Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A wszystko zaczęło się od kuchni :)

Recommended Posts

Juskro, wklej proszę (bo już się gubię) dwie najfajniejsze wg Ciebie opcje - coś pomyślimy. Nie zniechęcaj się - zawsze możesz zajrzeć do mnie na początkowe strony i zobaczysz, że koncepcji było (co najmniej!) naście:lol2:

Chloe

ja się nie zniechęcam, kocham swój domek chociaż jeszcze go prawie nie ma :) ja po prostu już się trochę zamotałam ;) to chyba przez brak wyobraźni przestrzennej ( tak to się mówi ?:) ) muszę wszystko zobaczyć czarno na białym i wtedy mogę powiedzieć - tak podoba mi się, będzie wygodnie itd Problem w tym, że na inspiracjach tak pięknie to wygląda ale te pomieszczenia są takie ogromne..., zawsze szybko podejmowałam decyzje a tu okazuje się że mam tyle dylematów, wkurzam się sama na siebie :bash:

a podoba mi się to rozwiązanie o którym pisze w ostatnim poście Pestka, oraz

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/4A.jpg

i na środku stół ( lodówka zabudowana, tradycyjna)

potem:

http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/3.jpg

oraz

projekt Any z okrągłym stołem bo wydaje się że jest dużo miejsca i blatów, ale w sumie jest podobny do wizki od Alicyji

a nad ostatnim pomysłem Any pracuje dopiero moja wyobraźnia :)

i sama widzisz że ciężko mi nawet do dwóch zredukować :(

Edytowane przez Juskra

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eh, to chyba już nie będę mieszać, bo to widzę przeszkadza.

tylko jeszcze a propos za małej ilości blatów:

KITCHEN-Capitol_Hill-Gaspar's_Construction-09.jpg

Takie coś zaprojektowała w jednej z kuchni forumowa Magda34. To bardzo życzliwa i pomocna osoba i... świetna projektantka.

Modern-Interior-Design-Alno-Kitchen-Inspirations-For-Your-Residential-4.jpg

Juskra - myślałam o czymś takim

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/5_zps00781242.jpg

blat stołu oczywiście niższy od blatu roboczego.

Na całej prawej ścianie możesz robić magiczne-znikające szafki za przesuwnymi panelami:)

Nad wyspą okap lampowy + lampa:)

Jeśli kuchnia ma 360cm do okna to zostaje przejście przy wyspie z dwóch stron po 105cm, przy blacie na 90cm

Pestka - stół i stołki z szuflad już kiedyś widziałam:) GENIALNE!

Edytowane przez ana289

No dobra - nie wiem, czy to wykonalne ale narysowałam to, co w większości było już proponowane

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9ee4f9c085f0.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bac8916f935f.png

Przepraszam za jakość - robiłam na szybko.

Ściana z wysoką zabudową może być zupełnie ukryta przy odpowiednim położeniu stelaży g-k albo podciągnięta pod sufit - wtedy masz dodatkowy rząd szafek.

Pomysł Any fest fajny, wydaje mi się tylko że taki długi ciąg na środku mocno ogranicza, gdy w kuchni pracują dwie osoby.

Edytowane przez _Chloe_

Pomysł Any fest fajny, wydaje mi się tylko że taki długi ciąg na środku mocno ogranicza, gdy w kuchni pracują dwie osoby.

Chloe - niekoniecznie. Dlatego m.in dałam po przekątnej płytę i zlew. Płytę można również przesunąć bardziej w prawo (jeśli wszyscy praworęczni) i zostawić więcej blatu z jednej strony. Przy tym układzie najkorzystniej sprawdziłby się blat równej wysokości, z hokerami wsuniętymi pod blat od strony kuchni - byłoby 360cm blatu - jak lotnisko - można jednocześnie robić 100 pierogów i 4 pizze:P

Chloe - niekoniecznie. Dlatego m.in dałam po przekątnej płytę i zlew. Płytę można również przesunąć bardziej w prawo (jeśli wszyscy praworęczni) i zostawić więcej blatu z jednej strony. Przy tym układzie najkorzystniej sprawdziłby się blat równej wysokości, z hokerami wsuniętymi pod blat od strony kuchni - byłoby 360cm blatu - jak lotnisko - można jednocześnie robić 100 pierogów i 4 pizze:P

Ana ale ustaliliśmy, że hokery są średnio wygodne i koniecznie musi być stół :) to jest pewnik. Zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie jest bardzo fajne i nowoczesne ale robi się jamnik :(

No dobra - nie wiem, czy to wykonalne ale narysowałam to, co w większości było już proponowane

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9ee4f9c085f0.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bac8916f935f.png

Przepraszam za jakość - robiłam na szybko.

