bramami garażowymi. Edit. Wodospadzik strumyczek ekstra, Pestko,super pomysł. Edytowane 20 Lutego 2015 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 20.02.2015 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Cudny jest :hug:Podrap za uszami Bejaro mnie otrzeźwiła Jak się postarać, to pod tarasem u Ciebie można zrobić schowek na różne rzeczy i zachować obsypanie ziemią. Wejście nie musi być duże jeśli z boku. A można też zrobić przez klapę z góry z tarasu. A nawet kawałek wody dałoby się wygospodarować – mały wodospadzik w obiegu zamkniętym Tak sobie gdybam, bo naprawdę, to trzeba to dokładnie zmierzyć i dopiero wymyślać co i jak. Słodziak A koniecznie musisz,otwierać, je jednocześnie, i obydwa skrzydła otwierane na zewnątrz,i HS-a,może wcale nie będzie to takie kłopotliwe.Drzwi ukryte będą tylko jedne do sypialni,tak miało być i dobrze bo cena mnie zabiłaby-chcę jeszcze klamkę push. Rozglądałaś się może za bramami garażowymi. Edit. Wodospadzik strumyczek ekstra, Pestko,super pomysł. Frodek jest przekochany, ma wprawdzie ADHD jak to buldogi francuskie ale i serduszko pełne miłości ) Musze chyba mieć dobrego projektanta zieleni bo składzik dobry pomysł, wejście byłoby od prawej strony ( czyli od sąsiada ) a z przodu marzy mi sie schody na całą szerokość tarasu tak jak tu http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/taras.jpg I jakoś nie potrafię sobie wyobrazić wodospadu na tarasie, chyba że taki Pestko jak zamieściłaś u Chloe A do Elif napisałam, zobaczymy Edytowane 20 Lutego 2015 przez Juskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 20.02.2015 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 za bramami jeszcze nie bo Pani Kasia powiedziała, ze mamy się wstrzymać i montować po elewacji, gdyż wcześniej można kurzem i brudem uszkodzić mechanizm i płozy. Mąż ma znajomego co handluje bramami ale jeszcze nie interesowaliśmy się tematem. Drzwi wewnętrzne zamawiasz tam gdzie okna?editto ile w końcu za te drzwi płacisz bo pisałaś ze ok 1600 kosztują? bo Asilo, pani z salonu wyceniła mi na ok. 1500 za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 20.02.2015 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Bejaro to okno z kuchni będzie najbardziej eksploatowane jak sądzę a jak będą goście to myślę że zawsze oba będą otwarte, czyli taras z kuchni i z salonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 20.02.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 za bramami jeszcze nie bo Pani Kasia powiedziała, ze mamy się wstrzymać i montować po elewacji, gdyż wcześniej można kurzem i brudem uszkodzić mechanizm i płozy. Mąż ma znajomego co handluje bramami ale jeszcze nie interesowaliśmy się tematem. Drzwi wewnętrzne zamawiasz tam gdzie okna? O wewnętrznych,nawet nie myślę tylko te jedne dlatego że ościeżnica musi być przed tynkami-mam wycenę z salonu w TTW, ale szukam dalej-w Wrocławiu były tańsze.Może jutro na targach tym razem w Sosnowcu coś wypatrzę. O konieczności tynkowania ściany w garażu, wiem ale o montażu po elewacji nie słyszałam znowu muszę zgłębić temat.Automat zamontujemy póżniej-teraz chcemy z oknami zamknąć dom i zrobić alarm. Wybieram geberity... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 20.02.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 A jeżeli część stałą HSa zrobisz z lewej strony to chyba nie będzie przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 20.02.2015 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 tak, masz rację, też bierzemy pod uwagę że będziemy otwierać od lewej ale ja w tym rogu chce swój kącik czytelniczy... i będzie mi przykro jak z niego zrezygnuję Geberity.... cóż za emocjonujące zajęcie poczytaj o tych bramach bo te paprochy je podobno psują. Nam się z tym nie spieszy bo garaż mamy wolnostojący. A drzwi zewnętrzne już masz bo my to nawet nie zaczęliśmy się rozglądać, kiedy planujesz SSZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 20.02.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Nie zapeszam, ale 2-go marca montujemy okna-zewnętrzne wybrane-teraz musze miec jakieś tymczasowe bo docelowo drewniane Parmax,dopiero po tynkach-i jeszcze do kotłowni teraz ale nie dam 3 tyś za drzwi do takiego pomieszczenia szukam dalej. Geberity wymiśliłam duefresh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 20.02.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 za bramami jeszcze nie bo Pani Kasia powiedziała, ze mamy się wstrzymać i montować po elewacji, gdyż wcześniej można kurzem i brudem uszkodzić mechanizm i płozy. Mąż ma znajomego co handluje bramami ale jeszcze nie interesowaliśmy się tematem. Drzwi wewnętrzne zamawiasz tam gdzie okna? edit to ile w końcu za te drzwi płacisz bo pisałaś ze ok 1600 kosztują? bo Asilo, pani z salonu wyceniła mi na ok. 1500 za sztukę Bo asilio tyle wychodzą-a ukryte dwa razy drożej-plus ta klamka push. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 20.02.2015 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 to super a masz takie z bocznym skrzydłem? już niedługo a od razu wchodzicie z instalacjami ? my musimy mieć dwoje drzwi zewnętrznych bo do piwnicy też mamy z zewnątrz wejście czasami myślę że zanim pójdę spać to pół godziny będę sprawdzać czy wszystko jest pozamykane choć planujemy zamki magnetyczne na kod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 20.02.2015 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) nie wiedziałam że są takie geberity ja ostatnio trafiłam na muszlę Vitra , która nie ma kołnierza i woda się spłukuje po muszli bajer bo nie ma gdzie się zbierać kamień http://www.skladlazienek.pl/s50-miska-wc-krotka-duplikat-1.html Edytowane 20 Lutego 2015 przez Juskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts