bartazi 28.07.2014 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Witam, Zastanawiają mnie pęknięcia podkładu betonowego. Jest to podkład pod podłogę na gruncie - pierwsza warstwa lana na zagęszczonej podsypce. Na to pójdzie folia, styropian i szlichta pod podłogę (z ogrzewaniem podłogowym). Podkład był lane w okresie upałów i niestety nie był odpowiednio polewany (problem z wodą itd. szkoda gadać, tutaj wykonawca nie przyłożył się). Zatem pęknięcia to rysy skurczowe, jest ich trochę na każdej części. Zastanawiam się, czy nie kazać zasmarować tych większych dysperbitem. Jak sądzicie? Pęknięcia nie stanowią tu jakiegoś problemu? Przyznam, że zdenerwowało mnie to bo gdybym wiedział san bym jeździł i polewał a podobno nie jest to żaden problem bo to tylko podkład. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 28.07.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Mi osobiscie nie wygląda to na rysy skurczowe. tylko na normalne pęknięcie - Czym zasypywaliscie i jak ubijaliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.07.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Po czym kolega rozpoznał iż to nie tzw rysy skurczowe ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartazi 28.07.2014 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Mi osobiscie nie wygląda to na rysy skurczowe. tylko na normalne pęknięcie - Czym zasypywaliscie i jak ubijaliscie? Zasypywane było pospółką (18 wywrotek). Podłoże jest gliniaste, wszystko co było wybrane zostało uzupełnione pospółką, która była zagęszczana zagęszczarką mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 28.07.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Witam, Zastanawiają mnie pęknięcia podkładu betonowego. Jest to podkład pod podłogę na gruncie - pierwsza warstwa lana na zagęszczonej podsypce. Na to pójdzie folia, styropian i szlichta pod podłogę (z ogrzewaniem podłogowym). Podkład był lane w okresie upałów i niestety nie był odpowiednio polewany (problem z wodą itd. szkoda gadać, tutaj wykonawca nie przyłożył się). Zatem pęknięcia to rysy skurczowe, jest ich trochę na każdej części. Zastanawiam się, czy nie kazać zasmarować tych większych dysperbitem. Jak sądzicie? Pęknięcia nie stanowią tu jakiegoś problemu? Przyznam, że zdenerwowało mnie to bo gdybym wiedział san bym jeździł i polewał a podobno nie jest to żaden problem bo to tylko podkład. [ATTACH=CONFIG]272158[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]272159[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]272160[/ATTACH] Bartek Ja bym tam nie panikował u mnie też pięknie popękało a beton miał super warunki do wiązania, często lało a temperatura nie przekraczała 19st. C i co popękało:( Przy stropie podobnie, beton polewany co 3h, zawibrowany wibropacą i też popękało. Jednakże zapewniam że zapomnisz szybko o tym, na górę i tak pójdzie papa a na to styropian i kolejna warstwa betonu, ja bym to olał. Dobra rada na przyszłość, jak lejesz beton na podsypkę, czy to pospółka czy może wysiewka, lepiej dać folię budowlaną pod spód. Jest to pierwsza warstwa izolacyjna i mleczko cementowe nie będzie wnikało głęboko i nie osłabi to kładzionego betonu. Edytowane 28 Lipca 2014 przez Arturjn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartazi 28.07.2014 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Paniki nie ma tylko zaczęło mnie to irytować, że można było dobrze polać i nie byłoby pękania.Ojciec niedawno wylewał mały plac, wielkości mojego domu podczas dużych mocnych upałów. Po wylaniu betonu dobrze go lał wodą, efekt to żadnego pęknięcia. Zastanawiało mnie tylko czy nie posmarować tych większych pęknięć dla uszczelnienia jeśli wala się gdzieś resztka dysperebitu. Edytowane 28 Lipca 2014 przez bartazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 28.07.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Dysperbit to żadna izolacja to raczej tylko podkład pod właściwą izolację. Proponuje zastosować dysperbit do przyklejenia papy, którą będziesz kładł na chudziaka pod styropian. Dysperbit spowoduje że papa dobrze chwyci, u siebie będę stosował papę termozgrzewalną bo jest gruba i zamierzam ją dać na dysperbicie. Jeżeli chcesz coś co zaizoluje to raczej stosuj WLkę zamiast dysperbitu.Tym dysperbitem przyklejaj papę dopiero przed wylewkami, bo zanim wybudują wszystkie ściany i zaleją stropy z papy nie zostanie za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 28.07.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 papę termozgrzewalną na dysperbicie? ciekawe, jak dysperbit zareaguje na podgrzewanie:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 28.07.