Ściana z wysoką zabudową może być zupełnie ukryta przy odpowiednim położeniu stelaży g-k albo podciągnięta pod sufit - wtedy masz dodatkowy rząd szafek.

rozwiązanie z L - ką a w środku stół jest chyba opcjonalne, marzenia marzeniami ale trzeba wreszcie zejść na ziemię :cool:

Chloe dlaczego kwestia wyspy była dla Ciebie taka ważna?

Eh, to chyba już nie będę mieszać, bo to widzę przeszkadza.

tylko jeszcze a propos za małej ilości blatów:

[ATTACH=CONFIG]299894[/ATTACH]

Takie coś zaprojektowała w jednej z kuchni forumowa Magda34. To bardzo życzliwa i pomocna osoba i... świetna projektantka.

[ATTACH=CONFIG]299895[/ATTACH]

Pestko, Ty jesteś moim guru jeśli chodzi o propozycje rozwiązań wszelakich! Uwielbiam Twoje posty :)

:)

Dla mnie wyspa jest po prostu stołem roboczym ale takim, przy którym można siedzieć. Zdążyłam się już przekonać, że świetnie nadaje się jako barek i stół szwedzki;) Jakoś tak zakodowałam sobie w głowie, że mając blaty robocze, które można obejść z każdej strony, łatwiej będzie pracować kilku kucharzom i czerpać z tego przyjemność, bo są zwróceni ku sobie.

Kiedy kuchnia jest duża, wyspa podnosi jej funkcjonalność, bo strategiczne punkty L-Z-P mają szansę być bliżej siebie. Przy małej kuchni odwrotnie - stoi mebel,który w zasadzie może tylko przeszkadzać.

U Ciebie jestem za stołem - będzie ładnie, z takim okrąglaczkiem to już w ogóle mniam:)

Juskra - zapraszam do mnie na str.22 - właśnie wstawiłam nowy dom, z nową kuchnią i właśnie jamnikiem - ja je uwielbiam:) Hokery bywają wygodne, nie muszą być stołki;) Choć dla siebie w mojej wirtualnej kuchni szykuję niskie siedzisko przy oknie z poduchami (kocham!).

Ale też podobają mi się okrągłe stoły, zwłaszcza na jednej nodze, jak tulip - mają w sobie pewną magię, której brakuje w stołach prostokątnych:)

Okrąglaczka też można przytulić do wyspy i jak ładnie to wygląda. Łatwiej z takim niż z prostokątem, bo sobie człowiek bieder nie siniaczy w pośpiechu latając po kuchni :)

Do tych stołów i wysp mam jeszcze takie fotki

AURORA-cucina-vincent-bianca01.jpg

KITCHEN-Caesar Cucine_Cloe-02.jpg

KITCHEN-Caesar Cucine_Cloe-08.jpg

KITCHEN-Boadoak Paited Almond(fearonbros_co_uk)-02.jpg

Choć dla siebie w mojej wirtualnej kuchni szykuję niskie siedzisko przy oknie z poduchami (kocham!).

Ale też podobają mi się okrągłe stoły, zwłaszcza na jednej nodze, jak tulip - mają w sobie pewną magię, której brakuje w stołach prostokątnych:)

Marzyło mi się takie siedzisko:)

--

Moja kuchnia ma 4x 4,85m

Bo mam same okna do podłogi;). W kuchni za to narożne ale tak usytuowane, że nie dało rady wcisnąć siedziska bez szkody dla ciągu roboczego. Może przy drugim domu;)

od kilu osób słyszałam że dopiero trzeci dom jest taki jaki nam odpowiada... Co Wy na to ? Bo mi się ta opcja nie podoba! Mam już 40 lat i to mój pierwszy dom więc trzeciego to ja już nie doczekam :bash::wiggle:

od kilu osób słyszałam że dopiero trzeci dom jest taki jaki nam odpowiada... Co Wy na to ? Bo mi się ta opcja nie podoba! Mam już 40 lat i to mój pierwszy dom więc trzeciego to ja już nie doczekam :bash::wiggle:

Juskra, dlatego rysuję, żeby był jedyny:) Daj Boże, żeby udało mi się wszystko przemyśleć:) Twój też będzie idealny - czy on już stoi?

Chloe - na której stronie jest Twoja kuchnia?:) - nie mam siły przekopywać się przez 200 stron:(

Edytowane przez ana289