Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A wszystko zaczęło się od kuchni :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jestem, pewna-ale chyba Chloe przerabiała słup, w każdym razie ma piękne narożne okno tarasowe bez słupa-tylko nie wiem czy można tak przy słupach podtrzymujących dach.

nie wiadomo czy ma zadaszenie, bo to w tym problem

jak tam okna? wstawiają? obiecałaś fotki :D

Juskra :)

Przede wszystkim - nie popadaj w rozpacz. Nawet, gdyby okazało się ostatecznie, że muszą zostać oba słupy, będzie dobrze. Przestaniesz dostrzegać ten mankament po kilku miesiącach.

Nie jestem konstruktorem, ale na pewno podtrzymanie dachu być musi. Nie wiemy, jaką masz konstrukcję dachu i z czego ma być pokrycie (od tego też zależy kostrukcja "udźwigu"). Jak patrzę na zdjęcie (na projekcie nie byłam w stanie odczytac odległości), to raczej można było zrezygnować ze słupa narożnego, stosując specjalną konstrukcję nad okno narożne bez podparcia konstrukcyjnego (takie z ruchomym słupkiem albo zwykłym słupkiem okiennym). Tego nie braliście pod uwagę?

Na pewno warto zapytać niezależnego konstruktora o możliwości.

Przepraszam, że tak z doskoku, ale rzadko mam czas na wypowiedzi... :(

Juskra :)

Przede wszystkim - nie popadaj w rozpacz. Nawet, gdyby okazało się ostatecznie, że muszą zostać oba słupy, będzie dobrze. Przestaniesz dostrzegać ten mankament po kilku miesiącach.

Nie jestem konstruktorem, ale na pewno podtrzymanie dachu być musi. Nie wiemy, jaką masz konstrukcję dachu i z czego ma być pokrycie (od tego też zależy kostrukcja "udźwigu"). Jak patrzę na zdjęcie (na projekcie nie byłam w stanie odczytac odległości), to raczej można było zrezygnować ze słupa narożnego, stosując specjalną konstrukcję nad okno narożne bez podparcia konstrukcyjnego (takie z ruchomym słupkiem albo zwykłym słupkiem okiennym). Tego nie braliście pod uwagę?

Na pewno warto zapytać niezależnego konstruktora o możliwości.

Przepraszam, że tak z doskoku, ale rzadko mam czas na wypowiedzi... :(

nie popadam w rozpacz, życie.... po prostu :) słup mnie nie załamuje, napisałam do forumowego doradcy, może coś poradzi a dach jest z wiązar i dachówki ceramicznej

nie wiadomo czy ma zadaszenie, bo to w tym problem

jak tam okna? wstawiają? obiecałaś fotki :D

Wstawiają dziś te zwykłe-jutro HSY.Razem z roletami, to nie zdążą w jeden dzień-byłam rano rozpakowywali godzinę, potem zakopał się samochód-siedzę jak na szpilkach, jeszcze trochę i pędzę zobaczyć.

Co do projektu-muszę spokojnie pomyśleć,a dostaję kręćka napiszę wieczorem.

U Chloe była wstawiana potężna stalowa konstrukcja, żeby podtrzymać górę. W jej wątku są zdjęcia z montażu.

Zostaw prześwit między tymi słupami, nawet waziutki. Mnie się to podoba :) i wywal te zasłony z narożnika, zagracają przestrzeń.

Kto pokazywał drzwi wejściowe z kolorowymi szybkami? Jeśli nie prześwit, to Zrobiłabym tam jakieś małe szaleństwo.

Edytowane przez pestka56

U Chloe była wstawiana potężna stalowa konstrukcja, żeby podtrzymać górę. W jej wątku są zdjęcia z montażu.

Zostaw prześwit między tymi słupami, nawet waziutki. Mnie się to podoba :) i wywal te zasłony z narożnika, zagracają przestrzeń.

Kto pokazywał drzwi wejściowe z kolorowymi szybkami? Jeśli nie prześwit, to Zrobiłabym tam jakieś małe szaleństwo.

Ale te zasłonki zasłaniają słup... naprawdę podoba Ci się ten prześwit ?:jawdrop:

projekt widzę Ci się nie podoba, bo coś mało piszesz :D pisz coś :D

lepiej się już czujesz?

Wstawiają dziś te zwykłe-jutro HSY.Razem z roletami, to nie zdążą w jeden dzień-byłam rano rozpakowywali godzinę, potem zakopał się samochód-siedzę jak na szpilkach, jeszcze trochę i pędzę zobaczyć.

Co do projektu-muszę spokojnie pomyśleć,a dostaję kręćka napiszę wieczorem.

to czekam :popcorn: jakie masz rolety? intermo?

Jus, ale nastukałyście:) mam co nadrabiać. Wieczorem tu wrócę, a tymczasem powiem, że dobrze,że z tej wyspy rezygnujesz. Ja mam kuchnię 11,5m i jak pomyślalam,że miałaby tam stać wyspa, to byłoby ciasno.