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 papę termozgrzewalną na dysperbicie? ciekawe, jak dysperbit zareaguje na podgrzewanie:jawdrop: Proste nie bedzie reagowal, bo papy nie podgrzeje tylko posmaruje od spodu dysperbitem i tyle. Zostalo mi go troche wiec co mam wyrzucac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartazi 28.07.2014 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 W planie jest folia a nie papa i na całości będzie ogrzewanie podłogowe. Zastanawiam się jeszcze nad kwestią folii, która konkretnie i czy nie dać 2 warstw. A pomazanie dysperbitem wydaje się dobrą opcją, taka powierzchnia będzie nawet mniej groźna dla folii którą łatwo uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.07.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Proste nie bedzie reagowal, bo papy nie podgrzeje tylko posmaruje od spodu dysperbitem i tyle. Zostalo mi go troche wiec co mam wyrzucac? Jednak nie takie proste jak myślisz. Dysperbitu nie można używać wewnątrz pomieszczeń, sprawdź w ateście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 29.07.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Jednak nie takie proste jak myślisz. Dysperbitu nie można używać wewnątrz pomieszczeń, sprawdź w ateście. Dysperbit służy do wykonywania różnego rodzaju powłok hydroizolacyjnych, takich jak: •renowacja i konserwacja asfaltowych pokryć dachowych, •bezspoinowe pokrycia dachowe na podkładzie z jednej warstwy papy, •bezspoinowe powłoki dachowe – laminaty, z zastosowaniem wkładek wzmacniających, •pionowe i poziome izolacje przeciwwilgociowe fundamentów, ścian i innych części budynku, •izolacje łazienek, pralni itp. •wykonywanie powłok ochronnych antykorozyjnych na elementach konstrukcji stalowych, •gruntowanie podłoża po rozcieńczeniu wodą w stosunku 1:1. Dysperbit posiada atest pozwalający na stosowania wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. To jest informacja ze strony producenta, tak więc nie masz racji kolego. Co więcej nie zamierzam tego stosować bezpośrednio pod posadzkę a pod izolację przeciwwilgociową na chudziaku. Na to przyjdzie jeszcze sporo warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.07.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 (edytowane) http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,49744,5979929,W_mieszkaniach_wdychali_rakotworcze_chemikalia.html Edytowane 29 Lipca 2014 przez forgetit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 29.07.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 [ATTACH=CONFIG]272413[/ATTACH] http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,49744,5979929,W_mieszkaniach_wdychali_rakotworcze_chemikalia.html Od kiedy kauczuk i asfalt są szkodliwe dla zdrowia? Niebezpieczeństwo stanowią węglowodory aromatyczne, które unosząc się w powietrzu są z nim wdychane i tak w przypadku pochodnych benzenu, jak również w przypadku benzenu wywołują nowotwory. Tutaj nie ma tego problemu bo asfalt to węglowodory wielopierścieniowe a kauczuk jest powszechnie stosowany, także w żywności. Tak więc nie zgodzę się z tym że dysperbit jest niebezpieczny dla zdrowia, gdyż jest to emulsja wodna, nie ma tam aromatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrovi 30.07.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 a co na to mówi twój kierownik budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 30.07.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 a co na to mówi twój kierownik budowy ? Że nie widzi problemu. Zresztą czym masz posmarowane ściany fundamentowe od wewnątrz i na zewnątrz??? Skoro takie szkodliwe to po co smarowałeś wewnętrzną stronę. Jakoś lepik jest wykorzystywany do przytwierdzania papy do chudziaka i nikt w tym nie widzi problemu a przeciez dysperbit to prawie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matejko 31.07.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 U mnie była bardzo podobna sytuacja, po długich i namiętnych sporach zdecydowaliśmy że rzucimy na podłogę papę...ale czym panowie kleili to już nie jestem w stanie powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartazi 31.07.2014 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 U mnie był stosowany Tytan Disprobit. Z rozpędu napisałem Dysperbit mając na myśli określenie środka ale ponieważ rozwinął się ten tema wolę sprostować. W opisie katalogowym Disprobitu jest m. in. zapis:"podposadzkowe izolacje przeciwwilgociowe piwnic, garaży, tarasów, balkonów." Jest też atest higieniczny zatem można zakładać, że nadaje się do zastosowania na podkład betonowy. Lepik wydaje mi się bardziej szkodliwy, a nikt nie ma zastrzeżeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts