Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział prac elektryka.

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie co należy do obowiązków elektryka (jeśli umowa nie jest jasno sprecyzowana).

Mam taki przypadek że elektryk położył instalację w domu (kable do punktów a z drugiej strony do skrzynki rozdzielczej)

W tej instalacji nie ma puszek i łączenia przewodów są w gniazdkach / włącznikach.

Czy w związku z tym elektryk w ramach instalacji powinien również połączyć kable w gniazdkach/włącznikach czy jest to dodatkowa usługa extra ?

Koszt połączenia jednego punktu to 8-12zł co przy 100 punktach daje ok. 1000zł !

Witam,

Mam pytanie co należy do obowiązków elektryka (jeśli umowa nie jest jasno sprecyzowana).

.....Czy w związku z tym elektryk w ramach instalacji powinien również połączyć kable w gniazdkach/włącznikach czy jest to dodatkowa usługa extra ?

Szkoda, że nie jest sprecyzowana usługa, jednak typ Twojej instalacji powoduje, że połączenie jej wiąże się z "białym montażem" osprzętu bo bardzo często w osprzęcie(jego zaciskach) dokonuje się połączeń.

Wydaje mi się, że trzeba negocjować być może wykonana usługa jest tak niska, że z góry zakładała, że ta czynność nie wchodzi w zakres prac niejasnej umowy.

ps:taki przykład z forum i rachunek - co i ile

wycena.jpg

Edytowane przez CityMatic

Witam,

Mam taki przypadek że elektryk położył instalację w domu (kable do punktów a z drugiej strony do skrzynki rozdzielczej)

W tej instalacji nie ma puszek i łączenia przewodów są w gniazdkach / włącznikach.

Czy w związku z tym elektryk w ramach instalacji powinien również połączyć kable w gniazdkach/włącznikach czy jest to dodatkowa usługa extra ?

Skoro nie ma puszek, nie ma połączeń w nich to skąd ten "elektryk" wie, że położył instalację dobrze ?

Biały montaż jest białym montażem, i polega na podłączaniu gniazd, wyłączników, opraw i odbiorników do instalacji.

Szkoda, że nie jest sprecyzowana usługa, jednak typ Twojej instalacji powoduje, że połączenie jej wiąże się z "białym montażem" osprzętu bo bardzo często w osprzęcie(jego zaciskach) dokonuje się połączeń.
To nie jest dobre rozwiazanie. Demontaż jednego gniazda przerywa zasilanie do pozostałych.

To nie jest dobre rozwiazanie. Demontaż jednego gniazda przerywa zasilanie do pozostałych.

Tak jest w każdym gnieździe połączonym równolegle, ponadto nie wymienia się osprzętu pod napięciem.

Trwały demontaż już istniejącego osprzętu to szczególny przypadek i wymaga zabezpieczenia pozostałych po osprzęcie przewodów jak również prawidłowego ich połączenia.

A wystarczy zrobić tak - [ATTACH=CONFIG]272400[/ATTACH]i po kłopocie

Że wiesz(pokazując połączenie dla gniazda) to widzimy, ale to nie jest pytanie autora wątku, każdy ma swój sposób na połączenia.

Ważne jest natomiast jak ustalił inwestor z wykonawcą co wchodzi w zakres jego pracy? i za jaką cenę? a o tym niestety nic nie wiemy.