Pozdrawiam:)

Marta... moja kuchnia masz aż 14,67 :p:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

wracasz szybciutko :)

To ja jeszcze jedno, do podrzucenia projektantce - powiedz jej, że chcesz oglądać telewizję pracując w kuchni. :)

Uwierz, nawet jeśli przewiesisz odbiornik w salonie na przeciwległą ścianę (w stosunku do obecnego projektu), to mało co będziesz z kuchni widzieć... zwłaszcza, że przy wszystkich powierzchniach roboczych będziesz pracować stojąc tylem do salonu... ;)

Jeśli telewizor ma być w kuchni, pomyślałabym o wmontowaniu go w wysoką zabudowę (np. gdzieś nad piekarnikiem) lub w ścianę (czy ukryte szafki) między zlewem a płytą. Nie masz jeszcze instalacji, więc teraz jest to spokojnie do zaplanowania. :)

Pozdrowienia,

Twoja imienniczka :)

Juskra, bo w tyłek dostaniesz - co mnie straszysz?:lol2:

Słup w oknie narożnym jest w 99,9 projektów i w niczym nie przeszkadza - mnie chodziło o przejście bez narożnika, stąd te wszystkie zabiegi. Nie mam żadnego wzmocnienia na dachu, bo u mnie jest jeszcze piętro i nic nie zadasza parteru. Żeby okno nie miało słupka, musieliśmy wmurować w fundament ogromną stalową ramę, która podtrzymuje okno i narożnik na piętrze.

Tak jak napisała Pestka - słup podtrzymujący dach wcale nie jest taki zły - zrób z niego atut - użyj do czegoś, wpisz w kompozycję. Jeszcze go kiedyś pochwalisz:yes:

jedyne co jest niefajne, to to że panowie od dachu nie wspomnieli, że wysunięcie dachu spowoduje powstanie słupa. Tak się nie robi:mad:

Głowa do góry - na wizkach masz w rogu zasłonkę i wszystko gra:)

To ja jeszcze jedno, do podrzucenia projektantce - powiedz jej, że chcesz oglądać telewizję pracując w kuchni. :)

Uwierz, nawet jeśli przewiesisz odbiornik w salonie na przeciwległą ścianę (w stosunku do obecnego projektu), to mało co będziesz z kuchni widzieć... zwłaszcza, że przy wszystkich powierzchniach roboczych będziesz pracować stojąc tylem do salonu... ;)

Jeśli telewizor ma być w kuchni, pomyślałabym o wmontowaniu go w wysoką zabudowę (np. gdzieś nad piekarnikiem) lub w ścianę (czy ukryte szafki) między zlewem a płytą. Nie masz jeszcze instalacji, więc teraz jest to spokojnie do zaplanowania. :)

Pozdrowienia,

Twoja imienniczka :)

O! Justynka :) nie chcę telewizora w kuchni, bez przegięć, to samo z sypialnią, absolutne nie :)

O tym telewizorze tak pisałam, bo stojąc w kuchni widać ładnie tą ścianę

Chloe nie gniewaj się na mnie :wiggle: gdzieś, ktoś, coś powiedział że miałaś zbliżony problem to zapytałam :) mnie nie denerwuje słupek w oknie, tylko za oknem :) będę z nim żyć jak już wcześniej napisałam :)

Ana zanim to pnącze wyrośnie to z pewnością zostanę już babcią i będę miała inne zmartwienia :D

Dziewczyny, pamiętacie że jestem twardą Hanyską :D w dodatku stąpam po ziemi bardzo mocno i obłoki nie dla mnie :p dam radę żyć ze słupkiem :D złości mnie owszem, lepiej jakby go nie było ale jest :D

To ja zabiorę głos, główna mącicielka :D W sprawie salonu: nie rób tego błędu i nie umieszczaj telewizora na najbardziej reprezentacyjnej ścianie salonu, którą widać z przejścia, z kuchni itp. Tak, jak wspomniano wcześniej (ja też o tym pisałam), pracując w kuchni jesteś tyłem do salonu, więc co chcesz oglądać?? Dostaniesz skrzywienia kręgosłupa :p To jest największa pełna ściana w salonie i grzechem byłoby zastawić ją klamotem w postaci telewizora. Możesz ją tak pięknie zagospodarować, przecież. Ja też mam taki układ, że z kuchni widzę salon. I też zastanawiałam się, czy na widocznej z kuchni ścianie postawić kanapę, czy telewizor. Tyle, że ja gotuję przodem do pozostałych pomieszczeń. Zdecydowałam jednak, że będzie tam stała kanapa. Niedługo zawiśnie tam piękny obraz :) I to była bardzo dobra decyzja. To bardzo fajna rzecz móc widzieć z kuchni gości. A to, że oni będą widzieć kuchnię? Też bardzo fajnie, bo będzie bardzo ładna :D I zastanów się, czy chcesz narożnik. Dwie kanapy to zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Na jednej siedzisz i oglądasz tv, na drugiej siadasz, gdy chcesz popatrzeć na wzniesienia za oknem. I o ile łatwiej zmienić ustawienia, aranżacje itp. Słupem wcale się nie przejmuj :)