Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A wszystko zaczęło się od kuchni :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ana, jesteś najkreatywniejsza z kreatywnych :D najwięcej wersji stworzyłaś TY:) ale pamiętasz już kiedyś przerabialiśmy opcję ze stołem w tym miejscu i myślę, że jak będziemy siedzieć przy stole, krzesła będą odsunięte to znajdziemy się w strefie wejścia do kuchni

Sprout a doczytałaś że pisałam ze jesteś potrzebna aby sprowadzić nas wariatki na ziemię :) co do uwag kuchennych to muszę jeszcze raz je przeczytać, bo trochę zagmatwane i mieszają mi się już wersje :D co do stołu, to imprez dużych jest max 5 więc duży stół musi być, bardzo go chcemy, natomiast będzie z dostawkami, które będą sobie leżakować w piwnicy :D

Sprout gotuję głównie ja, czasem pomaga mi córka, posiłki wspólne to raczej w weekend, w tygodniu jest to trudne. Opcja z wolnostojącą wyspą i siedzeniem przy niej była przerabiana, jest za wąsko, wiec nie szukaj :)

Ana dlaczego siedzenie obok siebie jest niewygodne? wąsko? czy dlatego ze nie będziemy się widzieć?

Sprout

Ana dlaczego siedzenie obok siebie jest niewygodne? wąsko? czy dlatego ze nie będziemy się widzieć?

A tak mi się z barem szybkiej obsługi kojarzy;) (choć lubię)

Nie wiem, jak postrzegasz kuchnię? Ile czasu w niej przebywasz? I nie chodzi o samo mieszanie w garnkach.

Dla mnie np kuchnia jest mega ważna - gotuję trochę;), czasem pichcę jakieś sałatki - teraz mam kuchnię do kitu - a marzę o kuchni, w której będę sobie siedzieć wygodnie - bo w kuchni mam blisko do kawy, blisko do przekąsek;)

Idąc do kogoś, kto ma krzesła w kuchni zawsze tam siedzimy - uwielbiam ploty w kuchni i kawkę w kuchni;)

Jeśli też tak postrzegasz kuchnię - to siedzenie w rządku z psiapsiółką niewygodne;)

Sprout - ukłon dla Ciebie za logikę:) Musisz być nieprawdopodobnie praktyczną osobą:)

W kuchni Jus też mi się najbardziej podoba wersja ze zlewem daleko, z płytą na krótkim blacie i całym roboczym "twarzą" do reszty - można oglądać, gadać i siekać jednocześnie;)

Narożnik między zlewem a płytą idealny na sprzęty i narzędzia

Drugi idealny na ekspozycję owoców i ciasteczek:D

Ana, dziękuję, bo traktuję to jako komplement. :D Nie wiem, czy jestem nieprawdopodobnie praktyczna ;) - patrząc na mój dom, wprost przeciwnie :D Mam raczej niedopasowaną do siebie/nas kuchnię (choć i tak uważam, że na zastane warunki wycisnęłam z niej sporo) i jeśli mogę, staram się odwodzić innych od popełniania moich błędów. ;)

No i robię się z wiekiem wygodna - przy czym wygoda to dla każdego coś innego, stąd te wszystkie moje pytania. Nota bene Justysiu, chyba Twoja projektantka powinna je zadawać?... ;) Mam nadzieję, że tak jest.

Narożniki są super do ekspozycji tego, co ma stać na blacie. Gorzej z dostępem do szafki. ;) Są co prawda odpowiednie systemy - jeśli są na nie środki, to super. :) Ja nie miałam i dziś nurkuję w takich szafkach. ;) Ale cieszę się, że je mam, bo nie mam spiżarki! :D

Jus, mając na myśli na środku wyspę/stół roboczy, myślałam raczej o czymś rozmiarów i tak planowanego stołu kuchennego. Tyle, że może mieć on wysokość "barową" (wraz z wyższymi krzesłami), dzięki czemu można byłoby przy nim również wygodnie pracować na stojąco. :)

Edytowane przez Sprout

To odpowiem za Justynkę - "stołkom barowym mówimy nie";)

Narożne szafki mają fajne systemy - choćby ikea i w cenie rozsądnej.

Ale prawdą jest, że narożne 90 z półką to przekleństwo - też jedną taką zastaną mam i nurkuję i się wściekam;)

Sprout - oczywiście, że komplement - podziwiam Twoje uporządkowanie:) Mi do tego daleko, ja raczej z drużyny wariatek jestem i zawsze mówię, że nie ma rzeczy niemożliwych:D

Co do wyciskania z przestrzeni jak najwięcej to też jest zdradziła sprawa. Mój największy szał gotowania miałam w kuchni o wymiarach 1,5 na 2m. Przeprowadzając się szukałam dużej kuchni. Teraz mam ogromną przestrzeń. Największe pomieszczenie w domu do którego praktycznie nie wchodzę. Przytłacza mnie i z każdą głupotą latam jak głupia. Od lodówki do zlewu będzie ze 3 metry. Na samym środku OGROMNA przestrzeń. Już praktycznie nic nie gotuję :(

Przemyśl czy najbardziej zależy Ci na użyteczności czy na przestrzeni.

a co tam, machnij trzecią :p może się wypocisz i wykurujesz :D

i zasnelam :rolleyes:

nadrabiam zaleglosci ;)

a w domu mam szpital..dzieci sie pochorowaly (teraz spia) i maz tez ;) kurde nooooooo jak z dziecmi sobie dam rade, tak z chlopem nie ;) :lol2:

mi juz lepiej.. no i co ja jutro powiem laryngologowi? ze hmm bolalo i przeszlo zanim do wizyty doszlo? :rolleyes: czy tez, kolezanki mnie winem upily i wyleczyly? :lol2:

łooooo ale tu się dzieje :cool:

wersja za wersją... ja nie powiem nic mądrzejszego niż tu napisali - już Ci mówiłam - musisz zrobić pod siebie! pod Twój styl krzątania się po kuchni, byś miała wygodnie

ale podpisuję się obiema rękami i nogami pod gotowanie i przyrządzaniem posiłków przodem do domowników - u mnie to było najważniejsze i na pierwszym miejscu...

inwestorka uspokaja myśli :) to jest spokojnie :) przeglądałam dziś homebooka, tam są polskie projekty i powiem Ci że większość ustawień jest w U i L gdzie gotuje się tyłem

A czy ktoś komuś broni gotować tyłem? Może po prostu nie wiedzą, o ile przyjemniejsze i lepsze jest inne gotowanie? ;) I o wiele trudniej taką kuchnię skomponować :)