craving 28.07.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Potrzebuję porady osób bardziej doświadczonych w remontach starych domów. Dostałem w spadku dom 50 letni o wymiarach 10x9 m. Konstrukcja wygląda następująco: - fundamenty z kamienia, szerokość 70 cm, głębokość 1 metr, wystają ponad grunt 20-25 cm, Pod kuchnią mieści się piwnica więc fundamenty w tym miejscu są dużo głębsze. Ponieważ w piwnicy była wilgoć to całość fundamentów wokół domu okopałem (były w dobrym stanie) dla świętego spokoju wzmocniłem zbrojonym 30 cm murkiem sięgającym 1 metr poniżej gruntu i założyłem izolację pionową po roku piwnica jest suchutka. - ściany zewnętrzne grubość 50 cm otynkowane, widać że były układane na papie-brak wilgoci w domu. gdzie niegdzie pojawiają się lekkie pęknięcia ale podejrzewam że to tynk pęka ze starości. - poddasze było również z kamienia grubość 40 cm, strop drewniany. - wśrodku domu komin do którego dochodzą dwie ściany o grubości 30 cm. Stan budynku oceniony był na dobry. Aktualnie wyburzyłem całe poddasze i postawiłem piętro z pustaka poroterm 25. Na starym murze został wylany wieniec 35x30 cm. Ściany są wyższe o około 1 metr niż poprzednie kamienne. Została zrobiona nowa konstrukcja stropu drewnianego i nowy dach. Po tych pracach zacząłem remontować dół no i pojawiła sie pułapka. Zrywając stare płytki z jednej ściany dochodzącej do komina okazało się że są klejone na płycie K-G a pod płytą szok - ściana ze szlaki - i do tego bardzo zniszczona-ubytki do 30%, sypie się od dotyku. Ścianę jedną można postawić od nowa, ekipa ma się z tym uporać ale zrobiłem kilka odwiertów i część otynkowana niestety nie jest z kamienia jak piwnica czy poddasze. Ściana frontowa wygląda na to że jest cała z cegły, 4 narożniki ścian domu też z cegły, natomiast pozostałe 3 ściany ze szlaki. Wszystkie ścianki działowe w domu są z cegły tylko ta między kuchnią a łazienką jest ze szlaki i wygląda tragicznie. I teraz pytania do ekspertów: - czy te 3 zewnętrzne 50 cm ściany ze szlaki wzmacniać w jakiś sposób? mogę się obawiać że coś sie stanie jak dokończę piętro i je urządzę? - ta jedna wewnętrzna ściana ze szlaki mogła się tak posypać z racji tego że była tam łazienka i pewnie wilgoć? - jak ocieplić ten dom, w projekcie mam już przyjęty styropian 10 cm ale nie chciał bym tych ścian tak dziurawić kołkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192187-50-letni-dom-niemi%C5%82a-niespodzianka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts